Tinerele speranţe de la GOPO (II) - Roxana Stroe şi Rafael Florea

Scurte interviuri cu nominalizații la categoria care ghicește viitorul în cinema. Cei șase sunt: Roxana Stroe, Rafael Florea, Tudor Platon, Ana Maria Guran, Mihai Gavril Dragolea și Radu Constantin Mocanu.

Roxana Stroe
nominalizată pentru regia filmului Black Friday

Nu știu dacă am avut un moment anume în care am hotărât să merg în direcția asta, lucrurile s-au petrecut treptat. Când am intrat la liceu, nici măcar nu știam că există o facultate de film la noi în țară, mai târziu am început să caut și să mă interesez.

Dădusem un test la Educație Antreprenorială ca să vedem cu ce domenii avem afinități și țin minte că m-a surprins rezultatul; am fost la un liceu cu profil real, mate-fizică intensiv și nu mă gândeam că o să-mi schimb opțiunile când termin, dar pe parcurs a devenit un fel de provocare, era ceva nou care cerea să fie explorat și am ajuns în punctul în care nu am mai fost interesată să încerc altceva.

***
N-am să numesc regizori, de cele mai multe ori inspirația vine din alte surse, poate să fie o poezie sau o pictură, fotografii sau o întâmplare personală. Îmi vine acum în minte o pictură a lui Michael Sowa în care un bărbat cu coadă de pește înoată împotriva curentului; apoi Vladimir Lubarov pentru umorul rusesc și Beth Hoeckel pentru stilul contemplativ în care își plasează subiecții în colaje.

***
În general, cele mai mișto sunt momentele de final, ultimele cadre filmate, când simți că se încheie o etapă și începe alta, te eliberezi, parcă ce a fost mai greu a trecut și te bucuri că ai reușit să duci la capăt ce ți-ai propus. Dacă ar fi să menționez unul anume: momentul în care eram seara pe acoperiș, tocmai terminasem de filmat ultimele cadre cu Gabriel Spahiu pentru Black Friday și a început să plouă; ne uitam toți în jur și parcă Drumul Taberei nu arătase niciodată așa frumos văzut de sus.

***
Cel mai greu moment a fost tot la Black Friday. Era prima zi, filmam interiorul, și când am fost în prospecție am stat de vorbă doar cu fiul proprietarei, care ne-a dat imediat acordul. În ziua filmării, însă, am aflat că într-una dintre camere locuia și mama acestuia, proprietară de drept a apartamentului, care nu fusese pusă în temă cu planurile noastre. Când a văzut un grup de vreo 10 persoane care i-au luat cu asalt locuința la 5 dimineața, a avut un șoc, a vrut să cheme poliția. Norocul nostru a fost că băiatul ei nu plecase încă la muncă și a reușit să o convingă suficient de repede cât să ne putem apuca de treabă.

***
Proiectul favorit de pană acum? O noapte în Tokoriki, scurtmetrajul cu care mi-am absolvit masteratul la UNATC.

***
Mi-ar plăcea să lucrez cu Roy Andersson.

***
M-ar tenta să lucrez la o animație din picturi și colaje. Am avut o tentativă cu Cristi Dimitriu (editor Black Friday) pentru un Jukebox pe care mi l-au cerut la Festivalul de Film de la San Sebastián, dar n-am avut prea mult timp la dispoziție și nu am apucat să facem tot ce ne-am propus.

Rafael Florea
nominalizat pentru rolul din filmul Box 

Eram în sala de box la un meci, iar două fete mi-au propus să vin la un casting pentru un film românesc. Am fost încântat, așa că m-am dus. Au fost foarte mulțumiți de ceea ce au văzut la casting, m-au chemat și la altele până când am dat ochii cu regizorul filmului, Florin Șerban, căruia i-am plăcut foarte mult. Astfel, am fost selecționat să particip la niște cursuri de actorie care au durat aproximativ un an și jumătate. După acestea, am fost la casting pentru filmul Box și iată-mă aici. Dacă nu ar fi fost treaba asta cu actoria, atunci aș fi rămas la box.

***
Eu sunt fan al filmelor de la Bollywood și, astfel, mă inspiră foarte mult Sharukh Khan. De la Hollywood, mă inspiră Antonio Banderas și Leonardo DiCaprio care sunt actori care mă fac să trăiesc filmul. Ar mai fi câțiva, dar aceștia sunt speciali.

***
Cel mai mișto e atunci când, după ce te-ai străduit din greu, reușești o scenă impecabilă, apoi regizorul vine la tine și îți spune că ai făcut o treabă bună. Atunci te simți mândru și realizezi că poți și mai mult.

***
În Box aveam o scenă în care trebuia să o pălmuiesc pe actriță, dar și ea pe mine. A fost un moment foarte jenant pentru că ne loveam pe bune. Ce-i drept, pe mine nu mă deranja că ea mă lovea, dar uneori mie îmi mai scăpa câte o lovitură zdravănă și era groaznic pentru amândoi.

***
Cel mai mișto proiect? Box, clar, și încă este favoritul meu.

***
Mi-ar plăcea foarte mult să joc într-un film regizat de Scorsese. Mi-ar plăcea să joc și într-un film cu DiCaprio sau Banderas (cine nu și-ar dori așa ceva). Știți ce? Avem, totuși, dreptul să visăm, nu?

***
În afara faptului că mi-aș dori să joc în multe filme, mi-ar plăcea să și regizez, ar fi o muncă de vis.

ALTE INTERVIURI CU NOMINALIZAȚII LA CATEGORIA „TÂNĂRĂ SPERANȚĂ”

84 de filme românești lansate în cinematografe sau festivaluri în 2015 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a zecea ediții a Premiilor Gopo. Câștigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, pe 28 martie.
Pin It email