15 (cinşpe) recomandări de weekend

Redacția | 16 Sep 2016

Noapte lungă, film românesc; weekend de reciclare, curățare, film, teatru și respiro după vară.

1. Vineri ai cinema românesc all night long, la Noaptea Albă a Filmului Românesc. Locurile de proiecție sunt Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan, Parcul Crângași, J'ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă din Ferentari, iar intrarea este liberă. În program: atât producții nou-nouțe ca Sieranevada (r: Cristi Puiu) sau Două Lozuri (r: Paul Negoescu), prezentat în avanpremieră, cât și clasice, precum Operațiunea Monstrul (r: Manole Marcus) sau După amiaza unui torționar (r: Lucian Pintilie). De asemenea, un program special va omagia câteva filme care aniversează 10 ani de la premieră (citește și: 10 ani după film, 27 după Revoluţie) și nu lipsesc nici scurtmetrajele (o selecție de la ultima ediție TIFF). Programul complet aici.

2. Oricum, și dacă nu ești în București, Sieranevada, filmul nostru preferat de toamna asta (de până acum) se plimbă prin țară, cu o parte din echipa filmului. Proiecțiile de gală au loc vineri, de la 19:00, la Happy Cinema din Focșani, în prezența actorilor Ilona Brezoianu, Simona Ghiță și Marin Grigore, tot vineri de la 19:00 la Cinema Sergiu Nicolaescu din Târgu Jiu, cu Marian Râlea și Judith State și sâmbătă în aer liber, în Parcul Catedralei din Bacău, cu Marian Râlea, Ioana Crăciunescu și Marin Grigore, proiecție specială Eye Film Festival. Restul cinematografelor care dau Sieranevada.

3. Că tot vorbim de cinema, în seara asta de la 20:00, pe terasa MNAC, se dă filmul documentar Cinema, mon amour, îl urmăreşte pe Victor Purice, angajat România Film și managerul sălii Dacia Panoramic din Piatra Neamţ, unul din cele circa 20 de cinematografe funcţionale, dar pustii, încă nedigitalizate, aparţinând RADEF în misiunea lui don quijotească de a ține cinematograful deschis. 

4. Azi începe programul Desculț în iarbă, în cadrul căruia weekend de weekend în IOR poți să recilclezi peturi și doze, din care să-ți cumperi, după plac, bilete la concerte, bodyart, ore de dans, pilates sau meditație, sau să pleci acasă c-un cățel la care să morfolești de acum înainte. Totul se petrece pe Insula Artelor, iar detalii despre ce și la ce oră găsești aici

5. La ȋnceputul lunii august, 20 de copii şi adolescenţi din zona Giuleşti – Sârbi au fost invitaţi să povestească prin mijloace creative despre viaţa lor de zi cu zi ȋn comunitate şi modul ȋn care se raportează la viitor. Azi, creaţiile şi mesajele lor devin o operă de artă şi o frescă a vieţii din cartier văzute din interior, cu ajutorul Black Horse Mansion, Pisica Pătrată, Adina Popescu, Roald Aron și Horia Baldea, care vor mixa video, audio, arta murală, dramaturgia, banda desenată și muzica într-o instalație-eveniment. Live from Giulești va fi live la Muzeul Culturii Romilor, Drumul Săbăreni 101-125. Invitați speciali: trupa Playhood

6. Diseară e lună plină, așa că profităm să dăm drumul la un weekend de concerte: LP, Asaf Avidan (acustic), Moonlight Breakfast, Yellow, Lucia și Imagination Orchestra cântă la Full Moon Live, pe 16-17 septembrie, pe scena Arenelor Romane. Bilete: 199 lei pentru cele două seri. 

7. Echipa AKUAIAKU, pe care o știm de la diverse improvizații muzicale la Balkanik a hotărât să improvizeze și de un festival weekendul ăsta. Gostinești Jam Session Mini Festival 2016 se va desfășura la Gostinu, o comună din Giurgiu și promite că pe toată durata festivalului se va cânta încontinuu, membrii diferitelor formații grupându-se și regrupându-se după voie și inspirație. Prezenți: Omelette, Poetrip, Karpov not Kasparov, Kepler not Kopernikus, Plurabelle, Fluid și Aristopaths. Gazda: Gostinești Parties. Cazare la cort. Provizii de băutură, mâncare și țigări necessary, iar donațiile încurajate. Detalii, aici

8. Regizorul Bobi Pricop are un spectacol în premieră weekendul ăsta, la Teatrul Odeon. Pentru Kepler - 438b, de Guillem Clua, a colaborat cu Velica Panduru (scenografie), Tania Cucoreanu (imagine și montaj), Eduard Gabia (muzică), iar instalația multimedia poartă semnătura lui Mizdan & Dan Adrian Ionescu. Prima reprezentație are loc sâmbătă, 17 septembrie, de la orele 19.30, în prezența autorului, iar a doua e duminică, de la aceeași oră. Bilete. 

