Ieşi din bulă la Zilele Superscrieri

Redacția | 12 Noi 2017

Weekendul 18 - 19 noiembrie Fundația Friends For Friends aduce împreună 20 de redacții, inițiative & ONG-uri de jurnalism din România + super invitați străini, de la care să învățăm despre viitorul societății și cum să ne susținem unii pe ceilalți.

Zilele Superscrieri are loc sâmbătă și duminică, 18-19 noiembrie, în tot spațiul de la Apollo111 (adică hol intrare, bar, teatru & sală de repetiții). Asta pentru că se-ntâmplă cam 15 evenimente în două zile, mai toate cu intrare liberă. Ai șansa să-ți cunoști autorii preferați, să afli cum se adaptează jurnaliștii pur sânge la contextul internațional actual, să înveți să faci fact checking sau să discerni fake news de real news, să vezi ce burse poți să obții ca să faci reporting în străinătate sau să fii printre spectactorii Ultimului căldărar, filmul Elenei Stancu și a lui Cosmin Bumbuț premiat anul ăsta la TIFF. 

Programul completisim îl găsești aici, noi am ales 7 chestii (+/- 2) la care să mergem neapărat: 

1. SuperZiceri: Pioneers

Află despre viitorul societății în care trăim de la pionieri ai jurnalismului de la noi și din străinătate. 

Paul Steiger avea 66 de ani când și-a părăsit postul de managing editor la Wall Street Journal după 16 ani și a fondat o platformă de jurnalism - ProPublica - care a făcut istorie în primii ani de existență și a fost prima redacție online care a luat Pulitzerul. Dovadă în plus că vârsta nu are legătură cu anii pe care îi ai. Natalia Antelava a fost corespondentă BBC, reporter undercover și pe teren la câteva războaie din Estul Europei sau Orientul Mijlociu. După experiența asta, s-a gândit să fondeze o platformă nouă de jurnalism, care să stay on the story și după ce ceilalți jurnaliști pleacă mai departe (povestea din spate e Why Journalism needs a revolution, de la TedX Tbilisi). Coda Story își concentrează forțele pe trei crize foarte actuale în Europa de Est: criza drepturilor LGBTQ, criza refugiaților și criza dezinformării. Jacqui Banaszynski e reporteriță de 40 de ani și a urmărit, la începuturile epidemiei SIDA din State, când subiectul era complet tabu, viața unui cuplu gay care trăia cu boala (AIDS in the HEARTLAND, 1987) și probabil o știi de la The Power of Storytelling, la care vine de la prima ediție. Moderatorul discuției va fi Cristian Lupșa, și probabil vom afla multe lucruri despre cum trebuie să strângem rândurile și să cooperăm, dacă vrem ca viitorul nostru să nu fie în mâinile unor oameni care ar merita mai degrabă pușcăria. 

Duminică, 19 noiembrie, de la ora 19:00. Bilete (50 lei). 

BONUS: Masterclass Superscrieri, o discuție mai de acasă, la care participă redacțiile pe care le urmărești (și poate le și susții) în ultimii ani (DoR, Rise Project, Casa Jurnalistului), despre noua relație jurnalist/cititor și cum o putem construi mai departe, pentru binele public. Moderează Vlad Tăușance. 

2. PITCH: Donate for projects


Fii parte din schimbare și donează pentru proiectele care vrei să meargă mai departe. 

O ediție cu totul specială a Cercului de Donatori: un Pitch pentru patru inițiative ale unor jurnaliști puși pe treabă, care își concentrează munca pentru binele public. Radu Ciorniciuc va urca pe scenă să prezinte proiectul Acasă: un model de intervenție socială pentru cazuri de sărăcie extremă, o familie cu 11 copii, care a locuit în Delta Văcărești. Răzvan Ionescu, Recorder, va prezenta ce face o echipă formată din 3 jurnaliști și un publisher, cu viziunea declarată de a deveni cea mai importantă platformă de jurnalism video din România. Elena Calistru de la Funky Citizens ne prezintă Factual: primul site de fact-checking politic din România care verifică afirmațiile din spațiul public ale politicienilor, pentru a-i responsabiliza. Iar Ovidiu Vanghele va încerca să te convingă să investești în Să fie lumină: un proiect jurnalistic independent, care reunește jurnaliști din redacții diferite și documentează care sunt mecanismele bugetare ale cultelor din România, în special Biserica Ortodoxă Română. 

