Două scurte de la eXplore

Karin Budrugeac | 12 Oct 2012

Au fost în deschiderea Platformei românești de dans contemporan și performance 2012:

 | 18:00 |WASP / Performance: Nesomn, Arcadie Rusu

Nesomnul lui Arcadie Rusu e ca o noapte de beție. Insomniaci, cupluri care se iubesc și se despart, femei singure și abandonate, gelozii și complicități. Mișcările sunt dezarticulate, într-o joacă violentă și tandră, în care teatralitatea corpurilor care se desfășoară în secvențe sacadate e ca un deja vu al momentele nocturne de black out. Absurdul apare când nu te aștepți: rochia roșie lucioasă cu trenă de sub care joacă o pereche de craci, cuplul (dis)funcțional în care el e pe picioroange, o ridică și o aruncă pe ea, care la final îl târăște în urma ei ca pe o păpușă imensă stricată. Solo-ul final al dansatorului-pește, care se zbate în cerc pe podeaua neagră și udă, aruncând cu stropi și fiori în jur.

Bonus: Ioana Marchidan, care are ținuta unei balerine rusoaice.

| 20:00 |WASP / Performance: (anti)aging, Madalina Dan & Mihaela Dancs

„The flu flu, the flu flu -ness, you know, huzur, huzureală” - și nu chiar. Două dansatoare care se joacă de-a babele la băi într-un sanatoriu creativ inventat de ele. Dansează ca-n fața oglinzii, dansează cât le ține respirația, „întru destindere, deconectare și confort psihic, savurarea plăcerii, vitalitate și voluptate, acceptarea serenă a prezentului, menajare și conservare pentru viitor”. Țara arde și babele închipuite se piaptănă, desenând opturi imaginare pe podeaua neagră, pe vârfurile degetelor. Și nu-ți poți opri imaginația, privindu-le corpurile goale și transpirate în treacăt în lumina caldă, să alunece peste cei 30 de ani când și-au propus să se reîntâlnească. Will they be happy? Will they be here? Will they be preserved? O scrisoare tandră, sinceră, dulce amăruie și plină de umor către eu-rile de peste 30 de ani.

Mădălina, Mihaela - ne vedem în 2041.

Spectacolele din platforma românească de dans contemporan și performance 2012 continuă de azi până duminică la WASP, în cadrul eXplore Dance Festival.
Pin It email