Editorial - Caietele SUB25 #1

Karin Budrugeac | 17 Dec 2013

Cuvinte cheie: capriciu, creator, narcisism, peter pan, corail, poveste

De când s-a lansat SUB25 în online am primit multe întrebări. De la de ce sub 25 la dar dacă am peste 25 la de ce o bulină roz*. Aşa a şi fost construit SUB25, mai degrabă din curiozitați decât din certitudini. A crescut ca un mare oracol – în sensul pe care-l are pentru cei care au completat vreodată unul. 

N-am ascuns faptul că ne plac frivolitățile. Trecând peste caracterul lor pur estetic, mărunțişurile sunt cele care ne individualizează şi care ne aduc aproape unii de alții.

Găsiți primul număr în rețeaua Cărturești.

Apoi, mai sunt şi întrebări mute: Care este forma prin care spui cel mai bine o poveste? Ficțiune sau non-ficțiune? Din întrebările astea mai grele s-au născut Caietele SUB25. Plus din dorința de a ține în mână un obiect frumos – la care au pus umărul vreo 90 dintre cei mai mişto oameni pe care-i ştim, şi pe care îi vom avea în bibliotecă. Am vrut un animal hibrid; asta ca răspuns la întrebarea de mai sus. Ne place proza scurtă, aşa că am făcut o secțiune întreagă cu ea. O temă care să fie în acelaşi timp personală şi efervescentă pentru primul număr? Autoportretul. Autoportretul este înşelător – dacă la prima mână poate părea un exercițiu de narcisism, odată declinat prin atâtea forme de creație descoperi că este mai degrabă unul de (de)construcție. Unii şi-au făcut autoportrete în care sunt mai urâți decât în realitate, alții şi le-au înscenat; alte autoportrete sunt de o sinceritate care poate să incomodeze.

* Bulina SUB25 nu e roz, e corail, care e un roşu-roz-portocaliu în efervescență.


DESPRE SECȚIUNI

De încălzire - zece tineri actori pe care să-i urmărim prin teatre şi pe ecran mare, noutăți literare, confruntarea a doi solişti carismatici din muzica românească şi o mărturie care o să vă convingă să săriți cu paraşuta, pentru că este mai euforizant decât sexul în public.

Autoportret(e) - Selfie este cuvântul anului, a anunțat New Yorker la mijlocul lunii noiembrie, iar Autoportret(e) este şi tema primului nostru număr: am dat-o mai multor oameni de creație, care au avut toată libertatea de a o aborda în manieră proprie. Am strâns texte (interviuri, eseuri personale, texte de teatru şi de ficțiune), fotografii, ilustrații, picturi, colaje, profile de social media.

Chestii serioase - înseamnă materiale care sunt prea lungi pentru online-ul unde puțini mai au răbdare pentru Next page. Am inclus aici un material amplu despre oamenii de pe platourile de filmare, pe care nu-i vedem aproape niciodată, povestea unui tânăr cobzar, un pictorial despre slăbiciunile carnivore ale vegetarienilor, un experiment cu cinci fotografi închişi într-un studio şi povestea unui fotograf îndârjit şi îndrăgostit de Deltă.

Frivolități - este rubrica noastră de capricii şi purtări uşuratice. Găsiți aici trivia, flirturi, manele, gagici şi rețete de bucătărie scrise de bărbați care nu ştiu să gătească. Bonus: un pictorial de fashion c-un puşti care învață nişte fete mai mari decât el să se dea cu placa, şi altul inspirat de Lynch.

Ficțiuni - Cerneală şi şapte proze scurte româneşti contemporane, plus Urmuz.

***
Caietele SUB25 este o revistă bianuală editată de Asociația SUB25.
Găsiți primul număr în rețeaua Cărturești
.
Pin It email