15 (cinşpe) recomandări de weekend

Mirela Petre | 13 Noi 2015

15 motive bune să ieși din casă zilele astea.

1. Până duminică inclusiv, avem de văzut documentare unul și unul la UrbanEye, festivalul despre oraș și felul în care îl locuim. Pe lângă proiecții, programul mai include întâlniri cu regizori, dezbateri și ateliere. Merită să mergi la: Hey Neighbour! (vineri, 17:30), Neon (vineri, 19:00), Celluloid architects: fictional architects in movies (sâmbătă, 15.30). Program și detalii.

Sumele obținute din vânzarea biletelor vor fi donate victimelor incendiului din clubul Colectiv.

2. Al doilea festival din oraș pe final de săptămână e KINOdiseea. La Cinemateca Eforie, Cinema Elvire Popesco și Hollywood Multiplex București Mall se proiectează, în total, 29 de lungmetraje și animații, plus 80 de scurtmetraje. Bune și pentru copii, bune și pentru tinerii-adulți care au nevoie de un refresh la optimism. Program și bilete

3. Dacă ești în Cluj-Napoca, nu cumva să ratezi ZAIN, concentrare de creativi și de evenimente dedicate lor. Expoziții, discuții, ateliere de artiști deschise publicului până târziu, nu ai cum să nu găsești ceva pe plac.  

4. Azi, de la 17:00, la Centrul de Teatru Educațional Replika (str. Lânăriei, nr. 93-95) se joacă Familia Offline, spectacol despre copiii care rămân singuri acasă, având părinții plecați la muncă în străinătate. Pornește de la o cercetare făcută în 2007 de dramaturgul Mihaela Michailov și regizorul Radu Apostol. Intrare liberă, cu rezervări la centrulreplika@gmail.com. 

5. De la 19:30, la CNDB (Sala Stere Popescu, Bd. Mărășești, 80-82) se întâmplă the kite / Zmeul, un spectacol apărut în urma întâlnirii artiștilor Cosmin Manolescu și Zan Yamashita în cadrul programului Eastern Connection. Înălțatul zmeului devine în contextul spectacolului un generator de dialog și de reflecții comune despre societatea contemporană în România și Japonia, tradiții, istorii personale, probleme legate de ecologie, precum explozia de la Fukushima și mișcarea Roșia Montană, relația omului cu moartea, limitele comunicării și ale traducerii, dar și o chestionare permanentă a ce anume este dansul contemporan. După, se proiectează filmul Ce este dansul contemporan, realizat de Cosmin Manolescu și Tania Cucoreanu. Biletele costă 25 de lei sau 15 lei (pentru și studenți). 

6. De la aceeași oră, dar în Cluj, în cadrul festivalului Temps D’Images, e programat CUNTHATE [URĂ], producție a Teatrului Béznă. Despre spectacolul care o să-ți care niște pumni în gură

7. Când am ieșit în stradă, am învățat, printre altele, să spunem ce vrem și ce nu. Forumul spontan de la Universitate, oameni ordonați într-un cerc, unde s-a discutat și s-a ascultat ce are fiecare de zis, e unul dintre exemple. Îl continuăm sâmbătă, de la 12:00, în Parcul Izvor.  

8. De la 14:30, la CARE Cafe (str. Olari, nr. 8), ne întâlnim să bem un ceai cu jurnaliștii din curtea școlii. După cele trei luni de proiect realizat de Think Outside the Box cu echipe de copii din două școli generale și două licee din București, aflăm ce au învățat și unii, și alții. Material pregătitor: de ce nu citesc elevii presa din România

9. Tot sâmbătă, muzicienii urcă pe scenele din țară sub inițiativa #ÎmpreunăRezistăm. Concertele simultane au drept scop sprijinirea victimelor #colectiv. În București, la Arenele Romane, de la 16:00, cântă Aeon Blank, Coma, Sophisticated Lemons, Paraziții, E.M.I.L. și Șuie Paparude; biletele sunt 50, 100 sau 150 de lei, în funcție de cât vrei să donezi. La aceeași oră, dar în Timișoara, Parcul Rozelor, mai precis, vor cânta Implant pentu Refuz, Virgula, Sonatic, Brum și Overtone, biletele sunt 30 de lei. La Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, de la 19:00, prestează Dirty Shirt, Front, For the Wicked și Scars of a Story; biletele sunt 30 de lei. La Casa de Cultură a Studenților, Sala Gaudeamus, din Iași, cu începere de la 19:00, se adună pe scenă Pinholes, Bucovina și Aamon; biletele sunt 20 de lei. 

10. La MNAC (str. Izvor 2-4), de la 17:00 și de la 19:00, ni s-a pregătit Aftertaste, un performance semnat de coregrafa Simona Deaconescu, cu Simona Dabija și Diana Spiridon. Are ca punct de pornire mărturisirile unor persoane sinestezice, cu diferite forme de autism și copii transgender și e despre corpul ce devine neformat, destratificat și dezarticulat, alcătuit din milioane de particule în continuă mișcare, lăsând o impresie de eternă reîntoarcere. Biletul e 10 lei sau 2,5 lei, pentru elevi și studenți. 

11. Pentru jazz, mergi la Arcub (str. Batiștei, nr. 14) unde Elevation ne toarnă în urechi noul album, Songs from afar. Biletele sunt între 25 și 45 de lei. Cum s-a transformat un interviu scurt cu Lucian Ban într-o dezbatere informală despre specificul artei muzicale și caracatița tehnologiei, printre altele. 

12. Duminică, de la 10:45, la Coșbuc (str. Olari, nr. 29-31) e Workshop rodia via cercul de film al liceului. Se văd filme și se pun idei pe masă. Poți să mergi chiar dacă nu te-ai înscris încă și chiar dacă nu ești din Coșbuc. 

13. Bazar de haine, bijuterii, home&deco, cărți și alte chestii ieșite din mâinile artiștilor, duminică, de la 12:00 la 20:00 în Acaju (str. Sf. Sava, nr. 15) din Iași. Sumele strânse vor fi folosite pentru sterilizarea pisicilor fără stăpân din oraș și pentru îngrijirea celor din centre. 

14. De la 17:00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bulevardul Regina Elisabeta, nr. 38), ni s-a pregătit o întâlnire cu Philippe van Cauteren, Diana Marincu și Mihai Pop, trei dintre curatorii expozițiilor selectate anul acesta în Pavilioanele Naționale la Bienala de la Veneția, într-o discuție moderată de Corina Șuteu. Se va discuta despre cum e să fii curator, cum a fost la Bienală și despre albumul Adrian Ghenie - Darwin’s Room, publicat recent la editura Humanitas. Intrarea e liberă, cu rezervare la anda.visan@humanitas.ro. 

15. După, poți să o iei în sus pe stradă, până la Control, unde e concert Toulouse Lautrec. Începe la 21:00, intrarea e liberă. 

P.S. Încă mai e nevoie de sânge; dacă respecți criteriile,
donează sânge pentru victimele #colectiv.
Pin It email