18 (optişpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | Redacția | 27 Noi 2015

Un weekend bun de colindat orașul, în așteptarea primelor zăpezi.

1. Ideo Ideis aduce la București Noaptea Teatrului Tânăr, azi, de la 5 jumate până în creierii dimineții. Se joacă non-stop pe scena de la Teatrul Excelsior (Academiei 28), iar intrarea e liberă. Pe lângă piesele de teatru, mai sunt ateliere de teatru interactive și momente de improvizație muzicală cât și o întâlnire cu Ana Maria Guran, din Lumea e a mea. De ce Noaptea Teatrului tânăr.

2. Liceu de provincie, 2015, România. Elevii creează un grup secret pe Facebook. Profesorii află, se infiltrează, demască și vor să se răzbune. Antisocial, un spectacol de Bogdan Georgescu, este în turneu național și se joacă în Timișoara, la Colegiul Național de Artă, de la 19:00.

3. Azi, la 19:00, la Care Café (Olari 8) se lansează Post-Industrial Stories, albumul de fotografie în care Ioana Cîrlig și Marin Raica și-au strâns poveștile de prin orașele miniere pustiite pe care le-au locuit și unde s-au documentat vreme de trei ani. Invitați sunt Maria Grecu, Cosmin Bumbuț și Petruț Călinescu. Muzica e live, de la The Twisters, iar intrarea liberă. 
 
4. CinePOLSKA 2015 aduce la Cinema Elvira Popescu cele mai bune filme poloneze despre curaj din ultimul an. Le vezi până duminică, de la 20:00. Program și detalii.

5. Tot la capitolul filme, mai prinzi și ultima zi a filmelor LUX, cu intrare liberă, la Cinema Elvira Popescu. De la 18:00 se proiectează Mediterranea, regia Jonas Carpignano, producție Franța-Germania. Dă un mail la cinema.bucarest@institutfrancais.ro pentru rezervare, dacă nu vrei să mergi la șansă, locurile sunt limitate.

6. Azi și mâine, la Mincu e conferința Psihoarhitectura, despre influența spațiului construit asupra psihicului. Începe de la 10:00, în Sala Frescelor, la Facultatea de arhitectură. Se discută liber cu arhitecți, psihologi și medici, despre cum ce construim ne influențează în mod constant viețile. Program și detalii aici.
 
7. De la 18:00, tot azi, la Clubul Țăranului vine antopologul Vintilă Mihăilescu, pentru o dezbatere pe marginea volumului Apologia Pârleazului și o sesiune de autografe. Invitați sunt Andra Matzal (Think Outside the Box), Bogdan Ghiu, Sorin Antohi, Lazăr Vlăsceanu, Vladimir Pasti. Intrare liberă. 

8. Sâmbătă, ne găsești la Colectiv Delivery. De la 11:00 la 19:00, la terasa Verona, e târg de obiecte frumoase de luat acasă în schimbul unei donații. Cutiile cu bani ajung luni la fundația Estuar, care s-a implicat încă din primele zile în strângerea de fonduri pentru victimele incendiului. Caietele SUB25 #1 sunt de luat cu 20 de lei.

9. Asociația Quantic invită în apartamentul de pe Strada 11 Iunie (adresa completă: strada 11 Iunie, bloc 35, etaj 1, ap. 3, interfon 103) fetele interesate de proiectul GraffitiA, proiect feminist de street art și graffiti, sâmbătă, de la 19:00. Se proiectează trei documentare despre artiste, feministe și activiste și se discută despre ce fac femeile din România în street art. Intrare liberă, women only.

10. Sâmbătă, la 20:00, la Berăria H e cântare cu formația Azur din Brăila, direct din anii '90. Biletele se găsesc cu 15 lei. Muzica începe de la 22:45. Fantezie cu Azur, de încălzire.

11. Sâmbăta groazei - Cinemateca Eforie îi aduce un omagiu maestrului genului horror Wes Craven printr-o serie de proiecții maraton din care fac parte clasicele The Last House on the Left (1972), The Hills Have Eyes (1977),  A Nightmare on Elm Street (1984) - debutul lui Johnny Depp, The Serpent and the Rainbow (1988) și The People Under the Stairs (1991). Tariful unic pentru întregul maraton este de 10 lei. 

12. Tot film, dar în provincie. A doua ediție a Cineimpact - Festival de Film și Dezvoltare socială va avea loc sâmbătă și duminică la Câmpulung Muscel. Programul cuprinde proiecții de filme urmate de dezbateri, concerte și numeroase discuții pe teme diverse, de la creativitate și educație la dezbate urbană vs. dezbatere comunitară.
 
13. În Piatra Neamț, în schimb, cântă Ada Milea și Bobo Burlăcianu, la Pub Km 0, o dată de la 17:00, o dată de la 21:00, sâmbătă. Biletele costă 35 de lei în avans și 45 la fața locului. Ada Milea, în trei.

14. Weekendul prelungit înseamnă Interval, 100 de ore de muzică electronică non-stop, în Control și Guesthouse. Lista de artiști e interminabilă, impresionantă, intimidantă, așa încât a înghițit toate celelalte party-uri din oraș. Pe alese.

15. Andrei Gorzo își lansează duminică la Cinemateca Eforie cartea Imagini încadrate în istorie: Secolul lui Miklós Jancsó. Cu această ocazie, începând cu ora 19:00 va fi proiectat și filmul Liniște și Strigăt al lui Jancsó. 
 
16. Duminică de la 19:00, la Cinema Muzeul Țăranului are loc deschiderea noii ediții BIEFF - Bucharest International Experimental Film Festival, cu o proiecție care reunește 6 scurtmetraje premiate reunite sub tema Migrants, Refugees & Inner Conflicts - Criza refugiaților văzută prin ochii artiștilor. Festivalul va ține toată luna decembrie și va avea parte de proiecții în tot felul de spații neconvenționale.

17. 10 meșteșugari din Deltă au lucrat împreună cu trei designeri și doi curatori la 13 obiecte la care poți jindui, începând de duminică, la Galateca. Vernisajul Deltacraft e la 18:00. Expoziția poate fi vizitată până pe 4 decembrie. 

18. De la 21:00, la Berăria H e lansarea albumului de debut al LucieiSilence. Intrarea este liberă, dar concertul este unul caritabil, astfel încât vei putea dona pentru victimele accidentului de la Colectiv în urnele amenajate în berărie. 
Pin It email