13 cele mai frumoase cărţi din România

Redacția | 13 Dec 2018

Te-ai gândit vreodată care-i rolul unei supracoperte la o carte? Sau ce înseamnă o copertă rănită? Sau ce poate să conțină o carte numită Old Farts?

Dacă ți-ai pus măcar una dintre întrebări, o să găsești în continuare din răspunsuri în cele mai frumoase cărți ale lui 2018. Și când spunem frumoase ne referim strict la sensul propriu, pentru că sunt câștigătoarele ediției de anul acesta a concursului Cele mai frumoase cărți din România. Le mai prinzi în cadrul unor expoziţii itinerante, în locuri deocamdată neștiute, dar care vor fi anunțate pe pagina de facebook a concursului, dar cu o parte din ele poți pleca și acasă, pentru că sunt de vânzare prin librării. În momentul de față, dacă te întrebi, toate câștigătoarele sunt în drum spre Leipzig, unde participă la concursul Best Book Design From All Over The World

1. Premiul pentru design editorial: Kajet - On Communities
EDITORI: Laura Naum și Petrică Mogoș / DESIGNER: Alice Stoicescu


Conceptul este acela de creare a unei punți, printr-o reprezentare autentică a Europei de Est, adresată mai ales celor din afara ei, cu scopul înțelegerii regiunii dincolo de anecdotică. Coperta, împreună cu supracoperta de plastic, joacă rolul unui obiect recuperat, aducând un element nostalgic în prezent. Toate însumează cum se vede din interior Europa de Est: nostalgică, uneori inconfortabilă, dar și bogată în nuanțe, curajoasă și isteață. 

De cumpărat.

2. Premiul pentru design de carte de bandă desenată: 2 metri lătraţi
AUTOR: Justin Baroncea / EDITURA: Vellant / DESIGNER: Radu Manelici / ILUSTRATOR: Justin Baroncea


În universul arhitectului Justin Baroncea, câinii există doar dacă sunt conturați, traforați, desenați. 2 metri lătrați este o bandă desenată în Autocad, cu un motan care dă din coadă, terrierul care se lungește și bulldog-ul care se umflă. „Am desenat primul episod al unei povești despre cum să ocupi doi metri pătrați de stradă cu doi câini care lătrau aiurea și care acum se dilată în mod util”, spune autorul.

E un mod disruptiv, o abordare proaspătă și îndrăzneață de a transpune o bandă desenată în forma unei cărți. Stilul dramatic și minimalist este foarte bine susținut și totul e menit să-ți pună la încercare percepția. Hârtia kraft, alături de tiparul înalt pe copertă și cotor, crează un design atipic.

De cumpărat.

3. Premiul pentru design de carte pentru copii: Aiurea-n tramvai: aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda
AUTOR: Adina Rosetti / EDITURA: Curtea Veche Publishing / DESIGNER: Livia Coloji copertă, Alexandra Burghelea interior / ILUSTRATOR: Livia Coloji

O lume în care cuvintele își pierd sensul obișnuit - apare haosul. Anton se ceartă tot timpul cu sora lui mai mare și folosește cuvinte nepotrivite. Asta până ajunge într-o lume a vorbelor cu adevărat anapoda, unde tot ce se spune își pierde sensul obișnuit, generând o realitate bramburită în care se întâmplă tot soiul de ciudățenii. 

O carte coerentă din toate punctele de vedere. Ilustrațiile sunt lucrate bine, în relație bună cu blocul de text și poți „citi” povestea doar parcurgându-le. Calitatea lor și atenția la detalii sunt motivele pentru care nimic nu pare deplasat.

De cumpărat.

4. Premiul pentru design de carte de fotografie: Noi suntem Invictus - We are Invictus
AUTOR: Ioana Moldovan / EDITURA: editat în regie proprie / DESIGNER: Alice Stoicescu / FOTOGRAF: Ioana Moldovan

O abordare care pune în evidență fotografiile emoționante făcute de Ioana Moldovan militarilor răniți, participanți la Jocurile Invictus 2017. Pentru a obține acest lucru, atât designul interiorului cât și al coperții sunt simple. Tipul de literă folosit este același, atât pentru română, cât și pentru engleză, atât pentru textul de fond, cât și pentru titluri. Coperta e o compoziție tipografică care aduce aminte de litera „I”. Hârtia aleasă pentru copertă se zgârie ușor, căpătând „răni”.

De cumpărat.

5. Premiul pentru ilustrator: Old Farts
AUTOR: Sorina Vazelina / EDITURA: Centrala, U.K. / DESIGNER, ILUSTRATOR, FOTOGRAF: Sorina Vazelina


Cartea este o cacofonie de stiluri și povești, legate printr-un subiect deseori ocolit de mass-media: bătrânețea. Este o carte de bandă desenată minunată ce etalează talentul și inspirația nemărginite ale Sorinei Vazelina, care stăpânește bine elementele și layouturile și are o gamă largă în execuția lor, de la colaj la mixed media și acuarelă.

