Cineclub FILM MENU: "El espíritu de la colmena"

Redacția | 01 Oct 2013

Spiritul stupului (1973), regie Victor Erice, Sala de Cinema UNATC, joi, 3 octombrie, ora 19.

Despre film, cu Diana Voinea:
 
De ce merită văzut filmul ăsta?
Pentru că Victor Erice a reușit să facă dintr-un – cum se voia la început, Frankenstein-horror spaniol - un poem vizual încărcat de înțelesuri și simboluri, pe care nu te-ar deranja să-l vezi încă o dată (sigur vei descoperi ceva nou). Pentru că Ana Torrent, la 7 ani, e mai bună decât în restul carierei și pentru că filmul e realizat în plin regim francoist, adică a reușit să spună lucruri anti-sistem pe ocolite. E actual, misterios și cald și ne aduce aminte de propria copilărie.
 
Ce film ar trebui văzut înainte și ce film după?
Înainte: El laberinto del fauno (Guillermo del Torro, 2006), pentru teme similare abordate într-un stil diferit – mai flamboiant, dark fantasy. Iar după, nimic mai potrivit decât Cria Cuervos (1976), filmul lui Carlos Saura în care joacă aceeași Ana Torrent și care e adorabil cel puțin pentru secvența asta. A nu se ignora El Sur (1983), al doilea lung-metraj al lui Erice, sau chiar Fat Girl (Catherine Breillat, 2001), pentru alt soi de relații disfuncționale între două surori.
 
Ce e de știut despre regizor?
Erice a început cu politica, dreptul și economia, după care și-a dat seama că vrea să facă filme și a studiat arta cinematografică în Madrid. Primul lung-metraj, El espiritu de la colmena, e făcut la 33 de ani. Unii zic că-i cel mai bun. În ultimul lung-metraj – El sol del membrillo, a așteptat cu pictorul Antonio Lopez Garcia căderea luminii perfecte pe un gutui, iar scurt-metrajului Lifeline (din omnibusul Ten minutes older – The trumpet), i-a schimbat culoarea în alb-negru după filmare, pentru simplul fapt că semnificația culorii sângelui care curge în film s-a banalizat în cultura vizuală. Toate astea și participarea în juriul de la Cannes 2010, când Palme d'Or a câștigat My uncle Boonmee who can recall his past lives, al lui Apichatpong Weerasethakul. 
Pin It email