11 chestii de luni până joi

Redacția | 15 Iun 2015

Câteva discuții, niște documentare, un super concert și filmele de la TIFF venite la București. Plus ocazia de a contribui la reformarea drepturilor de autor. Și toate astea înainte de începutul week-end-ului.

Luni, 15 iunie

1. Ce-am avut și ce-am pierdut - presa românească post comunistă – La The Institute, în cadrul Frontline Club, va avea loc o discuție despre modul în care mass-media a evoluat la noi după ce a devenit „liberă” și care au fost momentele care au marcat-o. Invitați vor fi Ioana Avadani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Manuela Preoteasa, fondator EurActiv Romania și Cătălin Tolontan, redactor-șef la Gazeta Sporturilor. Moderatorul discuției este Petrișor Obae, fondatorul paginademedia.ro.

2. Documentary Mondays continuă la Centrul Ceh cu The Serbian Lawyer (r. Aleksandar Nikolic), un film despre un avocat idealist care crede cu tărie că oricine are dreptul să fie reprezentat în instanță, așa că se angajează ca avocat al apărării in procesul împotriva celui mai temut criminal de razboi din Balcani, Radovan Karadžić.

Marți, 16 iunie

3. Retrospectivă TIFF la București -  Pentru cei care nu au putut ajunge anul ăsta la Cluj, TIFF organizează de miercuri până duminică o retrospectivă cu câteva dintre filmele de anul ăsta. Printre ele se numără câștigătorul marelui premiu, El Incendio (r. Juan Schnitman), Rams (r. Grímur Hákonarson) - câștigătorul Un Certain Regard la ultima ediție a festivalului de la Cannes, Im Keller - ultimul Ulrich Seidl. Despre acesta din urmă și despre alte filme de la TIFF 2015 aici.

4. Începând cu marți, Muzeul Antipa va găzdui o expoziție de fluturi tropicali vii, care va ține până pe 16 septembrie. Vor fi prezentate specii larg răspândite în unele regiuni tropicale din America, Asia și Africa și pentru că fluturi sunt foarte influențați de starea vremii, ați face bine să veniți într-o zi călduroasă, după amiază. Programul e de luni până vineri, între 10 și 18:30, iar prețul unui bilet întreg este de 12 lei. Pensionarii, studenții și elevi beneficiază de bilet redus, de 10 lei.

5. De la 18:30, la Magazinul F64 va avea loc vernisajul expoziției foto București colorat, organizată împreună cu Asociația Bucureștiul meu drag și AME Design și care cuprinde lucările a 40 de bucureșteni care au găsit în cele mai neobișnuite locuri graffiti, stencil-uri și în general, mesaje care înfrumusețează orașul, sau dimpotrivă.

6. Doar până marți mai poți să contribui la reforma dreptului de autor din UE: pe 16 iunie, Comisia pentru Probleme Juridice a Parlamentului European votează asupra raportului Reda. Dacă e aprobată, reforma asta, susținută de activiști și membri ai Partidului Pirat din toată Europa, poate schimba Internetul și libertatea ta de acces zilnic la cultură. Are șanse să aducă legislația dreptului de autor, momentan depășită de tehnologii, în epoca Internetului, anul de grație 2015.  Mai multe informații aici.

Miercuri, 17 iunie

7. Artă în stradă - Seria de întâlniri Intersecțiile de miercuri, parte a proiectului București Memoria | Explorarea | Imaginarea Orașului, continuă cu discuția Arta în stradă. Câteva elemente de mobilizare culturală urbană. De data aceasta, Svetlana Cârstean îi va avea ca invitați pe Cristian Neagoe și Luiza Vasiliu, care pornind de la cazul Street Delivery, un eveniment emblematic pentru București, care tocmai a aniversat 10 ani de existență, vor discuta despre cum se poate oferi identitate culturală și viață unei străzi.

8. Mari Corupți - După 7 seara, sunteți așteptați la Colivia, la petrecerea oficală de lansare a kit-ului Mari Corupți, ce cuprinde reinterpretări vizuale ale marilor acte de corupție comise post-89 și implicările acestora. Event-ul aici.

9. CineȘoc, seria de filme provocatoare prezentate la ArCUB (Str. Batiștei, nr. 14) prezintă miercurea aceasta un documentar despre realitățile dure din Brazilia contemporană, unde corupția este la putere. Biletul costă 10 lei.

Joi, 18 iunie

10. Formația electro-pop canadiană Austra vine pentru prima dată la București, în Club Control. Interviu soon pe SUB25.

11. Kinosocial -  De la ora 18, Departamentul de Sociologie al SNSPA organizează o proiecție cu documentarele masteranzilor în Antropologie și Studii Vizuale. Evenimentul va avea loc la Clubul Țăranului.
Pin It email