Astra Film Festival 2016: Porţia dublă de documentare

Redacția | 12 Oct 2016

Peste 100 de filme grupate în 18 secțiuni tematice. Între 17 și 23 octombrie, Astra Film Festival 2016 ne ține prinși de ecrane în Sibiu.

Programul Astra din 2016 include nu doar filme de autor, premiate și apreciate în întreaga lume, ci și formate noi, experimentate în producția de film, care prezintă o situație a cinematografiei contemporane. Cele 18 secțiuni tematice sunt: OutStanDox, Personal/familial/social, Dis-locuire, Doc-Vlog, Trecut recondiționat, Cetățeni ai lumii online, Armânii, Islamul radical la el acasă, Destine în comunism, Povestiri din Urbania, Lumi circumscrise, Întâlniri, Realitate sub acoperire, Mari maeștri/opere recente, Proiecții speciale, Portret Frederick Wiseman, The Future is Now și Astra Film Junior.

Deschiderea festivalului

Dacă anul trecut startul festivalului a fost dat de un spectacol de teatru, anul ăsta Astra va începe cu un film. Există între cineastul Cristi Puiu și AFF o relație specială, care împlinește exact 10 ani. Cel mai recent lungmetraj în regia lui, Sieranevada, va fi proiectat în premieră la Sibiu, luni, 17 octombrie, de la 18:00 în sala Thalia (Str. Cetății 3-5) și de la 18:30, în sala Auditorium a ULBS (Facultatea de medicină, str. Lucian Blaga 2A).

Marți, 18 octombrie, de la 18:00, Cristi Puiu se va întâlni cu publicul la Salut Bistro (Str. Cetății 13). 

Maeștri ai documentarului

Frederick Wiseman este autorul de filme documentare cu o contribuție imensă la cinematografia mondială. Vei putea vedea la Sibiu trei dintre cele mai apreciate filme ale sale: Crazy Horse, o incursiune în culisele celebrului cabaret parizian, și Domestic Violence I și II, despre cazurile de violență domestică din Tampa, Florida, și cum sunt ele tratate de poliție, adăposturi și tribunale. Vineri, 21 octombrie, de la 18:15 la Sala Auditorium, Wiseman va primi un premiu pentru întreaga carieră. 

Documentarul Fuocoammare, regizat de Gianfranco Rosi, a fost premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016 și e propunerea Italiei la Oscar pentru cel mai bun film străin. Documentarul descrie viaţa pe insula Lampedusa, prin ochii unui băiat în vârstă de 12 ani, Samuele. Situată la aproape 200 km în largul coastei de sud a Italiei, aceasta nu este o insulă ca oricare alta, ci graniţa cea mai simbolică a Europei, trecută în ultimii 20 de ani de mii de migranţi aflaţi în căutarea libertăţii și a păcii. (Vineri, 21 octombrie, 21:30, Auditorium)

The Thoughts That Once We Had (r: Thom Andersen, 2015) a fost descris în The Guardian ca „O călătorie fără cuvinte, asociativă, obsedantă – uneori nostalgică şi însufleţitoare, alteori foarte amuzantă – nu numai prin istoria inovaţiei cinematografice, ci şi prin secolul al XX-lea însuşi.” (Joi, 20 octombrie, 21:30, AstraFilm Cinema)

Patricio Guzmán explorează în The Pearl Button semnificaţia apei în istoria și cultura chiliană, folosindu-se de relatări jurnalistice ale unor crime care au marcat țara. Membrii câtorva „triburi de apă”, decimate de colonizarea europeană, au supravieţuit pentru a-şi păstra limba şi obiceiurile străvechi. Tragedia lor este juxtapusă pe dictatura lui Pinochet din anii ’70, în timpul căreia mii de prizonieri politici au fost ucişi, iar multe dintre cadavrele lor au fost aruncate în mare. (Marți, 18 octombrie, 22:30, Auditorium)

În cel mai recent documentar al lui, Lo and Behold: Reveries of the Connected World, Werner Herzog face o cronică a lumii virtuale, de la origini până la limitele extreme pe care le atinge. Herzog își conduce spectatorul într-o călătorie a revelațiilor prin conversații provocatoare din care reiese cum lumea online a transformat practic tot mecanismul de funcționare a lumii reale, de la educație și călătorii spațiale până la cele mai intime moduri în care ne administrăm relațiile personale. (Miercuri, 19 octombrie, 21:30, Auditorium)

Cinema imersiv

Festivalul propune, în 2016 experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.

