11 (unşpe) recomandări de weekend

Redacția | 06 Mar 2015

Ultimul weekend de iarnă ne bagă în case, săli de teatru și cinema și la câteva concerte.

1. Vineri de la ora 16:30, la Librăria Bastilia (Piața Romană, nr.5) are loc lansarea volumului colectiv Politicile Filmului, coordonat de Andrei Gorzo și Andrei State. Cartea propune un nou tip de analiză a filmelor românești contemporare ce ia în considerare și componentele sociale și politice ale acestora și cuprinde texte de Andrei Gorzo, Ancuța Proca, Andrei State, Costi Rogozanu, Raluca Durbacă, Andrei Rus, Irina Trocan, Radu Toderici, Dora Constantinovici, Alex Cistelecan, Lucian Maier, Cătălin Olaru, Cristian Ferencz-Flatz, Claudiu Turcuș și Veronica Lazăr.

2. Le dăduse nume după diverse caracteristici, momente, stări, importanță, dar pe toate le iubea la fel. Numele fetelor a fost dat mai apoi florilor din curtea casei, din păduri, de pe câmpii, din ape. Acele flori erau culese în anumite anotimpuri fiindcă din ele se făceau leacuri, băuturi, vrăji (...)”. Cel mai recent proiect semnat Carmen Rasovszky reunește sub titlul Fiicele omului / Man`s daughters 5 producții video legate între ele de aceeași temă, aceea a admirației calofilice față de fete-fiice-femei, în general, dar mai ales în particular. Vântul, Belladonna, Vraja, Fiicele omului și Sonet (Rafina) însumează împreună o oră de experiențe actuale vizuale. Vineri 6 martie, de la 18.00 la Cărturești Verona.

3. Tot vineri de la ora 18:00, la Teatrul Excelsior, are loc avanpremiera spectacolului The History Boys. Povești cu parfum de liceu de Alan Bennett, un regal teatral exclusiv pentru adolescenți. Regia îi aparține lui Vlad Cristache, iar distribuția reunește câțiva din cei mai promițători tineri actori de la noi: Alexandru Ion, Conrad Mericoffer, Alex Voicu, George Albert Costea, Gabriel Costin și Radu Iacoban, în rolul profesorului care reunește să-i strunească. 

4. Discoteca se-ntoarce cu una dintre cele mai așteptate voci ale vremurilor trecute: Mirabela Dauer va urca pe scena Colectivului la miezul nopții. Biletele se cumpără la intrare, începând cu ora 22. 

5. Concert de vreme rea? Sâmbătă, după 21:00, cântă la WASP Pixels și Poetrip. Noaptea se lungește apoi cu muzică pusă de Bogdan Șerban și Alexandru Anghel. Biletele costă 20 de lei la intrare, dar cine care a avut (și a păstrat) bilete la oricare dintre spectacolele WASP de pe 5-7 martie intră gratis.

6. Spectacolul Voi n-ați văzut nimic! pornește de la cazul lui Daniel Dumitrache, un tânăr de 26 de ani care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi și a fost ucis în Secția 10 de Poliție din București și investighează un lung șir de abuzuri ale poliției, în special împotriva persoanelor defavorizate. Alexandru Fifea a documentat timp de un an circumstanțele care au dus la uciderea lui Daniel Dumitrache, iar din echipa spectacolului mai fac parte Cătălin Rulea și David Schwartz. Voi n-ați văzut nimic! are premiera sâmbătă, 7 martie și duminică 8, martie, de la ora 19:30, la Anexa MNAC (Calea Moșilor 62-68, etaj 2). Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la salonuldeproiecte@gmail.com.

P.S.: Tot sâmbătă, după ora 20, la Centrul CLACA (Fabrica Pionierul, în capăt, la stânga), are loc petrecerea de aniversare a 2 ani de la lansarea Gazetei de Artă Politică, ce are la activ deja 8 numere tipărite și se pregătește de al 9lea. DJ: Palomus Desdemon.

WEEKEND DE FILM(E) 

7. Între 6 și 8 martie, la Cinema Studio au loc Zilele Femeii Cineast. Invitată specială este Caroline Strubbe, regizoarea filmelor Lost Persons Area (prezentat la Cannes în 2009) şi I Am The Same, I'm Another, care sunt programate sâmbătă, ora 18, respectiv 20, în prezenţa realizatoarei. Duminică, de la ora 18, este programată o selecție de scurtmetraje realizate de studentele UNATC, urmată de o sesiune de Q&A cu realizatoarele.

8. La CNDB weekendul ăsta avem un warm-up de la One World România, cu 2 filme: 727 de file fără Karamo (regia Anja Salomonowitz) și Escala (regia Kaveh Bakhtiari). Cu intrare liberă, sâmbătă de la ora 19, iar detalii aici

9. Documentare de la Astra Film sunt on tour la București (Cinema Union) și Cluj. În capitală, maratonul de filme ia start vineri, 6 martie, de la ora 17 cu o producție controversată: Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (regia Mina Mileva și Vesela Kazakova) care a atras scrisori de amenințare din partea Centrului Național de Film Bulgar către toate festivalurile europene care au inclus filmul în program. De la ora 19, Marmato (regia Mark Grieco) aduce în fața publicului lupta unei companii canadiene care urmărește exploatarea uneia dintre cele mai mari rezerve de aur de pe planetă cu localnicii, în Columbia. Sâmbătă, de la ora 18 sunt programate filmele Art War (regia Marco Wilms), despre manifestările artistice ale Primăverii Arabă în graffiti și Maidan (regia Sergei Loznitsa). A treia zi începe cu proiecția documentarului Resolutions 2014 (regia Mihai Cristian Trancă și se încheie cu The Undertaker (regia Dragan Nikolic), portretul unui sârb care se ocupă de repatrierea cadavrelor între Europa de Est și de Vest. 

10. La Cluj-Napoca, proiecțiile au loc în fiecare zi din 6 și până în 12 martie de la ora 17:30 la Cinema Victoria, iar programul debutează cu o premieră: Waiting for August (regia Teodora Mihai), povestea a 7 copii care trăiesc singuri într-o locuință socială din Bacău și continuă în zilele următoare cu Art War (sâmbătă, 7 martie), Marmato (duminică, 8 martie), Maidan (luni, 9 martie), Sunday Lunch și The Undertaker (marți, 10 martie), Mohamed Tomescu și Resolutions 2014 (miercuri, 11 martie) și Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service (joi, 12 martie).

11. Duminică, de la ora 19:00, Scrie despre Tine (Str. Constantin Budișteanu nr. 26) organizează o proiecție a filmului Husbands, al lui John Cassavetes, urmată de o discuție despre povestea filmului, moderată de gazdele Vera Ion și Sorin Poamă, care te invită apoi la cină. Intrarea la film + cina = 15 lei, iar rezervările se fac la scriedespretine@gmail.com.

Ilustrație: colaj de Emilia Barbu
Pin It email