16 (şaişpe) recomandări de weekend

Redacția | 05 Oct 2016

Mult teatru - politic și nu numai -, party-uri, filme pe care le poți vedea doar o dată și desigur, o tonă de pisiceală Anim'estară. În București, Timișoara, Iași, Cluj, Târgu Mureș și Brașov.

1. N-o să mieunăm pe-aici de bucurie, dar nici mult nu mai lipsește. Azi începe Anim'est 2016, care se anunță plin de pisici animate și de filme multipremiate. Diseară, de la 20:00, dacă nu mergi la filmul de deschidere la Cinema Pro, parchează neapărat la Cinema Elvira Popescu, la o proiecție specială Parisul Vesel. Programul festivalului

VINERI

2. Weekendul ăsta la Timișoara e muzică blană în Parcul Rozelor la Vest FEST: vineri cu Șuie Paparude, CTC și Argatu (after Gojira & Planet H în Club NoName), sâmbătă cu Subcarpați & Cred Că Sunt Extraterestru care își lansează noile albume, Frații Grime și Chimie. Mai sunt puține bilete, costă 55 de lei pentru ambele zile. 

3. Vineri, de la 22:00, la Fabrica de Pensule e Party în Trei Schimburi cu Tomma Alistar, Rochițe, Stereotype Bizarre w/ Akos & Highroller. Sala Studio, etajul 1, 20 lei/biletul. 

4. Până pe 12 octombrie, are loc Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, ocazie de a vedea la Teatrul Luceafărul câteva spectacole bune de tot. Vineri, de la 19:00, se joacă Bizoni, în regia lui Radu Afrim. Sâmbătă, de la 20:30, mergeți cu încredere la Sunset Limited, o producție Unteatru.

5. Când te gândești la refugiați vezi mase de oameni. Vezi destine comune, vezi furnici care merg în dezordine și mizerie în urma lor. Dar dacă te oprești un pic vezi oameni ca tine, planuri de viață, părinți, copii, elevi care nu mai au dreptul să mergă la școală. Sau poate au, dar la ei în țară tocmai le-a picat o bombă în laboratotul de chimie. Trăim într-o parte a lumii în care luăm pacea și bunăstarea ca pe ceva care ne este garantat. Dar s-a dovedit că empatia se poate exersa, așa că mergeți zilele astea la Platforma internațională de teatru București să vă mai înmuiați ochii. Dacă sunteți studenți, elevi sau activiști, vă lasă gratuit în sală. Bonus: curatoarea platformei, Cristina Modreanu, a adus câteva trupe străine, pe care nu prea ai șansa să le vezi decât prin State. Platforma Internațională de Teatru București #3, pe tema celălalt / migrație e weekendul ăsta la ARCUB Gabroveni și UNATC. 

6. Documentarul Bondoc, realizat de jurnaliștii Mihai Mincan, Cristi Delcea și Mihai Voinea, urmărește un maestru șahist de 80 de ani care se luptă cu singurătatea, frica de moarte și multele sale eșecuri, dar care până una-alta, trebuie să câștige un turneu memorial organizat în amintirea celui mai bun prieten al său. De văzut vineri, de la 17:30 și duminică, de la 18:30, la Cinemateca Union.

7. În 1939, Varșovia avea cea mai mare comunitate de evrei din Europa și a doua comunitate ca mărime, după New York, din lume. Spectacolul Dybbuk e bazat pe piesa evreiască clasică scrisă de S. Ansky, o Romeo și Julieta evreiască, o legendă folk, care spune povestea sufletului unui student mort care intră în corpul iubitei lui. Regizorii Maja Kleczewska și Łukasz Chotkowski o repun într-un context mai larg, completând-o cu istorisiri despre oamenii din ghetouri și despre victimele și supraviețuitorii Holocaustului. De văzut în seara asta, la 21:00, la Sala Polivalentă CRAFT din Timișoara.

