Ateliere de teatru pentru adolescenţi din Alexandria şi Turnu-Măgurele: Maskar

Redacția | 26 Feb 2015

Un nou proiect continuă tradiția Ideo Ideis și se bucură deja de entuziasm: la Turnu-Măgurele, unde trebuiau să se înscrie vreo 20 de copii, sunt deja 60 pe listă. Despre ce e vorba:

Asociația T.E.T.Alexandria, responsabilă de Ideo Ideis, s-a reunit cu Asociația ADO (Artă pentru Drepturile Omului, care scoate Gazeta de Artă Politică), Asociația REPER21 și Asociația Urbanium pentru un nou proiect de intervenție culturală: Maskar.

Maskar în limba romani înseamnă „între” sau „la mijloc”. Pentru proiect, „maskar” (pronunțat mașcar) e ca o punte între două lumi și două culturi care coabitează de aproape jumătate de mileniu în Lunca Dunării: cea română și cea romani. Logo-ul e și el inspirat de cultura și tradițiile rome și vine să completeze ideea de conviețuire a două culturi care, deși distincte, ocupă același spațiu, găsind puncte de întâlnire, completare și dialog.

Participanți: elevi cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, romi și non-romi, din Alexandria și Turnu-Măgurele

Traineri: Ateliere de teatru comunitar: Mihaela Michailov (dramaturg), Katia Pascariu (actriță), Radu Apostol (regizor), Jak Neumann (muzician) și ateliere de dezvoltare personală: Vladimir Purdel (actor) și Mircea Postelnicu (actor)

Desfășurare:
ateliere de dezvoltare personală și teatru comunitar, de două ori pe lună, din aprilie 2015 până în ianuarie 2016.

Documentarea va porni de la poveștile personale ale participanților, urmărind și să creeze cadrul pentru un dialog activ între reprezentanții societății civile din cele două orașe. Aceste ateliere vor fi punctul de pornire în construcția a două spectacole de teatru Maskar.

„Este un proiect care își propune să documenteze relații intercomunitare și cred că valoarea lui e pe de o parte una profund creativă și una profund politică, pentru că până la urmă adună laolaltă oameni și povești care ajung să locuiască într-un spațiu comun și ajung să devină solidare. Cred că ăsta e cel mai important lucru - cum reușim în comunități să creăm solidarități care să nu fie doar solidarități temporare, ci solidarități pe termen lung.”, Mihaela Michailov, dramaturg, trainer MASKAR

Caravana: Poveștile strânse se vor finaliza cu o caravană itinerantă: două spectacle de teatru și două expoziții vor porni din Alexandria și Turnu-Măgurele spre București și Cluj-Napoca în primăvara lui 2016.

Spectacol invitat: Del Duma (Vorbește-le despre mine) - Poveştile a patru femei rome se îmbină cu muzica tradiţională romani, într-un spectacol de teatru documentar (mai 2015). 

***
Detalii pe 
Maskar.ro și pe Facebook.  
Pin It email