Şoc şi groază la Lună Plină 2017

Paul Petrache | 06 Aug 2017

Cătălin Mesaru, selecționerul festivalului de film horror și fantastic Lună Plină ne spune ce ne va speria, șoca și excita la ediția #6, care începe pe 10 august.

Dintre cele peste 1200 de filme văzute, Cătălin Mesaru a ales 13 lungmetraje și 19 scurtmetraje pentru festivalul Lună Plină 2017, ruda însângerată a TIFF-ului. Apetența acestuia pentru slashere, giallouri, musicaluri și tot felul de dubioșenii camp ar putea să ne dea niște indicii asupra a ceea ce urmează să vedem, dar am zis să aflăm mai multe chiar de la sursă:

Ce a fost cel mai dificil în procesul de selecție și în ce măsură reflectă selecția gusturile tale, ai făcut și alegeri gândindu-te doar la public?

Cel mai dificil a fost faptul că unele dintre filme erau ori complet în afara genului horror (și aici mă refer la numărul relativ mare de scurtmetraje iraniene înscrise care erau mai degrabă drame despre divorț și/sau emigranți) ori erau de un dilentantism catastrofal și deloc amuzant. Selecția reflectă cam 90% gusturile mele, dar am avut grijă să mă gândesc și la public, am avut grijă să aleg și filme ceva mai friendly.

După atâtea filme văzute, care ți se pare țara cea mai tare pe horror-uri în momentul ăsta?

Sunt foarte bucuros că avem un scurtmetraj brazilian absolut excelent care e destul de hardcore - Rosalita - și un lungmetraj, Motociclistul Sfânt, care e un fel de Mad Max brazilian, splendid filmat și plin de acțiune. Apoi, mai avem niște filme spaniole splendide. Bine, eu fiind foarte racordat sufletește la zona asta latino, cred că era și normal să mă deplasez în zona asta.

Filmul pe care o să-l guste chiar și cineva care nu mănâncă horror pe pâine

Cartea Lui Birdie, în mod cert. E o parabolă religioasă și menstruală absolut delicioasă și plină de feeling.

Filmul care te-a excitat

Scurtmetrajul Pasiune, un film franțuzesc despre un antidot obținut prin metode...hmm...mai puțin convenționale. E foarte erotic și înfierbântător.

Filmul total stupid, dar minunat, pe care vrei să-l vadă toată lumea

Sunt trei la număr: Vise de Neon Purpuriu (care e un omagiu la absolut tot din anii '70-'80), Atmo HorroX (care e mai degrabă halucinant și incomod decât stupid) și scurtmetrajul Croak, un nature vs man complet asumat.

Filmul pe care nu l-ai luat pentru că ți s-a părut too much

Am luat (aproape) tot ce mi-am dorit, nu am ținut cont că un film e prea hardcore sau prea out there. Am avut mână liberă. Doamne-ajută!

Filmele pe care regreți cel mai tare că nu ai putut să le incluzi în selecție

Un scurtmetraj japonez, o animație despre cyborgi care au pus stăpânire pe umanitate și nu-i mai lasă să facă copii și un scurtmetraj polițist indian în care toti actorii sunt pitici.

Cum ai „vinde” Suspiria cuiva care n-a auzit în viața lui de Dario Argento?

I-aș spune cu cea mai mare sinceritate că e unul dintre cele mai impresionante vizual și tehnic filme făcute vreodată și că e un film extrem de important mai ales dacă ești fan Refn. Plus că e cu Jessica Harper. N-ai cum să n-o iubești pe Jessica Harper.

Anul ăsta o să fie proiectat și un film cu vampiri filmat chiar la Biertan. Cum ar suna un film făcut de tine care să se întâmple la Biertan?

Ar fi ceva la intersecția dintre Buffy The Vampire Slayer și o dramă românească cu faianță. Practic, pop culture cu faianță și ciorbă și cu replici tăioase și pline de referințe. S-ar numi, probabil, Eufrosina, teroarea vampirilor.

O să mergi și anul ăsta la proiecția Rocky Horror Picture Show?

E ca și cum m-ai intreba: plănuiești să respiri în următorii ani? Răspunsul este, evident, da!

***

Despre drumul spre Biertan și atmosfera festivalului, citește
articolul nostru de acum 3 ani.

Festivalul de film horror & fantastic Lună Plină are loc între 10 și 13 august. Mai multe detalii despre program, transport și cazare, găsești
aici.
Pin It email