9. Sâmbăta asta, la 11 dimineața, se lansează revista Ce am purtat joi, rezultatul atelierului de scris cu același nume, care a implicat 10 tineri între 10 și 17 ani și trei ursitoare: Maria Balabaș (jurnalist radio și artist performativ), Svetlana Cârstean (scriitoare și manager cultural) și Ana Maria Sandu (scriitoare și jurnalistă). Haidem, așadar, la Anthony Frost, să cunoaștem echipa redacțională, și, după cum se exprimă coordonatoarele atelierului, să vedem „revista pe care acești zece copii au făcut-o cu noi în preajmă.” 

10. Tot la 11 dimineața, dar la Brașov de data asta, îți poți bea cafeaua în prezența figurinelor de hârtie ale Alinei Andrei, în cadrul expoziției Autobuzul 17, de la Tipografia, unul dintre locurile noastre preferate din oraș. 

11. Dacă simți că nu mai ai ce țoale pune pe tine și nu mai vrei s-arunci banii pe H&MDetox+ Market 5 e sâmbăta asta între 10:00 și 17:00 la A3 și are focusul pe branduri creative românești la preț redus față de showroom, dar și pe comori din colecțiile personale ale unor gagici cu stil. Din 27 de standuri sigur vei găsi ceva pe placul tău. Bonus: e și Sartrowski pe acolo. 

12. Dacă nu ai dat toți banii pe haine de designer, poposește cu încredere și la Amzei Market Makers, târgul de bunătăți de mâncat/avut în casă: legume și fructe proaspete, dulceață artizanală, street food & good design. Sâmbătă și duminică de la 11:00 la 23:00, Piața Amzei. 

13. Cei de la Calup ne fac o super-surpriză weekendul ăsta. Se deschide Grădina Divan, un nou spațiu pe harta Bucureștiului (Calea Șerban Vodă 33 - între Unirii și Budapesta), dedicat proiectelor culturale, discuțiilor și bunei dispoziții. Este grădina unei case de târgoveț, una dintre cele mai vechi clădiri din București și care va găzdui sâmbătă, de la 18:00, muzici balcanice live, cu Sașa-Liviu Stoianovici (Balkan Taksim) și un DJ set Paradaiz. Iar duminică de la 15:00 poți să mergi pentru chestii mai serioase: un open call for projects pentru proiecte culturale interesate de folosirea grădinii. 

14. CNDB Domol și vara indiană în care ne lăfăim de două săptămâni încoace fac o pereche ideală, dar nu la fel de ideală ca reginele nopților bucureștene Chlorys și Cosima von Bülove, gazdele și maestrele de ceremonii al celui de-al treilea Domol de la Centrul Dansului. Duminica asta ne desfătăm cu old & new r&b, downtempo și 2k delights (via Cosima) sau suave booty bounce™ (via Chlorys), la CNDB, de la 17:00 până după întuneric. 

15. Pe 4 martie 2014, Daniel-Gabriel Dumitrache, în vârstă de 26 de ani, care lucra ca parcagiu în Centrul Vechi, a fost ucis în bătaie în interiorul secției 10 de poliție din București, iar povestea pe larg o știm din Procesul lui Mako, publicat pe Casa Jurnalistului și ales Superscrierea anului la Premiile Superscrieri 2015. Dar nu numai Casa Jurnalistului s-a interesat de subiect. În 2015, Alexandru Fifea a cercetat contextul și circumstanțele care au condus la uciderea lui Daniel, pe care le analizează și le deconstruiește în spectacolul Voi n-ați văzut nimic! Intrare: 20 lei / 10 lei pentru elevi și studenți. Duminică, de la 19:00, la Macaz. 

***
Recomandările de weekend sunt ilustrate de câte o fotografie a unui fotograf SUB25. Fotografia de azi îi aparține Laurei Vasile, care are 17 ani este elevă la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” și a fost selectată în expoziția SYT Photo de la prima ediție a SYT.
Pin It email