Ce nu trebuie să ratezi la BIEFF 2016

Redacția | 11 Mar 2016

Bucharest International Film Festival promite și anul ăsta să vă dea peste cap tot ceea credeați că știți despre cinema:

Bucharest International Experimental Film Festival, sau, pe scurt BIEFF, aduce an de an cele mai importante filme de avangardă, oferindu-ți un showcase de la cele mai importante festivaluri de film europene. BIEFF, al cărui președinte onorific este Peter Greenaway, înseamnă o săptămână de cele mai noi viziuni asupra cinemaului, ale unor cineaști care promit să schimbe lumea. Din highlight-urile ediției de anul ăsta:

- Festivalul începe luni, 14 martie, de la 20, cu Francofonia, al lui Aleksandr Sokurov, unul dintre cei mai importanți regizori contemporani de avangardă, care nu este deloc străin de BIEFF: Faust, filmul său precedent, câștigător al Leului de Aur la Veneția, a fost proiectat în închiderea ediției din 2011. Francofonia spune povestea muzeului Luvru din timpul ocupației naziste a Franței, deci probabil ar trebui să ne așteptăm la un nou poem cinematografic din zona Russian Ark - celebrul său film realizat într-un singur cadru-secvență în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg. De neratat, deci.

- Ca și anul trecut, competiția internațională este grupată în 6 programe tematice: Transgressive Bodies reunește filme care duc mai departe reprezentarea trupului în cinema, Digital Dystopias vorbește despre posibilele viitoruri distopice ale ființei umane, Journeys into Subconscious ne livrează niște Freud, Jung & co., Danger is my Business ne pune în situații extreme și ne face să ne gândim la cum reacționăm în fața hazardului, The Artist Is Present vorbește despre artiști și operele lor, iar programul Urban Rituals chestionează obiceiurile noastre de zi cu zi.

- În afară de cele mai tari scurtmetraje de la Oberhausen sau Rotterdam, BIEFF va aduce și scurtmetrajele premiate cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, Palme d’Or la Cannes 2015 și Premiul Orizzonti la Veneția 2015. În plus, direct de la Quinzaine des Réalisateurs vine Peace To Us In Our Dreams, al lui Šarūnas Bartas, cel mai important cineast lituanian.

- Rebel with a cause se numește programul special BIEFF dedicat adolescenților, care va oferi în weekend-ul 19-20 martie două serii de proiecții cu intrare liberă pentru liceeni. Mai multe detalii aici.

- BIEFF meets CNDB și în urma acestui parteneriat, cea de-a treia ediția a festivalului Like CNDB se va deschide cu Symmetry, un film-dans/film-operă, filmat în Marele Accelerator de Particule de la CERN, din Elveția. Proiecția va fi urmată de o dezbatere cu regizorul Ruben van Leer.

- Gala de închidere BIEFF aduce ultimul film semnat Peter Greenaway, Eisenstein in Guanajuato, o demență audio-vizuală care îi aduce laolaltă pe Sergei Eisenstein, Shakespeare și Beethoven. Cuvintele ar fi de prisos.

***
BIEFF va avea loc între 14 și 20 martie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu și Universitatea Națională de Muzică. Programul complet al festivalului îl găsiți
aici.
BIEFF pe fb 

Pin It email