CinEd aduce educaţia cinematografică în şcoală

Redacția | 04 Apr 2016

CinEd - European Education for Youth, un proiect amplu de educație cinematografică în școli, se lansează vineri, în cadrul NexT Film Festival.

Vineri, 8 aprilie, se va lansa oficial în România CinEd, un proiect de educație cinematografică pentru elevii din Europa, ce va fi implementat de Societatea Culturală NexT și Asociația Culturală Macondo, acesta urmând să se desfășoare în prima fază în București, Alexandria, Buzău, Galați, Craiova, Mediaș, Târgu Mureș, Timișoara, Ploiești și Roman.

Cum funcționează: La începutul lunii aprilie, profesorii care doresc să participe la proiect și să organizeze proiecții pentru elevi vor lua parte la niște sesiuni de formare și vor putea să-și creeze gratuit conturi pe platformă, unde vor avea acces la tot felul de materiale pedagogice și la un catalog de filme alese pe sprânceană, din care fac parte, printre altele, Pierrot le fou (r: Jean-Luc Godard), El espíritu de la colmena (r: Victor Erice), O Sangue (r: Pedro Costa), En construcción (r: (José Luis Guerín), Rentrée des classes (r: Jaques Rozier) sau Cea mai fericită fată din lume (r: Radu Jude). Filmele din colecția CinEd vor fi disponibile în diferite formate, astfel încât să poată fi proiectate în orice fel de condiții - de la un cinematograf la o sală de clasă.

Vineri, 8 aprilie, această platformă va fi lansată oficial în cadrul NexT Film Festival, printr-o conferință de presă și o demonstrație a platformei online. La conferința de presă, care va avea loc de la ora 11:30 la Institutul Francez, sala Elvira Popescu, vor lua parte Léna Rouxel (coordonatoare a proiectului CinEd din partea Institutului Francez din Paris) și Agnès Nordmann (coordonatoare a departamentului de cinema din cadrul Institutului Francez din Paris) și sunt așteptați atât jurnaliști, cât și cadre didactice interesate de proiect. De la ora 12:30 va urma o dezbatere pe tema educației cinematografice în școlile din România, moderată de Ileana Bîrsan, la care invitați speciali sunt Christophe Gigaudaut (directorul Institutului Francez din România), Corina Șuteu (Secretar de Stat la Ministerul Culturii), Anca Mitran (director CNC) și regizorul Tudor Jurgiu.

***

CinEd este un proiect inițiat de Institutul Francez din Paris, în parteneriat cu Cinemateca Franceză. Pentru mai multe informații, puteți scrie la cined.macondo@gmail.com (pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 6 si 10 ani) și la cined@nextproject.ro (pentru proiecţii dedicate elevilor cu varste intre 11 si 18 ani).
Pin It email