Chestionar cinema: Olivia Căciuleanu

Redacția | 30 Mar 2012

A terminat UNATC și a fost asistenta lui Radu Jude la „Cea mai frumoasă fată din lume”. A scris și regizat mai multe documentare și scurtmetraje de ficțiune. Are o privire greu de prins și păreri mai vehemente decât și-ar dori.

Filmul preferat
Fără îndoială, The Holy Mountain, în regia lui Alejandro Jodorowsky. Este filmul filmelor.
 
Cel mai bun film din ultimul an
Nader and Simin. A separation. de Asghar Farhadi, deoarece nu am ce să-i reproşez. Actorii sunt convingători, stilul de filmare este surprinzător de onest iar subiectul este atât de bine construit încât am stat cu sufletul la gură până la ultimul cadru al filmului.
 
Cel mai bun film românesc
Reconstituirea de Lucian Pintilie – pentru că m-a făcut să realizez prin liceu că în viaţă este vorba de o simplă schemă ce admite nenumărate variaţiuni. Omul este propriul compendiu al cosmosului său. Pretty deep.
 
Cel mai bun film cu adolescenți
Swedish Love Story (Roy Andersson). Mi-aş fi dorit să văd acest film când eram adolescentă, deoarece m-aş fi regăsit cu siguranţă pe atunci în personajele prezentate – melancolici, slabi, sumbri, pe deasupra, stângaci şi sictiriţi, dar „cu spatele frumos”.
 
Cel mai bun film gay
Fox and his Friends (Rainer Werner Fassbinder), pentru că este singurul film în care regizorul, care era homosexual, îşi joacă propriul rol.
 
Cel mai bun scurt-metraj
History of Aviation. Regizorul Bálint Kenyeres vine cu o propunere cinematografică interesantă – oameni preocupaţi atât de mult de universul lor strâmt încât nici nu bagă de seamă când primul avion din istorie se prăbuşeşte în proximitatea lor.
 
Cel mai bun scurt-metraj românesc
Marilena de la P7 (Cristian Nemescu) şi atât.
 
Film supraestimat
Inception şi toate mizeriile de genul acesta.
 
Plăcere vinovată
Walk the Line, filmul biografic despre Johnny Cash – l-am văzut de nenumărate ori. Povestea este captivantă, muzica este genială şi îmi place efectiv atât de mult încât nici nu mă mai deranjează happy ending-ul clişeic din final.
 
Ce film ai transforma într-un musical
We Need To Talk About Kevin – l-aş face un musical cu influenţe din marile tragedii antice şi soundtrack goth.
 
Dacă Taxi Driver ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolul principal
Pe Şerban Pavlu – după privire.
 
Cea mai excitantă secvență
Scena de sex intens în lanul de porumb şi-ntr-o ploaie torenţială din Match Point de Woody Allen. Cu Scarlett Johannson şi  Jonathan Rhys Meyers.
 
Regizor preferat
Rainer Werner Fassbinder.
 
Actor preferat
Marcello Mastroianni.
 
Actriță preferată
Scarlett Johansson. Nu numai că este superbă, ci este şi foarte talentată şi sarcastică în interviuri. Cum poţi să n-o iubeşti?
 
Actor  sub 25 de ani
Ezra Miller din We Need to Talk About Kevin. Arătos şi talentat.
 
Actriță sub 25 de ani
Dakota Fanning – este adorabilă.
 
Coloana sonoră
A filmului Drive, regizat de Nicolas Winding Refn, deşi în general mă enervează o coloană sonoră bogată la un film.
 
Melodie dintr-un film
In Dreams de Roy Orbison din Blue Velvet, în regia lui David Lynch; am simţit că-mi privesc propria fantasmă în acţiune.
 
La ce film ai face remake
Nunta mută – mi-a plăcut subiectul. M-aş băga la un remake. 
Pin It email