Masterclassuri pentru public la Transilvania Talent Lab, TIFF 2014

Redacția | 28 Mai 2014

Cea de-a treia ediție a Transilvania Talent Lab debutează duminică, 1 iunie, la Cluj Napoca, în cadrul TIFF 2014.

15 participanți și trei module de lucru ale TTL: modul 1 – Dezvoltare (dezvoltarea unui proiect cinematografic), modul 2 – Producţie (producerea unui proiect cinematografic) şi modul 3 – Marketing, Distribuţie și Management Cultural.

Primul modul îl are ca trainer invitat pe script doctorul francez Antoine Le Bos, director artistic al Le Groupe Ouest și al Centrului European pentru Creație Cinematografică din Britanny, tutor în atelierul de dezvoltare de scenarii Torino Film Lab, din cadrul Festivalului de Film de la Torino. Cel de-al doilea modul îi va aduce în fața participanților TTL pe producătorul și regizorul Tudor Giurgiu și pe curatorul și consultantul pe scenarii Sirkka Möller, care are o vastă experiență în selecție de filme, vânzări, dezvoltare de proiecte și educație cinematografică, fiind membru al comitetului de selecție al secțiunii Panorama din cadrul Berlinale și coordonator al proiectului Doc Station pentru Berlinale Talent Campus. Modulul trei al TTL2014 va fi moderat de Mathias Noschis, specialist în strategii de marketing de film cu o experiență vastă în PR, publicitate și branding, fondator al Alphapanda (o agenție de marketing de film specializată în zona digitală, cu sedii în Londra și Berlin) și trainer în marketing cinematografic pentru diferite organizații și workshopuri, inclusiv NFTS în Marea Britanie, MEDIA Desk în Germania, Spania și Belgia, The Producers’ Workshop în Israel, New Horizons în Polonia și FOCAL în Elveția.

Pe lângă seminarii, programul TTL va cuprinde o serie de masterclassuri deschise publicului festivalier. Toți cei interesați să întâlnească profesioniști ai industriei de film pot participa la masterclassurile care vor debuta luni, 2 iunie, în Mansarda Napoca 15.

Program masterclassuri TTL, ediția 3:


Luni, 2 iunie, 10.00 – 11.30, Masterclass Nik Powell // Scenaristică

Unul dintre cei mai renumiți și influenți producători din Marea Britanie, directorul National Film and Television School, vice-președinte în consiliul Academiei Europene de Film, Președinte al comitetului de film și membru al board-ului BAFTA. În anii 70, a înființat celebra casă de discuri Virgin Records, apoi, un deceniu mai târziu, Palace Productions, producând zeci de filme, printre care și Company of Wolves și Crying Game, de Neil Jordan, multi-nominalizat la Oscar. Cu compania sa, Scala Productions, a produs filme precum Fever Pitch, The Neon Bible, Ladies in Lavander sau Calendar Girls.

Marți, 3 iunie, 10.00 – 11.30, Masterclass Peter Flinckenberg // Imagine

Unul dintre cei mai îndrăzneți și experimentați directori de imagine din rândul tinerei generații de cineaști finlandezi. De-a lungul carierei sale, a lucrat ca D.O.P atât pentru filme de ficțiune, cât și pentru filme documentare. A semnat imaginea Concrete Night (regia Pirjo Honkasalo, 2013) și Miss Blue Jeans (regia Matti Kinnunen, 2012).

Miercuri, 4 iunie, 16.15 – 18.15, Masterclass Karim Aïnouz // Regie

Regizor și artist vizual de origine braziliano-argentiniană, Karim Aïnouz a semnat regia unor filme precum Madame Satã, Love for Sale, I Travel Because I Have To, I Come Back Because I Love You, toate prezentate în festivaluri precum Cannes și Veneția. Ultimul i-a adus premiul pentru Cea mai bună regie la Rio de Janeiro Intl. Film Festival (2011). In 2012 s-a alăturat echipei de creație a proiectului Cathedrals of Culture – un documentar 3D care îl are pe Wim Wenders ca producător executiv și pe Aïnouz ca unul dintre regizori.

Joi, 5 iunie, 12.00 – 13.30, Masterclass Peter Webber // Regie

Debutul său în lungmetraj a fost unul răsunător. Girl with A Pearl Earring, cu Scarlett Johansson și Colin Firth în rolurile principale, i-a adus numeroase laude, 3 nominalizări la Oscar, două la Globurile de Aur și 10 la Premiile BAFTA. Apoi, Peter Webber s-a lăsat convins de Dino de Laurentiis să regizeze Hannibal Rising, iar în 2012 a regizat Emperor, cu Metthew Fox și Tommy Lee Jones, film câștigător al Audience Award (locul 2) la Palm Springs Intl. Film Festival. În prezent se află în post-producție cu documentarul 10 Billion.

Joi, 5 iunie, 15.00 – 16.45, Masterclass Katriel Schory // Regie în producții low budget

Este Director Executiv al Israel Film Fund din 1999. Principala instituție de finanțare a cinematografiei israeliene, Israel Film Fund sprijină, încurajează și promovează producția de film din Israel. Katriel Schory a fondat propria casă de producție de film în 1984 – BELFILMS LTD, cu care a produs peste 200 de filme de lungmetraj, ficțiune și documentare, seriale de televiziune și co-producții internaționale.

Transilvania Talent Lab este un proiect organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc în parteneriat cu Asociația Culturală Control N și Asociația Shift – Transilvania Art Grup cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Administrației Fondului Cultural Național.
Pin It email