Maraton de #teatrutânăr la Bucureşti: Noaptea Teatrului Tânăr #2

Redacția | 11 Noi 2015

Noaptea Teatrului Tânăr este un concentrat de festival de teatru în câteva ore.

A doua ediție a Nopții Teatrului Tânăr, are loc vineri, 27 noiembrie, între orele 17:30 și 02:00, la Teatrul Excelsior. Printre atracțiile serii: faptul căMarcel Iureș și Ana Maria Guran, protagonista filmului „Lumea e a mea”, vor împărți aceeași scenă de teatru. 

Noaptea Teatrului Tânăr aduce laolaltă 3 spectacole montate și jucate de adolescenți din Baia Mare, Brașov și București, alese din repertoriul de anul acesta de la Ideo Ideis, un spectacol profesionist gândit special pentru ei, discuții cu actori din diferite generații – de la Ana Maria Guran, adolescentă, la Marcel Iureș, ateliere de teatru interactive, cât și un moment de improvizație muzicală. Noaptea Teatrului Tânăr stă sub semnul dialogului între generații și a nevoii de a inspira publicul larg și a-i stârni imaginația.

Pe parcursul a mai mult de 8 ore, adolescenții din București vor avea ocazia de a simți pe pielea lor energia unui festival, de a descoperi că teatrul nu este o artă învechită sau elitistă, care nu îi reprezintă și, mai ales, că arta îi poate ajuta să-și viseze și să-și împlinească potențialul.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

PROGRAM 

18:00-21:00
THE HISTORY BOYS. POVEŞTI CU PARFUM DE LICEU
(Teatrul Excelsior, Bucureşti)
Un spectacol de teatru profesionist care a cucerit cei peste 500 de adolescenți de la Ideo Ideis, despre viața pe coridoarele liceului, unde stilul de viaţă nonconformist şi indolent al elevilor din clasa de istorie este pus în pericol de ambiţiile directorului. Şcoala este un „câmp de bătălie” al ideilor diferite despre viaţă şi educaţie într-o comedie spumoasă cu multe accente emoționante.

21:30-22:20
PISICA VERDE (Trupa Amprente, Braşov)
Piesa vorbeşte despre 6 adolescenţi ce trăiesc într-un mic oraş muncitoresc și a căror viaţă se duce între şcoală, casă şi clubul în care îşi petrec nopţile. Trăind într-un mediu din care părinții lipsesc, își fac realitatea mai suportabilă prin refugierea în propria lume paralelă.

23:10-00:00
INSPIR Ş-EXPIR (Trupa Par Ris, Baia Mare) - scenariu colectiv după Operele complete ale lui William Shakespeare (pe scurt) de Adam Long, Daniel Singer și Jess Borgeson
Timon din Atena, Nevestele vesele din Windsor, Regele Lear, Richard al III-lea, Furtuna sau Neguțătorul din Veneția pot fi subiecte pentru buletinul de știri de la ora 19, Romeo și Julieta - un spectacol de circ cu clowni, Vrăjitoarele din Macbeth - rock staruri, iar Lady Macbeth - divă ce-și cântă nebunia pe musical, Titus Andronicus - un ideal Chef Français, Othello – o trupă de hip hop underground, Hamlet poate fi Hamleta, o fată ce-și face veacul prin Denmark Dubstep Club și unde Dj-ul este ucigașul tatălui ei, iar meșterii din Visul unei nopți de vară, niște sufletiști ce joacă ,,pe această mare scenă de nebuni”.

01:15-02:00
ALMOST. MAINE (Trupa As, Bucureşti) - prezentat și în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, 2016.
Nimic nu e ceea ce pare în miticul și indepărtatul oraș Almost din Maine într-o noapte fără lună, senină și rece din mijlocul iernii. În timp ce luminile din nord plutesc pe cerul plin de stele, cetățenii din Almost se îndrăgostesc și se „dezîndrăgostesc” în cele mai neașteptate și, de cele mai multe ori, amuzante moduri. Genunchii se învinețesc. Inimile se rup. Dar vânătăile se vindecă și se refac – aproape – în acest minunat vis de iarnă.

22:20-22:50
Masterclass Marcel Iureș

Marcel Iureș nu necesită prezentare. Marele actor, distins de două ori cu titlul Cel mai bun actor de teatru din România, președinte de onoare al festivalului Ideo Ideis și președinte al Fundaţiei Cultural Artistice Teatrul ACT, prima scenă independentă de teatru din România, va fi prezent pe scena Teatrului Excelsior pentru un dialog relaxat cu noua generație prezentă la Noaptea Teatrului Tânăr.

00:00-00:30
Seara povestitorilor cu Ana Maria Guran

Ana Maria Guran este din Câmpina și avea 17 ani când regizorul Nicolae Constantin Tănase a descoperit-o la Ideo Ideis și a chemat-o la castingul pentru debutul lui în lungmetraj, Lumea e a mea. Filmul, care a intrat recent în cinemauri, a câștigat Premiul de debut la Zilele Filmului Românesc la TIFF 2015, mențiunea specială a juriului în competiția East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary, Cottbus Discovery Award în cadrul Festivalului Internațional de Film Est-European de la Cottbus (Germania) și Trofeul Anonimul International Independent Film Festival. Considerată de critici o „revelație” în acest film, Ana Maria este acum studentă în anul II la UNATC.

Atelierele de teatru tânăr sunt exerciții de improvizație testate de trainerii Ideo Ideis, de încercat în pauzele dintre spectacole. Momentul de improvizație muzicală este propus de Asociația Kalelarga: Raluca Stratulat, doctor în muzică și practician în muzică clasică, Alexei Țurcan, fondator, interpret și compozitor în trupele Travka și Tomma Alistar și colaborator cu Alexandrina Live Band și Bogdan Gugu, clarinetist cu mare experiență. Toți trei se regăsesc și în cadrul proiectului de muzică electronică Tomma Alistar.

Noaptea Teatrului Tânăr face parte din inițiativa BRD - Scena 9 și este un concept special creat pentru tinerii bucureșteni ca o replică la scara unei nopți a Festivalului Ideo Ideis


Urmărește NTT pe Facebook. 
Pin It email