18 (optişpe) recomandări de weekend

Weekend mai plin ca de obicei, în Capitală și în țară, cât să te convingă să ieși din casă.

1. Amatorilor de artă performativă li s-a pregătit un festin în București, între 16 și 19 octombrie. Avându-i curatori pe Farid Fairuz și pe Tania el Khoury, Biennial for Emerging Arts Romania aduce în Arthale (Combinatul Fondului Plastic, str. Băiculești, nr. 29) șase artiști mișto din Europa și Orientul Mijlociu, care abordează subiecte precum experiența unui refugiat sau statutul femeii în Irlanda. Program

2. Weekendul ăsta e bine să fii la Timișoara. Timishort, început aseară, continuă tot weekendul la Cinema Timiș, minunatul hub cultural AMBASADA și Sala 2 a Teatrului Național și are în program 100 de scurtmetraje din România și din toată lumea în competiție. Invitați speciali ai ediției sunt: regizorul Andrew Brand (seria lui de scurtmetraje va fi proiectată duminică, 18 octombrie de la ora 16.00 la Cinema Timiș), Serbia și Muntenegru, și Studioul Național de Artă Contemporană Le Fresnoy din Franța. Fiecare seară se termină cu câte un party, dar, înainte de asta, vineri de la 22:00 nu trebuie să ratezi performance-ul live Blancanieves: este vorba de filmul mut Blancanieves al lui Pablo Berger pe electronic etno bassmusic de la Miss God, din Polonia. 

BONUS: Lampioane chinezești, al doilea scurtmetraj al lui Bogdan Theodor Olteanu, co-producție ICON Productions și SUB25, este și el în competiție. Filmul îi are în distribuție pe Ana Ularu, Crina Semciuc și Alexandru Pavel, într-un triunghi amoros

3. Dacă tot ești în Timișoara, de azi până duminică de la 10:00 la 22:00, e Play&Rewind, expoziție despre amintiri, jocuri și povești în desingul românesc. E un proiect marca Romanian Design Week, semnat de fundația The Institute, și reunește pretexte și practici de joc din trecut, produse ale inventivității colective, dar și jucării actuale, cărți, ilustrații și obiecte de design contemporan inspirate din universul copilăriei, și include lucrările a 36 de desingeri români.

4. De azi până pe 22 octombrie, sunt Zilele Filmului German la Cinema Studio din București. Se proiectează filme nemțești premiate internațional, 10 lei fiecare. Un thriller în deschidere, Berlinul anilor 1980 cu bune-rele, o farsă politică, o comedie absurdă, weekend frumos la cinema. 

5. Tot azi începe la Târgu Mureș a doua ediție a Zilelor Filmului Norvegian. Șapte filme recente vor fi proiectate între 16 și 18 octombrie, la Cinema Arta. Intrarea costă 5 lei la Kraftidioten și la Miss Julie. În rest, acces gratuit. 

6. Cine nu și-a făcut plinul de film documentar la Astra mai are o șansă weekendul ăsta, la fARAD. Ediția din acest an a festivalului arădean se desfășoară la Cinema Arta și are ca temă „Portret / Peisaj”.

7. REDU recondiţionează haine şi fac produse unicat din materiale care, altfel, ar fi aruncate. Azi, de la 20.00, la Teatru Fix din Iași, echipa își scoate creațiile în lumina reflectoarelor, cu o defilare pe muzică pregătită de Les Animaux, și un mic spaţiu de prezentare şi vânzare. După eveniment, dans.

8. Săptămâna trecută, la Berlin, 250.000 de oameni au ieșit în stradă ca să își exprime dezacordul cu privire la adoptarea TTIP (despre ce e TTIP și de ce e nasol, aici). Azi, de la 18, la Marriott se vor afla Sorin Moisa, europarlamentar, și Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț, ca să ne zică de ce TTIP e mișto. Activiștii din spatele platformei de-clic.ro organizează un flashmob în fața hotelului, ca să arate că vocile cetățenilor sunt mai putenice și se aud peste cele ale câtorva politicieni care îi reprezintă, când nemulțumirea crește. Detalii.

