12 (doişpe) recomandări de weekend

Carina Cozminschi | 20 Oct 2017

Zbânțuială, filme & teatru:

VINERI

[teatru] Astăzi e prima zi a Festivalului Național de Teatru, care va lua pe sus toate teatrele și spațiile independente până la sfârșitul lunii, în cea de-a 27-a ediție. Nu o să facem noi treaba complicată de a vă spune unde să mergeți, ci vă lăsăm să vă hotărâți între numeroasele spectacole, expoziții, laboratoare și lansări de carte din programul super divers de anul acesta.

[foto & film] În cadrul festivalului Love is in the Art are loc de la 17:00 vernisajul super fetei noastre Andreea Retinschi, care face cum face și surprinde ce e mai frumos în oameni. Și de data asta ne arată frumusețea femeilor din viața sa, în expoziția For the love of women de la Palatul Universului. Dacă tot sunteți acolo, stați pe aproape până la 21:00 pentru a vedea munca unei alte femei – de data asta e vorba de filmul Breaking News al Iuliei Rugină. Proiectul acestui film a crescut odată cu regizoarea și cele două scenariste - Ana Agopian și Oana Rasuceanu, reflectându-le.

[festival de film] Weekend-ul de final Les Films de Cannes à Bucarest aduce, printre alte bunătăți festivaliere, câștigătorii celor mai importante trofee de la Cannes, Berlin, Veneția și Locarno și cele mai așteptate filme românești. Aruncă un ochi pe program, ca să nu ratezi nimic.

[party] La Manasia se anunță o anti-petrecere powered by Dj Vespasian and Pelehamyau. Sad Dance Party începe la 21:00 și dacă până acum stăteai trist în casă, iată că vine momentul să îți duci nefericirea pe ringul de dans. Poate până dimineață o uiți pe acolo, cine știe?

[party] Noul party The Fresh se întâmplă în noul spațiu DESCHIS Atelier (Splaiul Unirii, nr. 160), cu Robin and the Backstabbers acoustic, Helen și invitatul special al serii, DJ Cam.

SÂMBĂTĂ

La 14:00 e soare și frumos, numai bine să ne dăm întâlnire în stradă, în Piața Universității (parcul Colțea) pentru a cere legalizarea parteneriatelor civile. Manifestul intitulat Tradiția noastră e iubirea e organizat de cei de la MozaiQ care susțin drepturile persoanelor LGBT de a fi respectate și recunoscute de către stat. În mod simbolic, se vor oficia parteneriate civile, care vor fi transmise mai departe deputaților, pentru a le demonstra că dorința de libertate de a iubi există în mod real.

[expo] La Palatul Știrbei ai parte de la 18:00 de experiența senzorială a unei părți mai puțin gri din comunism - discoteca. Expoziția multimedia #DiscoBTT a plecat de la un concept de-al Iuliei Rugină și, prin ajutorul scenografei Andreea Popa, s-a tradus în 8 încăperi care recompun atmosfera perioadei. Complexitatea experienței e dată prin mijloacele vizuale diverse: muzică, proiecţii video, fotografii, decor, obiecte de recuzită, tipărituri, interviuri.

[dans contemporan] De la 22:00 ne facem drum spre Linotip, unde avem de văzut spectacolul coregrafic Zic Zac (r. Andreea Gavriliu) - o nebunie energetică care mai că te ridică la dans, urmat de la 23:30 de proiecția filmului Toate aceste nopți albe (r. Michal Marczak) - o poveste coming of age a unor adolescenți, dar și a orașului lor.

La Macaz se întâmplă un drag show cu Cher Nobyl, intitulat Gruesome Manifesto, iar petrecerea de după e asigurată de boivoid.

DUMINICĂ

Irvine Welsh, tipul de la care mulți am învățat despre the dark side of drugs prin cartea Trainspotting urmează să petreacă o săptămână în România, pentru întrevederi cu autori și cititori români. Aveți șansa să îl vedeți, admirați, întrebați de la ora 18.00 în Control, într-un dialog alături de Ștefan Baghiu, Andra Matzal și Vlad Pojoga.

[documentare] Astăzi e ultima zi de Astra Film Festival, așa că vom vedea filmele câștigătoare pe ecran mare. Dacă nu ai apucat să ajungi la festival în timpul săptămânii, asta e ultima ta șansă pe anul acesta - o să vezi la crème de la crème a documentarelor.

[teatru] Am urmărit pe unde s-a plimbat one woman show-ul Denisei Nicolae, în regia lui Nicolae Constantin Tănase, ca să vedem că în sfârșit ajunge și la Teatrul Act din București, de la 19:30. Tot ce-i minunat în lume spune povestea lucrurilor frumoase, care fac ca viața să merite trăită, pe care începi să le observi la o schimbare de perspectivă. După spectacol se stă la discuții cu echipa despre producție și despre experiențele din turneul național pe care l-au desfășurat în ultimele luni.
Pin It email