Cineclub FILM MENU: The Celluloid Closet (r. Rob Epstein, Jeffrey Friedman, 1995)

Călin Boto | 12 Apr 2018

Vineri, 13 aprilie, 19:30, sala de cinema a UNATC. Despre film, cu Călin Boto.

De ce merită văzut filmul ăsta?

The Celluloid Closet este un must-see pentru că discută istoria homosexualității în cinema prin două metode. Prima este aceea de a dovedi o intenție scenaristică sau regizorală autentică prin oferirea unui behind the scenes via interviu care oferă detalii despre modul în care realizatorii au introdus substratul homoerotic în filmele lor, majoritatea realizate în perioada Codului Hays. A doua practică este acea de revizitare și reinterpretare , ceva specific culturii gay care transformă elemente aparent heteronormative în simboluri și icoane pentru propria comunitate.

Ce ar trebui văzut înainte și ce după?

Pe lângă filmele lor documentare, majoritatea bazate pe aspecte din cultura LGBT+, Rob Epstein și Jeffrey Friedman au realizat și câteva filme de ficțiune, probabil cele mai cunoscute fiind Howl și Lovelace. Din documentare cu aceeași premiză ca The Celluloid Closet aș recomanda Fabulous! The Story of Queer Cinema (r: Lisa Ades, Lesli Klainberg), Queerama (r: Daisy Asquith), Queercore: How to Punk a Revolution (r: Yony Leyser) și Sir Gay (r: Mark Rappaport).

Ce trebuie știut despre regizori?

Rob Epstein și Jeffrey Friedman au o colaborare longevivă și prolifică care a obținut atenția publicului prin câștigarea a două premii Oscar pentru documentar. Majoritatea filmelor lor, atât cele documentare cât și cele de ficțiune, au tendința de a aborda evenimente, perioade sau personalități aflate sub umbrela de subiect tabu, iar atunci când istoria comunității LGBT+ este subiectul urmărit se simte sensibilitatea queer care a devenit o amprentă cinematografică pentru cei doi.

***

Intrarea liberă. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Bogdan Balla, student la Regie film și Călin Boto, student la Comunicare Audio Vizuală, în cadrul UNATC.

Pin It email