Film mai aproape: o şcoală de vară nu ca la liceu, dar fix ca la cinematograf, în Bacău

Diana Smeu | 11 Aug 2018

Școala de Vară, atelierul de film organizat de Film mai aproape, caută adolescenți din toată țara între 15 și 19 ani, cu spirit imaginativ, care vor să se exprime prin medii cinematografice. Aplicații până pe 13 august!

Sfârșit de august. Oraș liber, numai pentru tine. O cameră de filmat și o gașcă de prieteni cu care să te joci de-a regizorul de film 9 zile, așa cum vrei tu.

Pe scurt, back to school is really cool în timpul verii dacă în loc de materiile obișnuite, ți se povestește despre cum se lucrează în film și alte tricks and tips. Lecțiile vor fi urmate de provocarea practică: sunteți adolescenți cu mintea arzând de idei și imagini, aveți la îndemână aparate și libertatea de a face orice și oricum. Deci, ne apucăm de film?

Anul trecut a avut loc prima ediție a atelierului de film meșterit de aceeași tineri care au creat, în 2016, primul festival de film din Bacău. Curând, a izvorât și ideea de a crea un loc unde adolescenții să vină cu tot entuziasmul lor și să experimenteze împreună cu prieteni precum regia, montajul, editarea video și actoria, în lipsa unor programe de educație alternativă prezente în școli. Iar acum, aventura Film mai aproape e gata să înceapă din nou!

Pe perioada celor 9 zile, participanții vor fi îndrumați de Ovidiu Ungureanu (coordonatorul studio-ului Cromatique, Bacău), Alex Lungu (montaj și animație), Alexandru Baltă (lighting design), Ion Viorel Cojan (fotograf) și Ovidiu Grămesc (director de fotografie), în vederea punerii cap la cap al unui scurtmetraj - de la scenariu și până la montaj. Filmele vor ieși în lume și vor se vor întâlni cu publicul într-un eveniment dedicat în cadrul Festivalului Film mai aproape.

Cel mai bine ar fi să-i ascultăm pe foștii participanți despre cum le-a fost vara Film mai aproape:

Mi-am încheiat vacanța cu școala de vară Film mai aproape și ce am reușit să creez acolo mi-a lăsat un gust dulce. E subînțeles că am cunoscut oameni super mișto cu care încă țin legătura, și că am învățat destule chestii noi despre film și cinematografie. Experiența în sine a fost mai mult decât o simplă tabără, s-au stabilit niște conexiuni așa frumoase și toate scurtmetrajele au ilustrat perfect atmosfera chill a întregului grup. Chiar mă bucur imens că am participat, big up lui Geo și Ioana pentru o organizare imaculată. – Maria, Tulcea

Cu toții știm povestea că la sfârșitul unei tabere îți curg câteva lacrimi, le spui oamenilor că îți va fi dor de ei și că neapărat țineți legătura, iar 3 luni mai târziu uiți complet de loc, acele persoane și cât de bine te-ai simțit. Am toate dovezile că anul trecut lucrurile n-au stat așa în privința școlii de vară și incă mă izbesc de emoții puternice care-mi amintesc de tabără: prea multe melodii conectate cu momente, reacții, fețe, filme, replici, vibe, străzi și zone ale Bacăului. Poate o fi clișeic ce zic, dar jur că a fost life-changing. – Gabriela, București

Școală de vară Film mai aproape, nu a fost neapărat despre film ci despre să fim mai aproape unii de ceilalți prin film. Personal această experientă m-a ajutat să am o deschidere mult mai mare față de conceptele de „a fi impreună” și „a face film impreună” și mă bucur mereu când îmi amintesc de zilele minunate pe care le-am petrecut în Bacău alături de niște oameni super. – Anastasia, Botoșani

***
Tot ce trebuie să faci ca să prinzi un loc mai aproape de cinema este să trimiți CV-ul tău, împreună cu o schiță/draft de scenariu (max. 5 pagini) la adresa filmmaiaproape@gmail.com până pe 10 august! Hurry up!

Ediția de anul acesta se va desfășura în perioada 18-26 august, iar costurile participării pe toată durata festivalului, care includ masa, cazarea și participarea la masterclass-uri sunt de 150 ron. 

Pin It email