12 (doişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 06 Oct 2017

Unde mergem de Noaptea Galeriilor și ce facem după:

VINERI

[NAG] În noaptea asta nu se stă în casă, pentru că în douăsprezece orașe din țară are loc Noaptea Albă a Galeriilor, ocazie să-ți vezi spațiile preferate cu și pentru artă într-o altă lumină, sau să descoperi locurile care își deschid în taina nopții porțile pentru prima oară. Verifică programul lor aici, ca să vezi cele mai apropiate/intrigante/pe gustul tău locuri, pentru că numai în București sunt înscrise peste 70 de spații, înarmează-te cu doze semnificative de cafea și bucură-te de o noapte a frumosului.

[NAG] Pentru bucureșteni, cei de la Insula 42 (Theodor Aman 42) vor să întărească legăturile dintre arte, de aceea propun un eveniment de pictopoezie – vernisajul expoziției Genesis, care aduce împreună lucrările vizuale ale artistei Andreea Floreanu, versurile lui Teodor Dună și muzica aleasă de Bogdan Camenschi. Seara începe la 19:00 și se va aranja în jurul unei tematici care ne readuce cu picioarele pe pământ, asta când nu ne înalță pe cele mai înalte vârfuri de munte - natura.

[NAG] Pentru aceiași norocoși, Planeta Petrila, creată de artistul Ion Barbu, se mută timp de o lună la București și îi facem petrecerea de casă nouă la deschiderea expoziției de la Rezidența Scena9, de la ora 19:00. Scopul expoziției este popularizarea unui tip de cultură supus ironiei și umorului artistului Ion Barbu și, prin aceasta, recunoașterea unui nou spațiu cultural - orașul Petrila, pe care artistul, împreună cu un grup de activiști, l-au salvat de la a fi distrus. Povestea locului și a locuitorilor care îi redau viața e regăsită în filmul Planeta Petrila, în regia lui Andrei Dăscălescu, cu care ne întâlnim și diseară.

[NAG] Se deschide de la 19:00 un nou hub cultural, sub numele lui - ARTHUB Carol 61, cu expoziția Parcela, prin care o să vezi ce îi inspiră, ce le face pielea de găină, ce au de spus artiștii care au pus stăpânire pe un spațiu pe care îl recompun ca pe un puzzle, fiecare semnându-și propria piesă. Dacă tot sunteți pe Bulevard, noi zicem să vă mai întoarceți câteva numere până la Carol 53, un loc mereu călduros, unde o mână de artiști și-au propus să creeze un spațiu neutru de întâlnire a ideilor, între pereții unei case-monument-arhitectural.

[NAG] Și pe strada Mântuleasa este activitate în noaptea asta, pentru că se deschide la 19:00 galeria AP.1. Vernisajul din deschidere este al fotografului Dragoș Hanciu și este un teaser a ceea ce veți vedea în cartea acestuia, Hometown - o poveste a mutatului și dorului de casă care vine la pachet, a redescoperirii amintirilor din copilărie odată cu reîntoarcerea în orașul natal - Orăștie. După experiența din seara asta o să fiți nerăbdători să prindeți o copie a cărții, așa că puteți să donați de pe acum pe platforma de crowdfunding, ca un exemplar călduț să ajungă cât mai repede în mâinile voastre.

[poezie] O altă întâlnire care ne poate modifica percepția despre spațiu se întâmplă într-un loc care vibrează de energie - Sala Ileana Berlogea, UNATC. Începând cu 19:30, are loc o seară de poezie, în care artista rusoaică Katya Zorina – poet spațial, va explica cum arată, în concepția ei legătura dintre vers și spațiu, cum renasc unul din celălalt, cum se integrează, în poezie, spațiile dintre corp și minte. Artista a ales viața de nomad, făcând parte din performance-uri pe unde trece și ținând întâlniri care să-i intrige pe cei prezenți, ca cea din seara asta.