8. Harta Senzorială a Bucureștiului înseamnă o călătorie senzorială prin București, ghidată de performerul Paul Dunca. O nouă serie de tururi au loc vinerea și duminica asta, de la 19:00. Intrarea este liberă, dar rezervarea este obligatorie. Mai multe detalii aici.

9. Label-ul de petreceri Maschine sărbătorește cei 6 ani de existență cu 2 seri de dans în Club Control: vineri bagă Luger, Shifted, Herodot și Rhadoo, iar sâmbătă e rândul lui Alexandru Jijian, Answer Code Request din Germania și Shlømo din Franța. Se intră după ora 23:00, se iese când se poate.

SÂMBĂTĂ

10. Sâmbăta asta avem film la matineu în București. De la orele 12:00, la Journey Pub se proiectează Mustang (Turcia, 2015), în regia lui Deniz Gamze Ergüven, unul dintre cele mai importante filme ale anului trecut, despre revolta a cinci surori pe care familia vrea să le căsătorească. Proiecția este în cadrul proiectului gratuit de educație prin film Filme pentru Liceeni, al Asociației Macondo. 

11. Diseară de la 20:00 la Galeria Posibilă din București are loc premiera spectacolului De ce nu sînt eu Marilyn Monroe? care reunește un trio 100% feminin de excepție, format din Mihaela Drăgan, Nicoleta Lefter și Ada Mușat într-un performance inspirat de cartea poetei Adela Greceanu, Și cuvintele sînt o provincie. E-mail pentru rezervare la: galeriaposibila@gmail.com

12. Colivia (Pache Protopopescu 9) se deschide pentru proiecția în premieră europeană a filmului Beijing Beijing, în prezența scenaristei și regizoarei Emma Jaay. Beijing Beijing sapă în povestea lui Sophie, o tipă care încearcă să-și găsească locul într-un oraș în continuă schimbare. De la orele 20, cu intrare liberă.

13. Agora Nomadă este o serie de evenimente care își propun să activeze temporar spații publice din cartierele bucureștene prin evenimente pop-up. Pe 8 și 9 octombrie, începând cu ora 12:00 și până la 21:00, Agora Nomadă ajunge în Colentina (la ceas, la intrarea în Parcul Plumbuita) și Titan (la stația de metrou) cu câte o expoziție despre evoluția cartierului, un atelier de desen pentru copii, o discuție deschisă despre puterea comunității și o proiecție de film despre orașe via UrbanEye Film Festival.

14. Dacă vreți să-i cunoașteți pe câștigătorii Galei Hop de anul acesta, se prezintă sâmbătă în cadrul festivalului Unidrama Independent Liga, la Teatrul Șapteșpatru din Târgu Mureș. Intrare liberă, rezervări aici

15. Home Less este primul documentar al regizorului Thomas Wirthernsohn, despre Mark, un tip pe care l-a cunoscut când aveau 20 de ani, erau modele și-și doreau ambii o viață glam și pe care îl regăsește 30 de ani mai târziu în New York. Mark este un fotograf cu alură de milionar, poartă numai costume de designer și pantofi scumpi și și-o arde cu celebrități, dar noaptea doarme înfofolit pe acoperișuri și scări de bloc, homeless în orașul de care este dependent. Home Less are o proiecție liberă, cu 40 de locuri, sâmbătă, de la 20:00, în Gara Mică din Cluj. 

DUMINICĂ

16. „Sunt Silviu Gherman și vă duc un spectacol de știință și cultură intitulat Silviu Gherman Show. Veți afla despre misiunea de colonizare a sistemului solar în numele românismului, despre un nou sistem de operare pur românesc, despre cum să vorbim în franceză și câte și mai câte.” La The Trumpets, Iași, de la ora 21:00, pe 25 lei biletul. 

***
Recomandările de weekend sunt ilustrate de câte o fotografie a unui fotograf SUB25. Fotografia de azi îi aparține Georgianei Barcan, din Bacău, care e fotografă, dar și scrie, și este una dintre fondatoarele festivalului Eye Film Festival

Pin It email