Am pus ochii pe Eye Film Festival

Delia Tărcăoanu | 03 Mai 2016

Care este scopul unui nou festival de film într-o Românie plină de tot felul de fest-uri și happening-uri care asta au în centru: filmul? Păi, cum zice și Geo, niciodată la noi în țară nu-s destule fest-uri dedicate artelor.

Era toamnă și aveam niște cafea semi-caldă în cană. Început de a doișpea și atmosferă de Twin Peaks.
Geo: Deliaaaaa, vreau să fac un festival de film!!!!
Delia: Fă, Geo.

OK. La sfârșitul săptămânii se întâmplă Eye Film Festival Bacău - primul festival de film din acest oraș, care pleacă de la niște puști de liceu.

Prima ediție de Eye Film Festival îmbrățișează cu drag filmele românești pentru că ne-am cam săturat de: e românesc? Ăăă, da. Există o artă care pulsează din ce în ce mai tare, chiar aici, odată cu noi. Așa ne place să căscăm ochii la televizoru' lu' vecinu' și să ne dăm cu părerea despre al nostru, indiferent că nici nu ne chinuim să ne vedem reflexia-n ecran. La baza acestui festival se află dorința de a scoate lumea din casă și de a-i oferi ocazia să privească ce se întâmplă dincolo de oscaruri. Capul avionului desenat pe foaia de mate este Cinematograful Central din Bacău, o așa zisă instituție în care plouă peste șobolani. Voluntarii de la Eye Film Festival doresc ca cinematograful din centrul orașului să nu devină un supermarket cu ecou de aplauze undeva în fundul minții celor care au apucat să guste un film de pe marele ecran- azi pătat de cola și lipit cu bandă de scotch. Tinerii speră ca în câteva ediții să reușească să învioreze puțin atmosfera bacoviană. Eye Film Festival pleacă și de la obsesia Georgianei pentru ideea lui Tarkovski, cum că filmul este o sculptură în timp; deci reușind să aducă oamenii în cinematograf, ar fi ca și cum s-ar simți evoluția acestei sculpturi. Conceptul de eye ne permite să ne jucăm foarte mult.

În mod normal, un elev în ultim an de liceu s-ar închide în cameră și s-ar strădui să învețe ceva pentru bac; Geo și-a cam băgat picioarele-n el de bacalaureat - examen al maturității and shit - și-a făcut singură propriul examen pe care îl dă la grămadă cu toți voluntarii care se implică haiducește și visează să vadă fotonii pe ecran. Festivalul este proiectat pentru toate vârstele, dar se focusează mai mult pe cei tineri. „Mersul la film e ca un ritual, începând cu momentul din care te gândești să o faci, până ce se termină filmul. Cred că noi tinerii ar trebui să experimentăm asta toți”, zice Geo. Deci cam trebuie să-i determinăm pe cei de vârsta noastră să meargă la cinema, chiar dacă există atâtea feluri de a vedea filme moca acasă.

Mi-ar plăcea să văd festivalul crescând în timp, să putem aduce filme din toată lumea, de la Bergman, la cele mai independente producții, să atragem public și din alte orașe. Însă nu mi-ar plăcea să se transforme în ceva foarte mare, ceva ce înseamnă un buget uriaș și multe strategii de afaceri. Prefer varianta asta mai juvenilă, în care nu e nimic material de câștigat și totul seamănă cu o joacă destul de riscantă. Aș putea să zic că mi-ar plăcea să rămânem precum copiii teribili ai lui Jean Cocteau, doar că noi nu o să sfârșim atât de tragic. 

În cadrul festivalului se vor organiza Q&A-uri cu realizatorii ale căror filme vor rula în festival, printre acestea Poziția Copilului, Nunta Mută, Autoportretul unei fete cuminți, Aurora sau Cinema, mon amour - în prezența lui Victor Purice, protagonistul filmului și directorul cinematografului Dacia din Piatra Neamț. Vineri și sâmbătă activitățile vor avea loc în Teatrul Municipal Bacovia, dar duminică treaba se mută-n aer liber, în Parcul Catedralei din Bacău unde va fi prezent Cinemobilul. Pe lângă difuzării vor mai avea loc tot felul de acțiuni precum concerte sau expoziții de artă vizuală.

Trebuie să ai curaj pentru a te arunca în asta. Trebuie să vrei să încerci măcar să schimbi ceva. Zicea Geo că ce primește ea de la Eye Film Festival este o aterizare forțată cu picioarele pe pământ și, ah, da, a aflat că nimeni nu face nimic gratuit. Eu vă invit, alături de toți omuleții frumoși din echipă, să trageți o fugă la Bacău pe 6-8 mai sau să dați un search pe facebook după Eye Film Festival, un follow maybe și să vă gândiți la ce face cinematograful vostru din oraș; dacă-l mai aveți. Ce se va întâmpla într-o săptămână la Bacău este o motivație de a deschide ochii mai bine și de a privi clar la ce avem pe marele ecran în România.

***
Eye Film Festival pe Facebook 
Pin It email