Teona likes: Morrison pe întuneric

Teona Galgoţiu | 06 Mar 2013

În Teatrul de sufragerie, compania de teatru senzorial „Citit în” îl invocă pe Morrison, pe beznă.

I am a guide to the Labyrinth.
Monarch of the protean towers
on this cool stone patio
above the iron mist
sunk in its own waste
breathing its own breath.


Cum intri, ești întâmpinat de un personaj woodstockian, care îți va fi călăuză. Te conduce în camera cu miros de bețișoare parfumate, oglinzi, totemuri și proiecții cu Jim care se pupă cu microfonul. Când ți se oferă ceai, crezi în sinea ta că e de fapt o poțiune magică care o să te transforme și pe tine în totem; dar îl accepți zâmbind. Pentru că acolo toată lumea zâmbește.

10 minute mai târziu, călăuza aduce un morman de eșarfe și te anunță cu un ton relaxat că te vei lega la ochi cu una dintre ele. Îți rămâne pentru un moment ceaiul în gât însă îl înghiți, ascultător. Înainte să se lege la ochi, toți spectatorii se uită unii la alții, curioși, fricoși, rânjind.

În câteva secunde - beznă. Îți juri că o să fii corect, că n-o să tragi cu ochiul. Pentru Jim. Începe muzica, auzi pașii actorilor cum scârțâie aproape de tine. Brusc vrei să te bage în seamă, să dispară oamenii din jur și să-ți recite versuri doar ție. Poeziile par toate familiare, ai senzația că ți le-au recitat aceleași voci, demult, în aceeași sufragerie. Îi simți cum fug dintr-un colț în altul al camerei, cum se trântesc, le auzi râsetele, strigătele, cântecele.

La sfârșitul spectacolului, actorii îți dezleagă eșarfele și îi vezi în sfârșit, rânjind și ei. Dispar din fața ta ca niște năluci și aștepți confuz să se întoarcă. Dar nu se întorc; călăuza te îndrumă spre ieșire, îți spune la revedere blând și te simți ca un copil care nu mai are voie să se dea pe tobogan. Cobori scările morocănos dar Morrison îți apare fugitiv în minte, făcând cu ochiul.

I can make the earth stop in
its tracks. I made the
blue cars go away.


Ierți călăuza colorată că nu ți-a făcut cunoștiință cu nălucile-actori și te îndrepți, năuc, spre casă.

Distribuție: Meda Victor, Răzvan Ropotan, Bogdan Nechifor și Alin Voitescu la chitară.
Următorul spectacol: 8 martie, ora 20.00 - 20 de locuri disponibile, rezervări teatruldesufragerie@gmail.com.

Citit în 
Teatrul de sufragerie
Pin It email