În premieră în România, în Piața Mare din Sibiu va fi amplasat un cinematograf-dom unde se vor putea viziona filme 360 de grade pe un ecran în formă de cupolă. 8 documentare, dintre care 3 selectate special pentru Astra Film Junior, vor oferi o experiență captivantă, datorită câmpului vizual sporit și a sunetelor care vin din toate părțile. Acest tip de proiecție creează spectatorilor impresia că totul se desfășoară în jurul lor și senzația de prezență nemijlocită în centrul evenimentelor din film. Spectacolul aurorei boreale (Aurora: Lights of Wonder), arta de a zbura (Dream to Fly) sau scene de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial (World 2 War) sunt câteva din experiențele care te așteaptă în dom.

8 documentare din programul AFF vor reda lumea cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, o premieră în Sibiu. Oculus Rift, pentru o vizionare interactivă, și Samsung Gear VR, pentru filme 360 de grade, izolează spectatorul în spațiul digital și îi dau posibilitatea de a întreprinde diferite acțiuni: poate manipula obiecte sau chiar să se miște fizic prin universul fictiv.

Cum ar fi să faci o călătorie cu metroul prin Londra, chiar cu câteva clipe înainte de atentatele teroriste din 2015 (Witness)? Sau poate ești curios să testezi viața într-o celulă virtuală dintr-o închisoare americană (”6x9” A Virtual Experience of Solitary Confinement)? 30 de milioane de copii din Sudanul de Sud, Siria și Ucraina au migrat datorită războiului în ultimii ani, iar poveștile lor incredibile sunt la o pereche de ochelari distanță (The Displaced).

Juriu 

12 profesioniști din industria cinemaului european vor evalua filmele din cele 4 secțiuni competiționale din 2016: OutStanDox, Romania, Central & Eastern Europe și Student. Te vei putea întâlni prin Sibiu cu: Alexander Weiss, director artistic al festivalului Filmer A Tout Prix in Brussels, Barbara Orlicz-Szczypula, director de programare al Krakow Film Festival, Claire Aguilar, director de programare la Sheffield Doc/Fest, Cristi Puiu, cineast român, Ileana Bîrsan, critic de film, Julia Teichmann, critic de film din Germania, Martichka Bozhilova, producător la AGITPROP și director al Balkan Documentary Center, Michael Stewart, director Open City Doc Fest din Londra, Nick Bradshaw, redactor online la prestigioasa publicație Sight & Sound, editată de British Film Institute, Sara Garcia, director artistic al festivalului Play-Doc din Spania, Veton Nurkollari, director artistic al DokuFest din Kosovo și membru al Parlamentului Cultural European și al Academiei Europene de Film, și Vlad Petri, autor de filme documentare și fotograf.

Concerte


Programul ediției din 2016 este completat cu o serie de performance-uri muzicale live în Sala Thalia. Expunerea filmelor din programul Armânii va fi urmată de un concert de muzică armânească și o reprezentație Mara & Band, marți, 18 octombrie, de la 22:00.

Trupa Kana Jambe, condusă de Dan Bursuc, va susține un concert joi, 20 octombrie, de la ora 20:30, înainte de proiecția-eveniment a filmului The New Gypsys Kings (r: Liviu Tipuriță).

Sâmbătă, 22 octombrie, după Gala de Decernare a Premiilor, Moonlight Breakfast pun punctul oficial ediției din 2016. 

Programul Astra Film Festival 2016

Pin It email