Chestionar cinema: Ozana Oancea

Ozana Oancea | 05 Noi 2017

Ozana Oancea este actriță de teatru și film, face parte din echipa de organizare TIFF și NexT Film Festival, iar anul ăsta este curatoarea ediției #12 a Zilelor Filmului German.

Filmul preferat

Nader and Simin (A Separation) dar nu-l pot despărți de The Past aka Le passé, de Asghar Farhadi. E genul de tensiune care mă convinge.

Primul film pe care îți amintești să-l fi văzut

Ceva Stan și Bran, la un cinema de cartier din zona Piața Victoriei - Romană - who knows unde era un cinema pe acolo. În amintirea mea era undeva aproape de casă - dar poate că era pe Eminescu, fostul cinema Viitorul. Stan și Bran, sigur ei erau. Am intrat după începerea filmului, erau la un gărduț în fața unei case, de-o parte și de alta.

Cel mai bun film din ultimul an

The Square, de Ruben Östlund (l-am văzut aseară), pentru complexitatea lui (am ezitat puțin cu răspunsul, am văzut de curând și Loveless, al lui Andrey Zvyagintsev, la Les Films de Cannes a Bucarest. Nici de-acolo n-am plecat cum am venit. 

Cel mai bun film românesc

Nu mă duc mult înapoi. Stau aici, aproape (în timp). Bacalaureat, de Cristian Mungiu, mi-a plăcut și mai mult decât filmele lui precedente.

Cel mai bun film cu adolescenți

Kreuzweg (Stations of the Cross), de Dietrich Brügemann. Un film care doare foarte tare.

Cel mai bun film queer

Philadelphia (r. Jonathan Demmme) cu Tom Hanks și Denzel Washington, chiar și după atâția ani.

Cel mai bun scurtmetraj

Mi-a rămas în minte după mulți ani de când l-am văzut Anthem (Himno), de Elad Keidan (câștigător de trofeu NexT în 2009).

Plăcere vinovată

Aș revedea, după foarte multă vreme, Like Water for Chocolate, de Alfonso Arau (1992).

Ce film ai transforma într-un horror?

Niciunul. Horror pentru mine e un no go total. Nu mă uit. Nu pot. Life is short.

Actor & actriță preferați

Robin Williams. Kevin Spacey. Juliette Binoche. Emma Thompson. Sunt foarte mulți actori foarte buni. Faimoși sau nu. Foarte mulți. Foarte multe. Ia Shugliashvili. Maja Komorowska.

Actor & actriță sub 25 de ani

Louis Hofmann, îl vedeți în Centrul lumii (Mitte der Welt), la Zilele Filmului German 12, e un actor foarte versatil. Lea van Acken, actrița din Patimile Mariei (Kreuzweg).

Un film selectat de tine pentru Zilele Filmului German, pe care ai vrea să-l vadă toată lumea

Casting, de Nicolas Wackerbarth. E un film despre actrițe, cu foarte mult insight. Și Eremiții (r. Ronny Trocker). Un film cu o atmosferă copleșitoare

Dacă Paris, Texas ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție?

Improbabil, dar hai să zicem. Tudor Aaron Istodor și Alexandru Potocean.

Un spațiu (real sau imaginar) în care ți-ar plăcea să locuiești, văzut într-un film

Îmi place întrebarea asta. Aseară, când am văzut The Square, mi s-a părut extrem de agreabil apartamentul jurnalistei americane, Anne. Inclusiv neexplicatul cimpanzeu.

Melodie preferată dintr-un film

Money Makes the World Go Around din Cabaret (r. Bob Fosse).

Final preferat

Ei bine, selfmarketing + conexiuni cu alte întrebări de mai sus: Finalul din Felicia înainte de toate, casa scării, zgomote de pus masa din interior, prin ușa întredeschisă, temporizatorul de lumină, telefon cu Olanda, Preludiu și fugă nr. 5 de Dmitri Shostakovich, generic lizibil.

***

Zilele Filmului German au loc între 3 și 9 noiembrie, la Cinemateca Eforie. Programul filmelor îl găsești aici.
Pin It email