12 (douăşpe) recomandări de weekend

Redacția | 21 Oct 2016

Ultimul weekend de filme de la Cannes, documentare la Sibiu, concerte, expoziții și să nu uităm de Festivalul Național de Teatru.

1. Mai avem un weekend întreg de Les Films de Cannes à Bucarest: American Honey (r: Andrea Arnold), The Handmaiden (r: Park Chan-wook), Paterson (r: Jim Jarmusch), Juste la fin du monde (r: Xavier Dolan), Ma Loute (r: Bruno Dumont) și The Neon Demon (r: Nicholas Winding Refn) sunt doar câteva dintre filmele pe care le mai puteți vedea până duminică, când festivalul se va încheia într-un mare fel, cu Gimme Danger, documentarul lui Jim Jarmusch despre The Stooges.

2. FNT: Festivalul Național de Teatru începe vineri cu o revenire la București a lui Angelin Preljocaj, c-un spectacol-minune care a avut premiera în Franța acum o lună doar - Fresca, după basmul chinezesc „The Painting on the Wall”. Din programul FNT-ului nu trebuie ratate nici noul Afrim, Între noi totul e bine, cu Dorina Chiriac și Marius Manole, spectacolele lui Măniuțiu din țară (Meteorul de la Timișoara și Odihna de la Târgoviște), Oameni obișnuiți, al Gianinei Cărbunariu, sau Livada de vișini al lui Lev Dodin. 

3. Astra Film Festival, cel mai important și vechi festival de film documentar de la noi umple weekend-ul cu filme și discuții lungi cu regizorii, care îți pot oferi cel mai bun pretext pentru a te duce la Sibiu. Câteva recomandări: Homme Less, vineri de la 19:30 la Sala Auditorium, Dead Slow Ahead, de la 22:00 la Sala Thalia,un film care prezintă 2 luni la bordul unui cargobot care traverseaza Atlanticul cu un echipaj format din filipinezi, de la 22:00, The Confessions of Thomas Quick, sâmbătă de la 16:00, la Astra Film Studio, despre un suedez care a mărturisit 39 de crime în 1991, în timp ce era închis la psihiatrie.

VINERI

4. DIPLOMA: Azi la Palatul Știrbey începe cea de-a treia ediție showcase-ul a peste 250 de lucrări de licență și dizertație ale studenților din discipline creative, și anume de la universități de arte și arhitectură, dar și de teatru, film și muzică. Începând cu această ediție, Diploma găzduiește și workshop-uri și conferințe. Intrarea este la fel de liberă cum ne-am obișnuit, dar accesul se face pe bază de înscriere. 

5. Homemade Culture dau drumul la Se joacă cu scara deschisă: actori, actrițe, arhitecți și fotografi au pregătit o serie de ateliere, piese de teatru și recitaluri într-o scară de bloc din Calea Crângași, iar biletul de intrare este un preparat gustos (gătit acasă) de împărțit cu vecinii. Detalii despre program și înscriere găsiți aici.

6. La Centrul Ceh e finisajul expoziției Mona Vatamanu & Florin Tudor | Future Museum, centrată pe filmul eseu Gagarin's Tree, un interviu cu filosoful Ovidiu Tichindeleanu care duce spre explorarea spațiului, imaginație și propaganda socialistă. De la 18:00 la 21:00.

7. OCS își lansează noul videoclip în Club Control, prilej și pentru un concert. Intrarea se face de la ora 21, iar biletele costă 35 de lei la intrare sau 30 în presale.

SÂMBĂTĂ

8. Se lansează SEMI / SILENT, primul laborator independent de creație sonoră și radiofonică din România, proiect care reinventează la scară locală creația sonoră și propune o alianță între sunet & patrimoniu imaterial. Numele proiectului vine de la un manifest din 1933 despre radio și cum acesta trebuie să ia în considerare spațiul, nu doar sunetul sau vocea. În deschidere, autorii SEMI / SILENT vor prezenta creații radiofonice originale realizate doar cu înregistrări de teren, despre descoperiri personale în peisajul sonor al Bucureștiului. Cotidianul sonor urban este recuperat din locuri familiare – Gara de Nord, Piața Obor și Mănăstirea Antim – de autorii Mara Mărăcinescu, artist sonor și inginer de sunet, Mihaela Dedeoglu, jurnalist cultural la RFI și Sașa Liviu-Stoianovici, artist. De la 16:00 la 20:30 la Ordinul Arhitecților din România. 

9. De la 19:30, la Centrul Național al Dansului este 37 Minutes of Make Believe, un performance de și cu Andreea Novac, care propune „un interplay între cuvânt şi interpretare, între mişcare şi materializare, între ceea ce este şi ceea ce ar putea fi. Ceea ce rezultă este un spectacol în strânsă legatură cu dorinţa fiecăruia de percepe, a-şi aminti şi imagina.”

10. Huzur, Cosima și Matteo Islandezu vin sâmbătă seara la Macaz (Calea Moșilor, nr. 106) pentru a ține lumea pe ringul de dans cu ritmuri de trap, manele and everything in between.

DUMINICĂ

11. Vrei să ai și tu poze cu sute de like-uri dar nu știi ce trebuie să faci? Vino la Sufrageria cu jocuri (str. Nicolae Filipescu, nr. 57), unde are loc de la 12:00 la 18:00 „Camera cu pisici”, unde vei găsi pisici pentru adopţie, prăjituri de casă, sacoşe de pânză, calendare cu pisici, mă rog, ai înțeles ideea. Adoptă o pisică, fă-i o ședință foto și vei rupe internetul.

12. De la 18:30, e seară de filme suedeze la Expirat - Halele Carol, care se va încheia cu un party cu muzici nordice marca Fjordisko. Intrarea este liberă.

***
Recomandările de weekend sunt ilustrate de câte o fotografie a unui fotograf SUB25. Fotografia de azi îi aparține lui Matei Bumbuț, care are 14 ani, s-a apucat de fotografie acum trei luni și este cel mai tânăr fotograf selecționat la SYT anul acesta. 

Pin It email