14 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 09 Oct 2017

Bring it on:

Luni, 9 octombrie

1. Tristețea nu trebuie să fie prea mare că s-a terminat Anim'est, pentru că cei de la Lente îți dau ocazia să îți revezi animațiile preferate astăzi, de la 20:30 la ei în mansardă. Pentru cei care n-au ajuns la proiecțiile din festival, anul acesta Anim'est a avut ca tematică eroii din benzile desenate, iar azi ai o șansă să vezi cum s-au jucat artiștii cu super-eroii copilăriei noastre.

2. Primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, Green Tech Film Festival, începe astăzi la cinema Elvira Popescu și are în program proiecții care să îți deschidă ochii atât la starea planetei cât și la eforturile care se fac pentru a o ameliora. De dimineață puteți să vedeți de la 11:00 One Brave Toucan (Discovery Channel) , urmat de scurtmetrajul Ateliere fără frontiere. Pe lângă filme, festivalul va include în cele patru zile, ateliere, ca cel de reciclare creativa de astăzi, de la 12:10, și conferințe care să ne facă să înțelegem cum poate afecta tehnologia, de data asta benefic, starea planetei.

3. Festivalul de teatru Fest(in) pe Bulevard organizează o serie de spectacole-lectură în care aveți șansa să vedeți prototipurile unor viitoare spectacole: fără costume, machiaj, mișcare sau decor, doar actorul cu textul și cu cei de lângă el. La teatrul Țăndărică are loc mâine un astfel de moment, lecturarea piesei Bazinul de nord de Rajiv Joseph, pentru un spectacol în regia Elenei Morar, despre un elev și un profesor, care cunosc niște secrete mai întunecate unul din trecutul celuilalt, secrete care ies la iveală pe parcursul spectacolului, tensionând situația.

Marți, 10 octombrie

4. Artistul japonez Hirotoshi ITO a explorat posibilitățile pe care le oferă piatra, descoperind dualitatea paradoxală a acestui material: aspră și subtilă, austeră și caldă, necruțătoare și liniștitoare. Începând cu ora 12:00, poate fi vizitată la Galateca expoziția Pleasures of Paradox. The Fine Stone, care reinventează acest element și provoacă schimbarea preconcepțiilor despre obiectele cărora considerăm că le cunoaștem toate fețele.

5. La Rezidența BRD Scena9 are loc de la 16:00 o discuție care marchează finalul programului „Search & Research RO”, în care un grup internațional de curatori și critici de artă au vizitat galerii și instituții din țară, pentru a cerceta și descoperi farmecul scenei culturale din România. Aceștia vin astăzi să ne împărtășească experiența lor și, sperăm noi, motivele pentru care s-au îndrăgostit de manifestările artistice din România.

6. Copel Moscu vine la Muzeul Naţional al Literaturii Române de la 16:30 pentru o conferință despre „Sfârșitul minciunii” și, fiind unul din documentariștii reprezentanți ai perioadei sale, își va susține discursul cu o selecție de documentare și de scurtmetraje . Întâlnirea face parte din seria de Conferințe de Istoria Artei organizate de muzeu.

7. Zece este prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă portretul unei societăţi aflată în schimbare, având premiera în cadrul Green Tech Film Festival, la cinema Elvire Popescu, de la 19:30. Organizatorii festivalului îşi propun să elimine complet amprenta de carbon rezultată din activităţile organizatorice pe care le implică în general un festival de film, cât și din activitățile necesare pentru realizarea acestui film documentar, care dovedește și prin producția sa că schimbările benefice sunt posibile.

8. Poetrip se întoarce în glorie în Club Control marțea asta, după ora 22:00, ceea ce înseamnă că ne vom bucura și de Brutus (toate băuturile la juma de preț). Can't wait!

Miercuri, 11 octombrie

9. Dedicare, sacrificiu, adevăr sunt cuvinte pe care le poți, pe bună dreptate, asocia cu jurnalistele care vin astăzi, de la 19:00 la Cărturești Verona, pentru a vorbi despre curajul și sacrificiile de care au nevoie superscrierile lor. Lina Vdovîi, Diana Oncioiu, Elena Stancu și Laura Ștefănuț vor vorbi despre munca pe care o fac bine-de-tot într-o întâlnire cu Cristian Neagoe, ca parte din proiectul Cercul, realizat de Cărturești și Cinepub.ro, unde puteți vedea live întâlnirea, în caz ca ploaia vă ține blocați la adăpost.

10. În așteptarea lungmetrajului Perfect sănătos (r: Anca Damian), care are premiera săptămâna viitoare, ne întâlnim de la 19:30 cu regizoarea și actorul principal, Anghel Damian, dar și cu Corina Șuteu și Matei Marin, la Intersecțiile de la Rezidența Scena9. Aceștia vor vorbi despre producție și despre potențialul filmului de a reprezenta un nou val în cinematografia românească.

Joi, 12 octombrie

11. Curtea de la MNAC va fi animată de o nouă ediție a programului Spațiu Expandat intitulată Cool monuments - hot heads, al cărei vernisaj este astăzi de la 18:00. Curatorul de anul acesta e criticul de artă Cristian Nae, alegând operele a opt artiști care explorează ideea de monument și odată cu aceasta, concepte precum comemorare, memorie colectivă, identitate națională și eroi naționali.

12. Începe Bucharest Film Awards - o selecție de filme mai lungi și mai scurte, din toată lumea, care vin weekendul acesta în patru locații din București – unteatru, The Institute, Centru și Copper's Pub, ca să le arătăm our love. Pe lângă cele două secțiuni din competiția oficială - Indie Shorts & Indie Features, programul cuprinde masterclass-uri, proiecții în VR și un program plin de evenimente, toate fiind cu intrare liberă. Astăzi la unteatru - HUB44 vedeți de la 19:00 o serie de scurrtmetraje adunate din toate colțurile lumii,tot la ei, în amfiteatru, are loc de la 18:00 primul masterclass, cel de muzică de film cu Simon Daniels, iar seara se încheie cu concertul deschizător de festival al londonezei Lana Maciver, care are loc la bar de la 21:00. Proiecții se mai întâmplă și în celelalte trei locații, așa că rezervă-ți cele mai bune locuri din timp.

13. Cea de-a doua proiecție a Cineclubului Queer ne aduce la Union filmul premiat la Cannes în 1985, Oberst Redl (r. István Szabó), care spune povestea controversatului colonel austro-ungar Alfred Redl, a cărui sinucidere a rămas un mister. Există varianta ca în urma șantajului armatei ruse care au profitat de teama colonelului de a-și compromite cariera militară din cauza orientării sexuale, acesta să fi devenit spion în serviciul Imperiului Rus, presiunea acestei personalități duble fiind o posibilă explicație a suicidului. Cineclubul urmărește prin aceste proiecții bilunare felul în care au fost reprezentate de-a lungul istoriei cinematografice personajele queer, invitând la dezbateri pe această tematică.

14. Spectacolul Căpcăuni (r: Eugen Jebeleanu) face o călătorie spre centrul homofobiei, prin 28 de scene, 14 destinații, mai multe temporalități și 30 de personaje pentru un grup de 5 actori, ca rezultat al unei documentări aprofundate și pline de empatie a dramaturgului francez Yann Verburgh, menită să redea felul în care rănește acest tip de discriminare. Spectacolul se joacă de la 19 la ARCUB în limba franceză, dar va exista subtitrare în română.
Pin It email