9 pentru Oscar, la Cinema Studio

Redacția | 06 Ian 2015

9 dintre filmele propuse la Oscarul pentru cel mai bun film străin vor fi proiectate între 9 și 15 ianuarie.

Cu o săptămână înainte de anunțarea nominalizărilor la categoria Cel mai bun film străin a ediției cu numărul 87 a premiilor Academiei Americane de Film, la Cinema Studio rulează 9 dintre filmele propuse, care vin din România, Republica Moldova, Ungaria, Rusia, Turcia, Polonia, Italia, Belgia și Canada. Dintre acestea, două au fost deja nominalizate la Globul de Aur și se află pe lista scurtă de la Oscar (Leviathan, al lui Andrei Zvyagintsev și Ida, al lui Pawel Pawlikowski), iar alte două sunt în avanpremieră în România: Human Capital (Paolo Virzi), propunerea Italiei și Mommy, ultimul film al lui Xavier Dolan, care i-a adus Premiul Juriului de la Cannes (pe care l-a împărțit cu Godard).

Programul filmelor:

Propunerea României - Câinele Japonez (r: Tudor Cristian Jurgiu)
(vineri 9 ianuarie 17:30; miercuri 14 ianuarie, 20:00)

Filmul de debut al lui Tudor Jurgiu e o poveste domoală de familie, cu un conflict între generații subtil, care amintește de Ozu, în care un bătrân rămas fără casă după inundații e vizitat de fiul său, întors din Japonia cu soția și copilul. 

Propunerea Republicii Moldova - La limita de jos a cerului (r: Igor Cobileanski)
(sâmbătă 10 ianuarie, 15:00)

Viorel are 19 ani și se ocupă cu tot felul de găinării în orășelul uitat de lume în care trăiește, în timp ce maică-sa îl bate la cap să-și găsească de lucru, prietenul cel mai bun vrea să-l convingă să zboare cu un deltaplan stricat, iar tipul cu care e combinat iubita lui se pregătește să iasă din arest preventiv. 

Propunerea Ungariei - White God (r: Kornél Mundruczó)
(duminică 11 ianuarie, 14.00)

O fetiță își caută cu disperare câinele lăsat de tatăl ei pe străzi, după intrarea în vigoare a unei taxe pentru stăpânii câinilor fără pedigree. În timpul ăsta, patrupedul se coalizează cu alți „outsideri”, pornind un adevărat război. Câinii din film au primit neoficialul Palm Dog, principalul lor rival fiind Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage

Propunerea Rusiei - Leviathan (r: Andrei Zvyagintsev)
(sâmbătă 10 ianuarie, 17:00; duminică 11 ianuarie, 19:30; luni 12 ianuarie, 19:30; joi 15 ianuarie, 16:00)

Un bărbat nu vrea să-și vândă casa și terenul din jurul ei, așa că ajunge într-un război deschis cu primarul corupt, în Leviathan, un film căptușit cu umor negru și absurd, în care critica adusă Rusiei lui Putin nu se rezumă la metafore. Fiind un film rusesc și un film de Zvyagintsev, imaginea și actorii sunt ireproșabile.

Propunerea Turciei - Winter Sleep (r: Nuri Bilge Ceylan)
(marți 13 ianuarie, 19:30)

Venirea iernii îl prinde pe Nihal, pe soția și pe sora lui în hotelul săpat în munții Capadocciei pe care fostul actor l-a primit moștenire. Urmează niște meciuri conjugale, conflicte cu cei din jur și introspecțiile de rigoare. Ar fi inutil de povestit mai mult din impresionantul Winter Sleep, care rămâne, cu sau fără Palme d'Or, unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani.

Propunerea Poloniei - Ida (r: Pawel Pawlikoski)
(miercuri 14 ianuarie, 17:30)

Anna ajunge la majorat în mănăstirea unde a crescut și înainte să-și depună jurămintele, trebuie să o cunoască pe singura rudă care mai e în viață, mătușa Wanda. Mătușa, o fostă procuroare comunistă care bea și fumează așa cum alții respiră, încearcă să scape de ea rapid, dar până la urmă cele două ajung pornesc împreună într-o călătorie în care fiecare va afla lucruri tulburătoare despre propriul trecut.

Propunerea Italiei - Human Capital (r: Paolo Virzi)
(sâmbătă 10 ianuarie, 20:00; marți, 13 ianuarie, 17:00)

O acidă critică a capitalismului, care vorbește despre cât valorează viața unui om, Human Capital e structurat în 4 capitole care prezintă povestea din punctul de vedere ale unuia dintre personaje și urmărește două familii ale căror destine se întretaie după ce un biciclist e măturat de pe șosea de un jeep în ajunul Crăciunului.

Propunerea Belgiei - Deux jours, une nuit (r: Jean-Pierre & Luc Dardenne)
(luni 12 ianuarie, 17:00)

După o cădere nervoasă, Sandra se întoarce la fabrica de panouri solare unde lucrează, unde află că colegii ei sunt puși să aleagă între a primi prima anuală de 1.000 de euro sau ca ea să plece. Până la votul hotărâtor mai e week-end-ul, așa că Sandra se duce la fiecare în parte, încercând să-i convingă să voteze în favoarea ei. Marillon Cotillard, într-unul dintre cele mai bune roluri ale ei.

Propunerea Canadei - Mommy (r: Xavier Dolan)
(vineri 9 ianuarie, 19:30)

Xavier Dolan este un enfant prodige, care la 25 de ani are 5 filme la activ, cu care a făcut vâlvă la festivaluri. Mommy e despre o mamă văduvă, care se chinuie să-și crească băiatul cu impulsuri violente. Tematica obișnuită a lui Dolan, așadar, dar se spune că ar fi cel mai matur și echilibrat film al lui de până acum, așa că până și cei care nu s-au lăsat seduși de estetismele lui acaparatoare și l-au catalogat drept superficial, ar putea să-i mai acorde o șansă.
Pin It email