Filmul de miercuri: American Pop

Serghei Rugasky | 12 Iul 2017

Din două în două săptămâni, la Manasia Hub are loc Kinogarten: o serie de proiecții de film alese de Serghei Rugasky. Filmul de azi:

American Pop e o analiză vizuală și muzicală a (aproape) unui secol de cultură pop americană și în aceeași măsură o poveste despre tați și fii, asa cum dublul înțeles al titlului o sugerează. Acesta spune povestea a patru generații de bărbați care au contribuit, într-un fel sau altul, la sunetul Americii, ca interpreți, compozitori sau simpli gură-cască. Fiecare dintre cele patru personaje este un colaj din idolii vremii.

Acțiunea începe pe la sfârșitul secolului 19, când un tânăr fuge în America pentru a scăpa de pogromurile din Rusia țaristă și se îndrăgostește de muzica de vodevil americană și se întinde pe opt decenii, până la începutul poveștii de succes al unui nou star al New Wave-ului, așa că apucăm să trecem prin principalele curente muzicale americane: jazz, blues, folk, rock and roll, rock-ul psihedelic al anilor '60 și punk.

Filmul reușește să puncteze nu numai schimbările de stil în muzică, dar și evenimentele majore ale istoriei Americii în secolul 20, schimbările de atitudini și tendințe în stilul de viață american. Având în vedere restricția de timp pe care o impune acoperirea a 8 decenii de muzică într-o oră și jumătate, filmul petrece puțin timp în a-și construi personajele. În schimb, muzica devine personajul principal și toate evenimentele, reale sau imaginare, par să graviteze în jurul ei, într-un carusel de mici povești și întâlniri anecdotice care încearcă să creeze un spirit al timpurilor pentru fiecare dintre cântecele folosite pe coloana sonoră (în engleză asta ar însemna „not necessarily true or reliable, because based on personal accounts rather than facts or research.”).

Nu e nici pe departe un film complet: momente cheie sunt ignorate și anumite perioade sunt atinse doar tangențial. Asta și pentru că Bakshi a fost nevoit să folosească doar muzică pe care putea să o achiziționeze. Probabil cea mai mare lacună este ignorarea influenței enorme pe care au avut-o artiștii de culoare, prin cultura si lupta lor, atât asupra societății americane, dar și asupra muzicii americane din secolul 20. Cu toate că această omisune e nefericită, probabil că-i mai bine așa, decât să fie minimizată.

Bakshi folosește pe deplin puterea animatiei de a sări foarte ușor de la o locație la alta și de la o epocă la alta și reușește un melanj de imagini de arhivă, vizualuri generate pe calculator și compoziții care fac referință la picturi sau tablouri celebre, creând o extravaganță multimedia.
Dar partea cea mai bună e, desigur, coloana sonoră: Benny Goodman, Dave Brubeck, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Lou Reed, the Doors și alții oferă o structură pentru visele, ambițiile și tragediile fiecărei generații.

***
American Pop (1986)
regia: Ralph Bakshi
scenariu: Ronni Kern
Trailer

***
Kinogarten este o serie de proiecții de film care are loc din două în două săptămâni pe terasă la Manasia Hub, după lăsatul întunericului. Responsabil de selecție este Serghei Rugaski, care spune că scopul lui este să aleagă filme enjoyable de văzut la final de zi, dar în secret, e vorba de filme pe care vrea să le vadă sau revadă.
Pin It email