Chestionar cinema: Paul Negoescu

Paul Negoescu | 05 Oct 2016

Până vineri, când va intra în cinema „Două Lozuri”, al doilea lungmetraj al lui Paul Negoescu, o comedie ca la carte cu Bucur, Papadopol și Boguță în rolurile principale, ne delectăm cu câteva dintre preferințele cinematografice ale regizorului.

Filmul preferat

Nu am un film preferat, cum nu am un regizor preferat. Dacă e să aleg un film care m-a marcat și care m-a urmărit multă vreme, acela ar fi Uzak, de Ceylan. L-am văzut la un DaKino prin anul 1 și m-a rupt. Și nu mi-am schimbat prea tare părerea despre el deși l-am revăzut de multe ori.

Primul film pe care îți amintești să-l fi văzut

Nu mai știu care e primul film pe care l-am văzut la televizor sau pe video (pentru că așa am văzut primele filme), dar mai mult ca sigur trebuie să fi fost vreun film animat. Albă ca Zăpada de Disney sau ceva de genu'. La cinema știu sigur că am fost prima oară pe la 7-8 ani, la Patria, unde am văzut Ultimul Mohican. Mi-a fost destul de greu să-l urmăresc pentru că nu puteam citi suficient de repede subtitrările, așa că am pierdut mult din dialog, drept pentru care m-am și plictisit la un moment dat. Dar ceva m-a impresionat totuși, că am rămas cu niște imagini în minte, deși nu am o memorie foarte bună în general.

Cel mai bun film din ultimul an

Am văzut destul de puține filme anul ăsta. Probabil că Sieranevada (r: Cristi Puiu). Sau Heil, Caesar! (Ethan & Joel Coen) Sau Paterson (r: Jim Jarmusch).

Cel mai bun film românesc

Am vreo 4 filme românești preferate: Moartea domnului Lăzărescu (r: Cristi Puiu), Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu (r: Andrei Ujică), Aferim! (r: Radu Jude) și Sieranevada (r: Cristi Puiu).

Cel mai bun film cu adolescenți

Nu-mi vine în minte niciun film cu adolescenți ca subiect principal. Îmi vine doar prima parte din Once Upon a Time in America (r: Sergio Leone), secvența cu prăjitura.

Cel mai bun film queer

Hedwig and the Angry Inch
(r: Todd Haynes)

Cel mai bun scurtmetraj

Am văzut atât de multe că nu-mi mai amintesc multe din ele. Și dintre cele pe care mi le amintesc, n-aș ști să aleg unul preferat. Dar aș menționa La leçon de guitare de Martin Rit, Le batteur de bolero de Patrice Leconte, Anthem de Elad Keidan, Incident by a bank de Ruben Östlund. Plus You and me de Karsten Krause dintre filmele experimentale. Ca o umbră de nor de Radu Jude dintre scurtmetrajele românești și Telefon în străinătate de Hanno Höfer dintre scurtmetrajele studențești.

Plăcere vinovată

Animațiile Disney, Pixar. Sitcom-uri gen Seinfeld, Friends, M*A*S*H, Modern Family, Big Bang Theory etc.

Ce film ai transforma într-un horror?

Hotel de lux al lui Dan Pița.

Regizor preferat

N-am unul preferat, dar îi urmăresc pe câțiva: Nuri Bilge Ceylan, Abbas Kiarostami, Roy Andersson, Aki Kaurismäki, Jim Jarmusch, frații Coen.

Actor & actriță preferați, sub 25 de ani

Nu prea cunosc actori sub 25 de ani străini. De la noi mi-au plăcut actrițele din Lumea e a mea de Nae Tănase.

Dacă La Vie d'Adèle ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în distribuție?

Dar s-a făcut: Cosmina Stratan și Cristina Flutur.

Un spațiu (real sau imaginar) în care ți-ar plăcea să locuiești, văzut într-un film

Decorurile moderniste din filmele lui Jaques Tati.

Melodie preferată dintr-un film

Îmi place muzica din You, the living al lui Roy Andersson.

Replică preferată dintr-un film

Nu știu ce să aleg dintre: „- Am o fată la Toronto, în Canada. / - Torino e în Italia, tataie” din Moartea domnului Lăzărescu și “- Ai băut.  / - O bere. Două. Asta e a treia.” din Polițist, Adjectiv.

Final preferat

Finalul de la Uzak cu personajul pe malul Bosforului, fumând din țigările vărului.
Pin It email