10 chestii de luni până joi

Redacția | 13 Mar 2017

Documentare de la One World, expoziții și niște party-uri.

Luni, 13 martie

1. Documentarele pentru drepturile omului sunt la putere săptămâna asta, thanks to One World Romania. În program: 52 de documentare, împărțite în 11 secțiuni, discuții cu invitații speciali, workshop-uri, evenimente și petreceri. Deschiderea oficială e azi, de la 20:00, la Cinema Pro (unde va fi proiectat Patriotic Lesson, un scurtmetraj care investighează ce înseamnă patriotismul pentru 4 generații diferite din Polonia), dar nu am rata nici Weiner (r: Josh Kriegman, Elyse Steinberg), de la 18:00, un documentar captivant despre campania electorală la primăria New York-ului sau Tempestad (r: Tatiana Huezo), de la 20:30, care spune povestea a două femei: una condamnată pe nedrept pentru trafic de droguri, cealaltă, un clovn într-un circ ambulant, care își caută fiica, o studentă răpită de fiul unui polițist corupt. 

Ca de obicei, OWR nu uită nici liceenii. Proiecțiile speciale pentru ei sunt de marți până vineri, la Cinema Eforie, și vorbesc despre violența de zi cu zi și despre empatie, toleranță și comunicare. În program, 5 filme dedicate și un calup de scurtmetraje documentare. 

2. De la 19:00, la Centrul Replika e premiera INUTIL/cOLD, un spectacol de Catinca Drăgănescu cu Catrinel Bejenariu și Conrad Mericoffer, un eseu autoreflexiv despre anxietăţile şi spaimele tânărului adult de azi, despre felul ȋn care se raportează la viitor, la fericire şi la presiunea socială.

3. Libidoland face referire la Economia libidinală a lui Jean-François Lyotard și se deschide azi, la 18:00, la Galeria Aparte (str. Teodor Codrescu nr.1) din Iași. Artiștii expuși sunt Andreea Cioară, Orlando Poenariu și Smaranda Ursuleanu, studenți ai Facultății de Arte Vizuale din Iași. Andreea înlocuiește unitatea de măsură a timpului cu succesiunea brandurilor de îmbrăcăminte care îi populează garderoba din ultimii zece ani, Orlando explorează posibilitatea relațiilor autentice în contextul economiei globale iar Smaranda, ancorată în teoria feministă, pune privitorul în fața propriilor reflexii. Curator este Dan Acostioaei. 

Marți, 14 martie

4. Dacă artistul Victor Fota e HUMAN, cei de la Aural Eye sunt EXTENSION și împreună au făcut o expoziție care combină pictura cu video mapping-ul. Vernisajul e azi, de la 19:00, la Galateca, unde timp de o săptămână ai ocazia să vezi lucrările lui Victor, peste care se suprapun proiecții care animă minuțios detaliile fiecărui tablou. Expoziția de tablouri rămâne deschisă până pe 6 aprilie, dar e păcat să nu te grăbești s-o prinzi și-n varianta extinsă de Aural Eye. 

Miercuri, 15 martie

5. De la ora 18:00, la POINT (str. General Eremia Grigorescu, nr. 10) e lansarea volumului Elefantul din cameră - Ghid despre teatrul independent românesc de Iulia Popovici. 

6. Dacă vrei să cunoști Bucureștiul ca-n palmă, ai ocazia să te-nscrii voluntar la A.R.C.E.N. Miercuri, de la 19:00, la Cafeneaua Verona, are loc prezentarea proiectului Catalog București | Primul Inventar al celor 98 de Zone Istorice ale Capitalei. Poți rezerva aici un loc să vezi despre ce e vorba, și poate să rămâi alături de acest proiect care ne aduce mai aproape de orașul pe care adorăm să-l urâm, și viceversa. 

7. După cum am mai zis, nicio săptămână fără CNDB! Europium este rezultatul unor reflecții pe marginea lumii occidentale al companiei RootlessRoot, formată din Linda Kapetanea (Grecia) și Jozef Frucek (Slovacia). Titlul spectacolului pe care-l prezintă la București vine de la EU63 – Europium, un element chimic fără un rol biologic semnificativ, care este instabil și se descompune cu ușurință, trăsături pe care ei le găsesc grăitoare pentru situația din Europa zilelor noastre. Performance-ul are loc la Teatrul Odeon, de la ora 19:00. 

8. Începând cu 21:00, la Control Club pune muzică Iulian Morar, care va trece prin toată discografia Radiohead.

Joi, 16 martie 

9. Nu știam, dar se pare că SUB25 și Energiea s-au născut cam în aceleași zile, și-n același an. 5 ani de Energiea se sărbătoresc cu mult dulce & alcool: acadele cu vodcă și fulgi de chili, shoturi Margarita lime, beeramisu, panna cotta Campari Orange, custard de ciocolată cu cremă de whisky, popcorn și caramel sărat. + niște muzică: Dan Rusănescu (vinyl set), Jurjak (DJ set) și Hypno (DJ set). De la ora 19:00, all in

10. Puțină filosofie de joi seara nu strică. Asociația Română de Filosofie Practică ne invită să dezbatem De ce ne mințim singuri, de la ora 19:00, la J'ai Bistrot. Moderează Laurențiu Staicu. 
Pin It email