6. Premiul pentru design de colecţie: editura Cartier - colecția Codobelc, volumele Ooooo poveste de iubire, Regele Piticuţ şi Catrina şi Marele Domn-Somn
AUTOR: Victoria Pătrașcu & Radu Vancu & Alina Purcaru / EDITURA: Cartier / DESIGNER: Vitalie Coroban / ILUSTRATOR: Veronica Neacșu & Irina Dobrescu & Mihaela Paraschivu


Volumele din colecția Codobelc sunt destinate copiilor de până la 9 ani și reprezintă povești scrise la solicitarea editurii de către scriitori contemporani. Ilustrațiile sunt tradiționale, dar în același timp ancorate în prezent și într-un echilibru bun cu fonturile - fiecare text este ilustrat de către un tânăr ilustrator român. . Sunt cărți lucrate cu grijă, care arată bine atât împreună, cât și individual. 

De cumpărat.

7. Premiul pentru design de album/ carte de artă: Dan Perjovschi, The Book of Notebooks
AUTORI: Kristine Stiles, Alina Șerban, Jelena Vesić, What, How & for Whom / WHW / EDITURA: Asociația pepluspatru / DESIGNER: Radu Manelici / FOTOGRAFI: Claudiu Ștefan, Hans Jürgen Landes


Cartea este parte a unui program editorial dedicat artiștilor români contemporani. Deși arată ca și cum a fost ușor de realizat, cartea bifează toate cerințele unui design bun de carte. Nu pretinde să fie mai mult decât ceea ce trebuie, nimic nu este accidental, totul a fost bine gândit.

De cumpărat.


8. Premiul pentru design de carte în tiraj mare: Dicţionar de idei primite de-a gata
AUTOR: Gustave Flaubert / EDITURA: ART / DESIGNER: Anna Grozavu / ILUSTRATOR: Mircea Pop

Un catalog necruțător de prostii, bazaconii, clișee, locuri comune, jumătăți de adevăr, platitudini nerumegate, absurdități și aiureli cu aer de verdict care se dovedește, și acum, incredibil de actual și de relevant. O interpretare nouă și proaspătă a unei lucrări iconice care surprinde spiritul ludic și autoironia lui Flaubert: este o carte care folosește ilustrațiile și elementele de typography într-un mod foarte îndrăzneț.

De cumpărat.

9. Premiul pentru design de carte în ediţie limitată: Remnants
AUTOR: Doina Domenica Cojocaru-Thanasiadis / EDITURA: Galeria Posibilă / DESIGNER, ILUSTRATOR, FOTOGRAF: Doina Domenica Cojocaru-Thanasiadis

Cartea se bazează pe fotografii de familie realizate între anii 1940 - 1980 și sugerează o explorare a ideii de identitate națională. Originalitatea constă în adăugarea florilor, care o transformă într-o carte sensibilă. Grija acordată este foarte vizibilă, are un anumit „je ne sais quoi”.

10. Menţiunea juriului pentru carte independentă: Concave
AUTOR: Sebastian Hogea / EDITOR: Alin Cincă / DESIGNER, FOTOGRAF: Sebastian Hogea


„De la inițierea mea în fotografie și până acum, s-a strâns o arhivă bogată de fotografii. Eu am ales un număr atent selectat de imagini reprezentând portrete ale prietenilor, care m-au inspirat, ca artist, și m-au ajutat să îmi fac o idee personală despre ce înseamnă <<youth culture>> în București și cum s-a manifestat de-a lungul evoluției mele, pe o perioadă de șapte ani” spune autorul Sebi Hogea. Un obiect autoironic, lejer, cu o copertă cu finisaj care duce cu gândul la textura skateboardurilor. Este o galerie de portrete dintr-o comunitate de prieteni, instantanee din viața normală. O carte care surprinde atmosfera unui stil de artă, o interacțiune senzorială, disponibilă doar în 3 exemplare. 

11. Premiul Publicului: Jurnal de stare/ Jurnal public
AUTOR: Alexandru Coman / EDITOR: editat în regie proprie / DESIGNER: Alexandru Coman


„Cartea este un memoir grafic experimental, un jurnal de observaţii în care am analizat, reinterpretat şi recontextualizat anumite întâmplări pe care le-am considerat inedite, consistente, amuzante sau interesante. Ele sunt atât de natură socială, cât şi de natură personală, intimă", spune autorul Alexandru Coman. 

Un premiu special, pentru antreprenoriat, a fost acordat Adinei Paşca, cea care a lansat demersul de premiere a designului de carte românesc, în urmă cu şapte ani.

Mai multe despre Cele mai frumoase cărți. 

P.S: Trebuie să mai știi că în cadrul galei de premiere a celor mai frumoase cărți s-a lansat și primul număr al revistei FOI. Este o revistă de design grafic, despre cărți și oamenii din spatele acestora, dar și despre proiectele frumoase din țară și străinătate. Este o revistă despre meserie, fie ea de tipograf, designer, ilustrator sau editor, care prezintă povești în cel mai sincer mod.

© Foto credit: Adrian Mihaiu, Art Direction: Grapho_mat
Pin It email