TIFF - Chinezii fac filme trăsnite

Redacția | 07 Iun 2012

Ziua 6 - Un Damage belgian și un nu-știm-ce chinezesc.

Lena / Christophe Van Rompaey

Lena este o adolescentă obeză, sensibilă și deșteaptă, care își petrece zilele îngrijind copii într-o grădiniță. Stă cu mama ei, o imigrantă poloneză isterică, și suferă că băieții fac sex cu ea doar în locuri întunecoase și nu vor să fie văzuți cu ea în public. Asta până îl cunoaște pe dreamboy Daan, se îndrăgostesc și se mută împreună. Daan este tot ce-și poate dori o adolescentă - frumos, dulce și puțin tâlhar, și stă cu tatăl lui, un muzician văduv, sensibil și introvertit. De aici, povestea o ia la vale în stil Damage, filmul cu Juliette Binoche și Jeremy Irons, unde Lena este adolescenta fatală pe care și-o doresc cu ardoare ambii bărbați din casa în care locuiește. Lena încearcă să orânduiască lucrurile ca totul să fie bine, să-l trimită pe Daan la liceu, să țină casa ca un om mare și să-și continue relația cu Daan în armonie, în timp ce răspunde și nevoilor de afecțiune ale tatălui. Evident, este un pic depășită de situație și totul se termină cu o dramă, pe care ea o acceptă cu stoicism.

Filmul nu e rău, iar debutanta care o joacă pe Lena o face foarte bine. Spoiler : momentul în care tatăl, rnjind fericit, îi arată că și-a făcut un tatuaj permanent cu numele ei pe braț - de o mare finețe.

Sacrificiul / Chen Kaige

Am mers la Sacrificiul pentru că voiam să vedem un film pentru băieței, cu chinezi care se bat cu săbii și tot felul de alte device-uri războnice. Am nimerit în schimb la o tragicomedie involuntară făcută probabil după un scenariu furat de la Bolywood. Dar să exemplificăm:
 
Într-un moment cheie personajul doctor se duce acasă la personajul prințesă, ca să o ajute să nască. Traversând curtea palatului lasă pe jos un pește (viu). Un sfert de oră mai târziu un personaj negativ fuge cu un coș, în care se află copilul. Pe urmele lui aleargă doctorul și prințesa (sprintenă peste poate, imediat după naștere). Personajul negativ traversează curtea de mai devreme și, normal, calcă pe pește. Alunecă, aruncă în spate coșul cu copilul, care cade, normal, la doctor în brațe. Cam așa e construit tot scenariul.
 
Altfel, costumele erau frumoase.

TIFF - Ziua 5 - Tinereți complicate
Pin It email