9. Party-ul cel mai cool din seara asta se ține la Uzina Faur, sub titlul bucharest [post:industrial]. Suciu, Priku, Livio&Roby, Herodot și Dan Andrei ne țin pe deep până dimineața, într-un spațiu industrial resuscitat, cu vizualuri pe măsură. 30 de lei all night. 

10. Bucureștiul face parte din The World’s Biggest Eye Contact Experiment prin evenimentul organizat sâmbătă, de la ora 15, în Parcul Izvor. Ideea e simplă: ești față în față cu un necunoscut pe care îl privești în ochi pentru câteva minute. Ce se întâmplă mai departe e partea experimentală din experiment. Ideea e să găsești conexiunea.

11. Sâmbătă și duminică, de la 17:00, îți faci plimbarea de seară prin cartierul armenesc, în traseul cultural-experiment La pas pe la Armenească. E un experiment ARCEN pentru că este documentat, redactat și conceput împreună cu un grup de 30 de elevi selectați dintr-o serie de licee din București. O parte din elevi vor face și ghidajul prin cartierul Armenesc însoțiți de un ghid ARCEN. Se pornește din fața Bisericii Armenești. Tot ce trebuie să faci e să fii acolo la ora stabilită. 

12. De sâmbătă începe HomeFest, primul festival artistic care se desfășoară în case și apartamente. Piese de teatru, dans contemporan, filme, workshop-uri și concerte, adică artă adusă în spațiu domestic, în sufragerii și dormitoare transformate în scene. 

13. În Cluj-Napoca, la Casino, Centru de Cultură Urbană, e a patra ediție a Nopții Albe a Creatorilor și Designerilor de Produs. Asociaţia Atelierul de Creaţie vă invită sâmbătă spre duminică, de la 19.00 la 2:00, să vedeți 100 de produse de la 15 artiști vizuali, arhitecți, designeri de produs, creatori de produse unicat și sculptori. Intrarea este liberă, iar DJ Frunză vine cu muzica. Hashtag oficial: #blanchenuit

14. Party-ul bucureștean de sâmbătă se ține la FORM (Vasile Lascăr 173). Direct din Berlin, vin cu techno Matias Aguayo, Philipp Gorbachev și Borusiade, cu susţinere de la ai noștri Andrei Rusu și Giuser. Acces pe baza cardului Color. Dacă încă nu ai, dă un mail la contact@coloring.ro

15. Dacă prima opțiune nu te gâdilă, atunci încearcă la Silent Party Creative Est, la fosta fabrică de încălțăminte Flaros (Ion Minulescu 67-93). Primești la intrare o pereche de căști și ai de ales dintre trei canale pe care mixează  1: Lana Bălana&Julien Britnic, WORST, Abasc, 2: Twisted Faders, K-lu, PartyBusta și 3: DJ Mihai Stroe, Alt Om, Nandor. Biletele costă 25 de lei. 

16. Duminică, de la 19, în Tramvaiul 26 (strada Cercului nr. 6, sect. 2, București), ai întâlnire cu poeziile celor trei autori Diana Iepure, Adrian Diniș și Alexandra Bodnaru. Detalii.

17. Duminică, la Librăria Hecate (str. Olari, nr. 8), între 12 și 19, pisici în căutare de familii, sacoșe de pânză pisicos ilustrate de George Roșu, prăjituri și articole handmade redenumesc locul în Librăria cu Pisici. Banii strânși se duc pe mâncarea pisicilor care nu-și găsesc stăpân și pe servicii veterinare pentru pisicile salvate de pe stradă. Poți să faci cadouri pisicilor, chiar dacă nu le iei acasă, sub formă de mâncare, jucării, transportoare sau orice altceva le-ar face să toarcă. 

18. Anabaza lui May și Fusako Shigenobu, Masao Adachi și 27 ani fără imagini este o instalație care include un film autonom de 66 de minute, nouă serigrafii intitulate Pictures of Documents și un livret de expoziție. Poți s-o vezi între 14 octombrie și 13 noiembrie, în Cluj, la Spațiu Intact (str. Henri Barbusse, 59-61). Artistul e Eric Baudelaire și explorează posibilitățile narative ale documentarului printr-o reflecție asupra manipulării realității care creează o ambiguitate fascinantă. 
Pin It email