SÂMBĂTĂ

[party] Oamenii de la festivalul Outernational nu se ascund după deget, ci fac un apel de solidaritate care să răsune în toate colțurile: au nevoie de ajutorul nostru ca să își permită să organizeze festivalul în continuare. Au început o campanie de crowdfunding, iar în seara asta organizează de la 21:00 la Kran un party – All stars for Outernational, la care vor fi prezenți câțiva dintre headlinerii lor: Raze de Soare, Tinos Elanios Band, Micleușanu și alții, iar banii de pe bilete se vor duce în sprijinirea continuității festivalului. Asta e șansa să te duci la un party nu numai pentru distracția proprie și personală, ci știind că duci mai departe exotismul și diversitatea promovate de festival.

[performance] Ivo Dimchev, coregraf, compozitor, performer și artist vizual calcă pe străzile orășelului nostru pentru prima oară, cu oprirea la Point, unde vine să ne încânte cu spectacolul Sculptures, pe care îl descrie ca „un concert cu coregrafie nepretențioasă”. Spectacolul se desfășoară între contraste, fie că țin de muzică, lumină, mișcare sau stare, demonstrând complexitatea operei sale, a cărei este și performer. Nu mai spunem că biletele vă asigură si un cocktail alături de Ivo după concert, moment perfect to bask in his glory.

[atelier de ilustrație] Andreea Chirică vă provoacă la trei ore de introspecție, cu foaia și creionul în mână, ca la final să vă privească de pe coala odată albă un sine pe care poate nici nu-l bănuiați, pe care să îl denumiți, cu curaj, Autoportret. Atelierul are loc ca o joacă fără reguli – deci adios principii pretențioase și clișee artistice, unde te mai întâlnești pe la colțuri cu tine-așa-cum-ai-fost sau chiar cu tine-așa-cum-ai-vrea-să-fii. Pentru înscriere și, mai departe, detalii cu locul de desfășurare dați un e-mail la culturadecase@gmail.com.

[expo] The Institute vă oferă ocazia să îi vedeți pe următorii mari artiști la început de drum – unii mai timizi, alții mai curajoși, dar toți proaspăt absolvenți a facultăților creative. Expoziția de arte vizuale se află începând de astăzi la Palatul Știrbei, unde va rămâne pentru a fi vizitată toată săptămâna, de luni până vineri, între orele 12-21 și sâmbătă-duminică, între orele 10-21. În cadrul evenimentului Diploma, vor mai avea loc și o serie de audiții și spectacole la Apollo111 și cafeneaua The institute, așa că stați cu ochii pe toate locațiile cheie, ca să luați autografe care o să valoreze bani grei în viitor.

DUMINICĂ

[festival de teatru] Vara asta, 20 de adolescenți din trupe de teatru pentru liceeni, și-au făcut loc printre festivaluri, răsărituri în Vamă și plimbări târzii, să se întâlnească cu regizorul și coregraful Ștefan Lupu pentru niște ateliere prin care să găsească o modalitate de a exprima dorințele, frustrările și gândurile unei societăți, care sunt închise între pereții acesteia. Atelierele au început ca o formă de explorare, de cunoaștere a asemănărilor și diferențelor dintre acești tineri, ca să ajungă să se concretizeze în performance-ul Pereții vorbesc, la care au contribuit și muzicienii Alexei Țurcan, Raluca Stratulat și Bogdan Gugu. Aveți ocazia să îi vedeți la ora 17:00, în fața Teatrului Excelsior, în cadrul festivalului cu și despre adolescenți - Teen Fest.

[dans contemporan] Centrul Național al Dansului vine cu o nouă premieră - Moving Fields, un spectacol care se învârte in jurul conceptului de energie provocându-i pe dansatori prin introducerea unor elemente de tehnologie, pe care aceștia le integrează în performance, fluidizând trecerea de la om la tehnologie. Conceptul și coregrafia spectacolului de la 19:30 îi aparțin Cristinei Lilienfeld, care și-a propus să provoace corpul până dincolo de limitele sale, pentru a descoperi resursele sale ascunse.
Pin It email