eXplore: Striptease franțuzesc

Larisa Baltă | 08 Noi 2013

Despre sensurile goliciunii, cu Alice Pons și Jean-Lorin Sterian.

„Ale-ale-jandro, ale-ale-jandro”, și cercurile se învârt în jurul perucii albastre, corpului plin de sclipici, hainelor îmbrăcate una peste cealaltă în straturi nefirești.

Lumina roșie, obscură, scoate în evidență o siluetă delicată, dar hotărâtă. Hainele și le scoate acrobatic, într-un hula hoop continuu, cu cercuri luminoase și colorate, dar se mai și împiedică. Aruncă pantofii din picioare repezită - „scuze”, zice către cei care au fost nevoiți să se ferească de ei. Unul din costumele de baie i se tot desprinde, așa că îi face un nod sănătos. Peste 5 minute vrea să-l scoată, dar nodul nu se mai desface. Cercurile se încurcă și cad. Striptease-ul e amar ca viața.

***
Strip-tease, show-ul franțuzoaicei Alice Pons este și nu este despre striptease. Nu are nimic din perfecțiunea cracilor goi care sugrumă o bară și, în ciuda goliciunii, nu predomină o atmosferă sexuală. Are, în schimb, puterea de a testa limite. 

Așa se face că cele 13 acte ale spectacolului ne prezintă, de fapt, cum se decojește ceapa. Modul în care o persoană ajunge să își dezvăluie, unul câte unul, fiecare strat de intimitate, în fața unor străini. Cu o doză de umor. „N-am vrut să abordez ideea de striptease doar din perspectiva clasică a unui astfel de show; am vrut să văd ce altceva poate fi văzut ca o formă de dezbrăcare”, spune Alice.

***
Act VI. The Love Declaration. Alice vorbește despre control. Despre cât de ușor îl poți pierde când te îndrăgostești. „În august, când am venit prima oară la București, am întâlnit o persoană”, mărturisește. „Și se află în seara asta aici, așa că aș vrea să îi dedic un cântec”. Se apropie de public și începe să cânte Unintended, cu privirea ațintită pe fata din public care i-a căzut cu tronc. Capetele se întorc, o caută, oare cine e, cine e. E o liniște apăsătoare peste cântecul ei, liniștea aia care înconjoară tot ce e vulnerabil.

„În una din reprezentațiile spectacolului i-am dedicat acest cântec unei fete pe care o cunoșteam, și s-a emoționat foarte tare”, povestește Alice. „După spectacol mi-a spus că știa că nu e nimic adevărat, ci doar un rol, dar părea atât de mișcată încât mă întreb totuși dacă nu cumva a crezut, în acel moment, că eu vorbesc serios, și chiar simt ceva pentru ea.”

La spectacolul de la WASP ar fi vrut să vadă, ca un experiment personal, dacă i-ar fi mai dificil să îi facă o declarație de dragoste unui bărbat. „Doar că în public erau foarte puțini tipi, și toți păreau a fi cu prietenele lor. N-am vrut să agit spiritele”, spune râzând.

***
Ideea unui spectacol despre striptease i-a venit în urmă cu trei ani. Pe atunci, studia la SNDO, o școală de coregrafie din Amsterdam, și a primit ca temă studiul unui tip de dans social. „M-a interesat ideea expunerii din striptease, și faptul că poate avea contexte sociale diferite – e ceva ce poți face în privat pentru cineva, dar și sub o formă mai burlescă, la cabaret.”, spune franțuzoaica de 26 de ani. „M-a interesat în mod special felul în care construiești un personaj și cum ajungi să te joci cu el.”

A jucat spectacolul pentru prima oară în august, în apartamentului lui Jean-Lorin Sterian, când acesta a invitat-o să facă un performance în cadrul proiectului Lorgean Theatre. De acolo, a mai fost doar un pas până când Alice l-a introdus în show. „Mi s-a părut oarecum firesc ca el să aibă un guest-part în spectacolul meu, având în vedere că eu eram invitată la el în apartament - un spațiu foarte intim pentru un spectacol. Practic, era deja un mod prin care el se expune”, explică ea. Și așa, J. Lo, cum îl numește ea, a ajuns să facă striptease în fața a vreo 30 de spectatori.

În final, mai mult decât un simplu spectacol cu performeri și privitori, Strip-tease este un joc. Alice se întreabă cum își poate transforma publicul, cum îl poate face mai receptiv. Pentru asta, explorează limitele confortului - merge de la striptease-ul hilar al unui clovn excesiv de rușinos până la bizarul dans seductiv dedicat tatălui său. Te stânjenește, te face curios, te amuză și te pune în gardă. De fapt, Alice nu se dezbracă. Alice ne dezbracă.

Spectacol văzut la eXplore Dance Festival, pe 2 noiembrie. 
Pin It email