TIFF - Americani în Georgia și portughezi în Africa

Redacția | 10 Iun 2012

Marilyn Manson beat și drogat, conducand un camion în care se ține o petrecere.

Polițistul / Nadav Lapid

Yaron (Yiftach Klein) e un polițist de la brigada specială antitero din Israel care își petrece zilele împreună cu restul echipei de șoc și cu nevasta care stă să nască. Sigur pe el, puternic și fără frică, Yaron este profi, liderul grupului lui de prieteni, un soț și un fiu loial. În paralel, un grup de studenți înstăriți pun la cale o mini-revoluție cu sloganuri din zona mai 68 și un manifest poetic, violent și naiv – să moară bogătașii, etc. Liderii mișcării sunt Shira (Yaara Pelzig), o blondă micuță, boticelliană și plină de nerv și Nataniel (Michael Aloni, desprins parcă din reclamele de la Calvin Klein) și alți doi tineri amorezați de ei. Plănuiesc să răpească doi dintre afaceriștii multimilionari din Israel și să apară la TV ca să-și spună păsul. Operațiunea reușește parțial, iar echipa trimisă să-i lichideze este cea a lui Yaron.

Imaginea este gălbuie și încinsă, iar filmul se contruiește lent și vizual, în jurul personajelor principale, toți tineri, frumoși, și toți, până la urmă, nesiguri pe deciziile pe care le iau cu atâta hotărâre. Filmul este debutul regizoral al regizorul israelian Nadav Lapid, și a făcut furori pe la Locarno.

Planeta însingurată / Julia Loktev

Nica (Hani Furstenberg) și Alex (Gael Garcia Bernal) pleacă într-o pre-lună de miere sălbatică în Georgia, și sunt conduși pe coclauri, cu rucsacele în spate, de ghidul lor introvertit Dato (Bidzina Gujabidze). Deși îndrăgostiți peste poate, pe la jumătatea filmului un incident îi va arunca pe cei doi într-o tăcere prelungită și care pare ireconciabilă, ilustrată prin peisajele nesfârșit de pustii ale Georgiei. Bidzina Gujabidze este în realitate un munțoman vedetă în Georgia natală, care a urcat de două ori pe Everest. Hani Furstenberg are bucle roșii care dau foarte bine în peisaj și o strungăreață a la Vanessa Paradis, iar Gael Garcia Bernal este Gael Garcia Bernal. Filmul a bătut Oslo 31 august la Festivalul de film de la Istanbul. La TIFF însă norvegianul a avut câștig de cauză.

Tabu / Miguel Gomez
 
Tabu este filmul unui fost critic de cinema, Miguel Gomez, transformat în regizor. Este filmat alb-negru și este jumătate mut, cu voice-over peste imagini.
 
Partea cea mai reușită a filmului este o poveste de dragoste şi crimă, consumată în Africa din perioada dinaintea războaielor anticolonialiste. Imaginea citează filmele de aventuri din epoca mută – personajele joacă gros și pozează în momentele cheie.
 
Modernă este însă ironia naratorului, vizibilă des în discursul din voice over. Bonus – în povestea de dragoste un rol cheie este jucat de un crocodil trist și melancolic.
 
Recomandat călduros iubitorilor de cinema deștept.
 
Party Monster / Fenton Bailey, Randy Barbato
 
Filmul este biografic, urmărind viața lui Michael Alig, un cunoscut organizator de petreceri în epoca disco. Originar din Indiana, Alig se mută la New York unde devine faimos pentru uzul excesiv de droguri și comportamentul imoral. În perioada de apogeu deține propria casa de producție și o revista.
 
Rolul principal este jucat de Macaulay Culkin (Singur acasă), care a crescut, e adorabil și joacă exact la fel. De remarcat și rolul tinerei Chloë Sevigny, în postură de groupie. Într-un rol episodic mai apare și Marilyn Manson, în fustă și pe tocuri de 12, beat și drogat (normal). Costumele sunt superbe, de o extravaganță care ironizează fin epoca.

TIFF - ziua 7 - Cum se face un film (tare) cu două aparate foto
Pin It email