Schiță de portret. Georgiana Feidi.

Miruna Sophia Popa | 28 Apr 2013

A luat prima oară aparatul de fotografiat în mână la vârsta de 11 ani (o săpunieră) și la 13 ani a primit primul ei DSLR pe care îl are şi acum.

Georgiana Feidi, zisă Georgi, are 17 ani, este elevă la Liceul de Arte Plastice din Timișoara și iubește fotografia. Îi plac portretele, dar visează să străbată lumea și să facă fotografie de călătorie. E timidă și se lasă cu greu convinsă să vorbească despre ea. La facultate, Georgi și-ar dori să plece în Anglia, iar dacă nu, i-ar surâde Clujul sau Bucureștiul. 
 
Fotografiile tale au fost de curând expuse în librăria Cărturești și la festivalul Nauhaus. Cum au fost primele experiențe cu publicul? Cum au ajuns fotografiile la Cărturești?
 
Am participat la un proiect fotografic cu tema „Toleranță și intoleranță”, iar patru dintre fotografiile trimise au fost alese pentru expoziție. Câteva săptămâni înainte apăruseră la Nauhaus, având ca scop promovarea evenimentului din Cărtureşti. Ca subiect pentru fotografii am ales bătrânii – întodeauna mi-am dorit să am ocazia să fotografiez bătrâni. M-am bucurat când am văzut că lumea mi-a remarcat fotografiie și a întrebat de autorul lor.
 
Ești elevă la un liceu de artă – ce te inspiră din ce vezi în jurul tău?

Acum sunt la secțiunea de pictură, dar îmi place mult grafica. Îmi doresc un proiect în care să combin fotografia cu grafica, să fac diferite portrete la care să adaug mai apoi elemente de limbaj plastic.

Un personaj literar și un personaj de film pe care le-ai vrea în fața camerei.
 
Jane Eyre. M-a atras felul ei de a gândi. În faţa lentilei mi-ar place foaaarte mult să o am pe Natalie Portman în Leon şi Closer. Nu mă pot decide.

Vârsta pe care îți place cel mai mult să o fotografiezi?

La această întrebare probabil că voi putea răspunde peste mai mulţi ani. Majoritatea subiecților sunt fete pe care le cunosc şi cu care am o anumită conexiune. Încerc să surprind asta în fotografii.
 
Imaginează-ți că te poți întoarce în timp. Ce perioadă ți se pare cea mai interesantă de fotografiat? De ce?
 
Probabil că mi-ar place să fotografiez în anii ’30- ’40. Este o perioadă despre care m-am documentat şi care mă atrage din mai multe puncte de vedere, unul dintre ele fiind faptul că atunci apariţia digitalului nu era prevăzută, fotografiindu-se doar pe film.

Mulți fotografi contemporani renunță la aparatele ultraperformante în favoarea pozelor pe film. Ce element/secret deține filmul pe care nu îl va putea fura niciodată digitalul?
 
Calitatea, în primul rând. Apoi, senzația pe care o ai când fotografiezi pe film. Chiar şi aparatele pot fi o sursă de inspiraţie doar când le ţii şi priveşti prin acel vizor, provocându-te parcă să fotografiezi, să fi mai creativ şi nu în ultimul rând si să gândești foarte bine cadrul înainte de a declanşa. Nu folosesc filmul pe atât de mult cât aș vrea pentru că nu am posibilitatea, dar sper să nu dispară şi să am ocazia să-l folosesc cât mai mult.
 
Cinci fotografi care te inspiră?
 
Hannes Caspar, Lara Jade, Vivien Mayer, Benoit Paille, Sally Mann.
 
Mai multe fotografii de Georgi pe Flickr.
Pin It email