Pitch-ul va fi moderat de Mădălina Marcu (pe care o poți asculta fiind minunată aici, la Creative Mornings), care a adus în România acest model de fundraising bazat pe filantropie, în care donatorii aleg să-și investească inteligent resursele în proiecte în care au încredere. Ce se întâmplă e că ne strângem 100 de oameni în sala Teatrului Apollo111 să le demonstrăm inițiatorilor a patru proiecte care fac un mare bine societății în care trăim lor că munca lor nu trece neobservată, și are rost.

Duminică, 19 noiembrie, 16:00 – 18:00. Dacă vrei să donezi (donație minimă pentru un proiect: 50 lei), și nu doar să fii gură-cască, intră aici, sau trimite link-ul cuiva care are mai mulți bani ca tine. :)  

3. Fake News LAB - by Centrul pentru Jurnalism Independent

Învață să faci diferența între fake news și real news. Workshop-ul de media literacy al celor de la CJI (Ioana Avădani și Cristina Lupu) vizează în mod special liceenii, dar ne este util tuturor. 

Sâmbătă, 18 noiembrie, 17:00 – 19:00. Înscrie-te

4. Fact-check with the Funky Citizens 


Fă-ți mâna la un exercițiu de fact-checking cu echipa de la Factual, ca să vezi cam cât de greu (și de important) e să verifici dacă politicienii te mint în față. Elena Calistru și Livia Jelea susțin un workshop pentru studenți la jurnalism, tineri jurnaliști dar și pentru toți cei care vor să fie mai informați decât restul. 

Duminică, 19 noiembrie, 14:00 – 16:00. Înscrie-te. 

5. Proiecție specială Ultimul căldărar 

Meseria lor tradițională dispare, iar școala au abandonat-o la 12 și la 13 ani, atunci când s-au căsătorit. Povestea lui Geo, un tânăr căldărar din Corcova, România, care nu poate să-și întrețină soția și băiatul de șase ani, spusă de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț într-un film-eveniment care a câștigat premiul de debut la TIFF.

Sâmbătă, 18 noiembrie, 17:00 – 18:30. Intrare liberă.

TRAILER

6. Constituția pentru cetățenii de mâine with the Funky Citizens

Alina Calistru​ va trece în revistă drepturile și libertățile cetățenești, cât și instituțiile cele mai importante din țară, folosindu-se de Constituția României re-editată special pentru elevi, cu ilustrații (de Sorina Vazelina <3) și explicații de bun simț. Pentru cei care cred că cetății de mâine n-ar trebui să se ferească să-și cunoască mai bine drepturile. 

Sâmbătă, 18 noiembrie, 15:00 – 16:30. Dacă ai un copil de gimnaziu, înscrie-te cu el

7. Programe regionale pentru jurnaliști freelance - BIRN 

Balkan Investigative Reporting Network are mai multe proiecte regionale, dintre care două pot fi de interes pentru jurnaliștii român: Balkan Fellowship For Excellence in Journalism, un program de nouă luni care oferă finanțare și sprijin profesional pentru realizarea unei investigații pe o temă dată și BIRN Summer School of Investigative Reporting, o școală de vară unde reputați jurnaliști din lume te învață despre tehnicile jurnalismului de investigație. 

Sâmbătă, 18 noiembrie, 15:30 - 16:30. 

BONUS: Beneficiarii de ajutor social reprezintă o categorie vulnerabilă, oameni peste care s-au așezat etichete – leneși, puturoși, bețivi, oamenii care ne trag înapoi, oamenii care stau degeaba pe banii statului. Despre ei se crede că ne fac țara de rușine și că sărăcesc bugetul statului, refuzând în același timp orice oportunitate de integrare și ieșire din sărăcie. Diana Oncioiu și Vlad Stoicescu, reporteri dela0.ro, responsabili cu seria Ferentari Lux, susțin un workshop/discuție pentru studenți la jurnalism, tineri jurnaliști, dar și toți celor interesați de un limbaj media care să reflecte realitățile, și nu stereotipurile. Duminică, 19 noiembrie, 17:00 - 18:30. Înscrie-te aici


***
Participă la Zilele Superscrieri: ProPublica, Coda Story, Balkan International Reporting Network (BIRN), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Cercul de Donatori, The Power of Storytelling, Decât o Revistă, Scena9, Rise Project, Casa Jurnalistului, dela0.ro, Brrlog, Documentaria, Teleleu.eu, Recorder, Să fie lumină, Acasă: the film, One World România la Școală, Funky Citizens, Factual, Cărturești.

„Zilele Superscrieri” este un eveniment organizat de Fundația Friends For Friends, hotspot cultural BRD-Groupe Societe Generale, găzduit de Apollo111 și îndulcit de HEIDI.

Pin It email