Un weekend plin cu filme politice, la cea de-a şasea ediţie Cinepolitica

Redacția | 19 Apr 2017

Între 20 și 23 aprilie, festivalul de film Cinepolitica revine la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi.

Rusia dominată de Putin, ascensiunea extremei drepte și alegerile electorale din Franța, protestele sau Primăvara Arabă sunt doar câteva dintre temele abordate de filmele ediției #6 a Cinepolitica. Câte ceva despre ce trebuie să vezi:

- Festivalul se deschide cu Afterimage, ultimul film al maestrului Andrej Wajda. Spunând povestea lui Władysław Strzemiński, cel mai important artist plastic polonez al secolului XX, ale cărui lucrări avangardiste au avut de furcă cu regimul comunist, regizorul ajunge să vorbească despre spiritul contemporan al societăţii poloneze şi al lumii postcomuniste în general. De neratat.

- Sociologul Oana-Valentina Suciu, scriitorul și conferențiarul universitar Ioan Cristescu și Nicolae Mandea, rector UNATC, sunt membrii juriului care vor decide câștigătorul trofeului Cinepolitica, pentru care se bat 7 titluri: Beyond the Mountains and Hills (r: Eran Kolirin) e despre un ofițer israelian care se retrage din armată după 27 de ani, dar ce a trăit acolo nu îl lasă să înceapă o viață normală, Chez Nous (r: Lucas Belvaux) atinge unul dintre cele mai fierbinți subiecte actuale - ascensiunea extremei drepte în Uniunea Europeană (apropo, duminică sunt alegeri prezidențiale în Franța), în Clash (r: Mohamed Diab) mai mulți deținuți de origini și orientări politice diferite se găsesc în aceeași mașină de poliție, în plină Primăvară Arabă, Human Harvest (r: Leon Lee) este o investigație care o să îți înghețe sângele în vine, despre traficul de organe din China, documentarul Putin Forever? (r: Kiril Nenashev) se întreabă retoric cât va mai dura dominația lui Vladimir Putin în Rusia și ne oferă o privire de ansamblu, The King who Tricked Hitler (r: Trevor Poots) spune povestea regelui Mihai I al României așa cum nu am mai auzit-o niciodată, iar The Aprentice (r: Junfeng Boo) urmărește viața unui tânăr ofițer în întunecatul sistem corecțional al Malaeziei.

- Cinepolitica are și un program special, din care fac parte 5 filme: road movie-ul La drum cu Tata, al Ancăi Miruna Lăzărescu, Határon 1988-89 (r: Lukács Csaba, Marossy Géza) despre cei care au reușit să fugă în Ungaria în timpul dictaturii ceaușiste, Janus (r: Gyöngyössy Bence), în care un agent pătrunde într-o familie orădeană în anii '80 pentru a o monitoriza, The King who Tricked Hitler și încă un film al regizorului Trevor Poots: Trump vs. Clinton, probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă și produs în Estul Europei

- Filmul de închidere este Their Finest (r: Lone Scherfig), un film de epocă plasat în Anglia anilor '40, în perioada de maximă slăbiciune a rezistenței britanice în fața agresiunii naziste. Gemma Arterton, pe care o știi din Rock 'n Rolla și Quantum of Solace, joacă rolul unei scenariste angajate de Divizia de Film a Ministerului Britanic de Interne pentru a aduce o perspectivă feminină asupra campaniei naționale de propagandă.

***
Programul integral aici.
Festivalul de film Cinepolitica va avea loc între 20 și 23 aprilie la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi.

Pin It email