România în 32 de documentare, la Astra Film Festival

Redacția | 09 Sep 2015

Între 5 și 11 octombrie, la Sibiu, vezi (și) multă Românie oglindită în producții din ultimii doi ani.

În selecția Astra Film Festival de anul ăsta sunt fi și filme trecute bine prin festivaluri – Toto și surorile lui (r: Alexander Nanău), Chuck Norris vs. Comunism (r: Ilinca Călugăreanu), Outside (r: Andrei Schwartz) –, și filme de care abia începe să se discute, precum Efectul Schweighofer (r: Alexandru Iacob, Răzvan Leucea), care urmărește cazul companiei austriece care exploatează pădurile din județul Covasna, Rețeaua (r: Cladiu Mitcu), care devoalează secretele rețelei citostaticelor, formată de români stabiliți în Europa de Vest din dorința de a ajuta bolnavii de cancer din România, sau (Lav)Storiuri Transilvane (r: Anna Kos), despre relațiile dintre maghiarii și românii din Târgu Mureș, privite prin perspectiva căsătoriilor interetnice.

Te așteaptă documentare cu scriitori: Herta Müller – The Alphabet of Fear (r: Albert Jansen), Lucian Blaga – Tatăl meu, Lucian Blaga (r: Iulian Ghervaș și Adina Popescu), Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Florin Lăzărescu (într-un documentar de Alexandru Solomon).

Și documentare despre problemele cu care se confruntă romii plecați în străinătate. Spartacus & Cassandra (r: Ioanis Nuguet) este o incursiune la periferia Parisului, unde doi frați au de luat o decizie crucială: fie o viață pe străzi alături de familie, fie opțiunea educației și a unui acoperiș, alături de o franțuzoaică dispusă să aibă grijă de ei. Cici (r: Yann Betant) prezintă absurditățile sistemului administrativ elvețian de care se lovește Petru atunci când încearcă să obțină o licență pentru a putea performa pe străzile din Lausanne.

Zhi Whang a descoperit poveștile de succes ale unor români stabiliți în China - Stories of Romanians in China, iar Daniel Nicolae Djamo a făcut un film despre încercările românilor care trăiesc pe străzile din Paris de a duce o viață mai bună - Storm is Coming.

Vei regăsi la Astra și România rurală: cotidianul pescarilor din Delta Dunării – Dialoguri de baltă (r: Ildiko Zonga Plajas), povestea mitică a unui bătrân dintr-un sat transilvănean care a făcut pact cu diavolul pentru aur și bani - Dracula revizuit (r: Ioana Joca), un ritual de iarnă care mobilizează un întreg sat din Maramureș - Viflaim (r: Bjorn Reinhardt).

Sfârșitul verii (r: Alina Manolache) ne poartă în Bistrița, unde câțiva tineri își petrec ultimele zile de vacanță reflectând la prezent și viitor.

Urmărește tot ce ți se pregătește pe site-ul Astra Film Festival
Pin It email