De pe 13 pe 19 martie ne luăm pilula de documentare la One World Romania

Redacția | 22 Feb 2017

A rămas mai puțin de o lună până când ne vom lua porția de documentare despre drepturile omului la ediția #10 a One World Romania.

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, unul dintre evenimentele noastre preferate din București, și-a anunțat line-up-ul pe 2017, ceea ce ne face și mai nerăbdători. În program: 52 de documentare, împărțite în 11 secțiuni, discuții cu invitații speciali, workshop-uri, evenimente și petreceri. Cele 11 secțiuni tematice de anul ăsta sunt: Animale Politice, Împotriva Curentului,  Ministerul Groazei, Dreptate fără Frică, Jocurile Fricii, Bolile Sănătății, Focus: Caucaz, Romania on the Move, Delicatessen, Romania: Work in Progress și Sahia Vintage: Ministerul Identității.

Acum, mai mult ca niciodată, politica a devenit un subiect pe care nu-l mai putem ignora. Filmele din secțiunea Animale Politice ne arată mai îndeaproape ce înseamnă să fii politician, simplu alegător sau să fii afectat de deciziile politice, vorbind despre campaniiile electorale din Europa Centrală și de Est (Difficult Choice), cele din New York (Weiner), patriotismul în toate formele sale (Patriotic Lesson) sau despre celebra Brunhilde Pomsel, secretara ministrului nazist al propagandei (A German Life)

Deși sună ca un clișeu dintr-un film american, oamenii chiar pot schimba lumea. Despre ei și actele subversive care pot inspira mai departe este secțiunea Împotriva Curentului

Secțiunea Ministerul Grozei, cu al său nume à la 1984, prezintă 3 filme care ne arată trei fațete mai puțin cunoscute ale realității: o comedie despre supraveghere (Everything's Under Control), un thriller despre beneficiile pe care le au unii din continuare la nesfârșit a războaielor (Shadow World) și un film despre jurnalismul de investigație din SUA (All Governments Lie)

Secțiunile Dreptate fără frică și Jocurile Fricii vorbesc despre derapajele democrațiilor și oamenii care au luptat pentru drepturile lor. Despre cum putem să combatem rasismul, xenofobia și orice formă de discriminare, într-un moment în care pare din ce în ce mai dificil.

După #Colectiv am devenit mult mai atenți la problemele din sistemul de sănătate, iar secțiunea Bolile Sănătății aduce filme care vorbesc despre problemele din această zonă.

În Delicatessen sunt de găsit documentare care combină abilitatea şi claritatea demersului cu inovaţia formală. O secțiune în care un film despre exorcism (Liberami), de exemplu se află lângă un autoportret al unei documentariste prin intermediul imaginilor filmate de ea de-a lungul timpului (Cameraperson).

În cadrul Romania: Work In Progress, cineaști români își prezintă documentarele aflate încă în producție. Radu Jude vine cu Țara Moartă, care se folosește de impresionanta colecție fotografică a lui Costică Acsinte ca fundal pentru a discuta despre regimul antisemit al lui Ion Antonescu, Monica Lăzurean-Gorgan va prezenta 25 de minute din Circuit, un film despre exploatarea forestieră, iar Claudiu Mitcu și Ileana Bîrsan vor avea și ei o variantă de lucru a documentarului Procesul, care investighează cazul lui Mihai Moldoveanu, fost ofițer al armatei române, condamnat la 25 de ani de închisoare pentru o crimă pe care susține că nu a comis-o.

De asemenea, trei documentare românești nou-nouțe sunt de văzut la One World: Frăția (r: Cătălin Farcaș), Varză, Cartofi și alți Demoni (Șerban Georgescu) și A început ploaia (Michele Lancione).

One World Romania va lansa și cel de-al treilea DVD din seria „Sahia Vintage” și va proiecta Ministerul Identității, un documentar produs în studiourile Alexandru Sahia post-„Tezele” din 1971, a cărui reprezentare a identității naționale ne sună destul de cunoscut și astăzi.

***

Programul complet îl găsiți pe site-ul One World Romania.
Pin It email