21 (douășuna) de recomandări de weekend

Ştefania Matache | 06 Mai 2016

Ne vedem pe-afară, mai întâi la protest, apoi pe la festivaluri, spectacole de teatru și petreceri de toate felurile.

1. În următoarele 10 zile, Art Safari, cel mai mare eveniment românesc dedicat artei contemporane, aduce laolaltă 60 de galerii și instituții culturale din țară și străinătate, 5 colecții private expuse în premieră și o expoziție centrală de 350 de opere. Cu ocazia asta, Palatul Dacia-România (Str. Lipscani 18-20) a fost repus în circuitul urban. Programul complet și detalii despre bilete aici. 

2. Spotlight Festival, organizat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, umple nopțile de magie de pe 5 pe 8 mai. Între 20:30 și 23:30, Calea Victoriei se transformă într-o expoziție în aer liber, cu instalații interactive, spectacole de lumini și sunet, sesiuni de video mapping și proiecții.
 
VINERI
 
3. Afacerile cu dezinfectanții diluați din spitale au hrănit lăcomia celor care le-au orchestrat, cu prețul sănătății oamenilor de rând. Infecțiile intraspitalicești sunt reale și dese, dar rapoartele Ministerului Sănătății spun că nu există nereguli și că spitalele sunt curate. La ora 19, ne adunăm la Universitate pentru a cere lămuriri autorităților care se fac că nu văd și nu aud cum ne îmbolnăvim prin spitale. Citește (dacă n-ai făcut-o până acum) cele nouă părți ale investigației realizate de echipa GSP condusă de Cătălin Tolontan, plus cele semnate de Rise Project și EurActiv - prima și a doua parte.

4. Primele ediții de festivaluri sunt întotdeauna emoționante. BUZZ CEE a început de miercuri la Buzău și e axat pe filme din țări din Europa Centrală și de Est: Cehia, Grecia, Polonia, Bulgaria, Ucraina. Asta înseamnă o panoplie de lungmetraje de ficțiune, documentare (printre care cel care ne-a atras cel mai tare este Hot Men Cold Dictatorship, care vorbește despre cum era să fii gay în Ungaria comunistă) și scurtmetraje, acestea din urmă, selecționate de Mărculescu, mai din zona horror-SF. Intrarea este liberă la toate proiecțiile. Să fie într-un ceas bun.

5. Că tot vorbeam de prime festivaluri, weekendul ăsta începe și Eye Film Festival, un alt festival de film, de data asta la inițiativa unui grup de liceeni cărora nu le e de ajuns bac-ul de anul ăsta. Situat la Bacău, Eye Film Festival are o selecție de filme românești care să convingă publicul neinteresat că cinema-ul românesc merită toate aplauzele: Aurora lui Cristi Puiu, Poziția Copilului, Autoportretul unei fete cuminți sau documentarul despre cinematograful din Piatra Neamț, Cinema, mon amour. La Teatrul Bacovia (str. Iernii, nr. 7), cu intrare liberă. Despre cum s-a născut festivalul, citiți aici

6. Dacă ești din Teleorman sau te nimerești pe acolo zilele astea, proiectul de educație civică prin intervenții culturale Maskar, lansat anul trecut, își arată roadele în seara asta la Alexandria și mâine la Turnu Măgurele. Programul din ambele seri cuprinde, de la 17:00, vernisajul expoziției Maskar (holul din fața sălii de ședințe a Primăriei Alexandria / Turnu-Măgurele) și de la 18:00, spectacolul de teatru comunitar Maskar (Între) (sala de ședințe a Primăriei Alexandria / Turnu-Măgurele). Intrare liberă. 
 
7. Festival cu intrare liberă în Herăstrău, mare cât tot weekendul: Etnorama reunește tradiții, muzică și gastronomie de la principalele minorități etnice din țară. Shantel, Fanafare Ciocârlia, Mahala Rai Banda urcă pe scenă, motiv mai mult decât suficient să ieșim la dans. Detalii și program aici.
 
8. Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half în avanpremieră la Point (str. G-ral Eremia Grigorescu, nr. 10), de la 21:00. Spectacolul semnat de Iris Spiridon are la bază un scenariu de musical rock de John Cameron Mitchell. Stand up tragedy-ul cu Istvan Teglas și Răzvan Krem Alexe e despre un punk rocker transgender care povestește cum fostul i-a furat cântecele, printre altele. De muzica live se vor ocupa Ștefan Mustață, Alexandru Pop și Adrian Cotoară. Biletul e 50 de lei. Încălzire cu musicaluri.
 
9. În Guesthouse (str. Popa Nan, nr. 82), Marijuana se întoarce din anii ‘90, pentru o discotecă cu cea mai hip hop fată din muzica românească. De pe la 23:00, cu intrare de 20 de lei. Încălzire cu 17 fete mai marfă ca dragostea. 
 
10. În J’ai Bistrot (Calea Griviței, nr. 55), de la 22:00 încolo, bagă muzică Brugner. Fear and Loathing in the 90s a ajuns la partea a treia și-o să fie despre Viagra și Photoshop. Se va dansa mult, posibil și pe bar. 
 
11. La Clubul Țăranului (str. Monetăriei, nr. 3), The Amsterdams concertează pentru promovarea noului album, Eternity for Dummies, pe care l-au dus într-o direcție indie-electro. Biletele costă 25 de lei.

SÂMBĂTĂ

12. Cetatea Artelor organizează o petrecere câmpenească la Muzeul Culturii Romilor din Giulești (Drumul Săbăreni, nr. 101-125). O să avem ateliere de dans și de recondiționat haine, grătare, improvizație și muzică de la Mihai Iordache, Emi Ionescu și Atelierul de Muzică. Acces liber, de la 13:00.

13. La MNAC (Str. Izvor, nr. 2-4) se inaugurează un proiect dedicat lui Tamango, artistul din Valea Plopilor. Cristian Borș, Marius Nedelcu, Claudia Rădulescu și Marius Rițiu, artiști rezidenți în Belgia, i-au turnat o statuie pe care o vor plimba într-o procesiune simbolică de la MNAC la Valea Plopilor, unde o vor dona soției lui, pe muzică originală pop-rock-punk creată de cei patru. Totul o să fie documentat pentru un film.

14. La Arad, în schimb, începe Festivalul Internaţional de Teatru Nou, organizat de Teatrul Clasic Ioan Slavici. La 19:00, are premiera Vârful aisbergului, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, un spectacol despre relaţiile interpersonale din lumea unei multinaţionale și despre legătura toxică dintre viaţa personală și job. Tot în prima zi de festival, se vor juca și spectacolele Dancing Graffiti (21.30, Platoul teatrului) și Apă de mină de Csaba Székely (22.00, Sala Studio). Festivalul se încheie pe 15 mai. 

15. Înapoi în București, la Macaz (Calea Moșilor, nr. 106), sărbătorim decizia prin care cea mai mare parte a comunității evacuate de pe Strada Vulturilor 50 va primi locuințe sociale. Carusel, Active Watch CeRe, Salvați Copiii, E-Romnija și alte organizații implicate în problematica evacuărilor din Vulturilor vin să povestească despre lungul drum până la soluția oferită de autorități. De la 21:00.

16. Dacă n-ai ajuns până acum la Menajeria de sticlă de la Point, mai ai o șansă sâmbătă, de la 20:00. După textul lui Tennessee Williams, Alexandra Penciuc a construit un spectacol în care mai și râzi, mai și plângi, te minunezi de fragilitatea oamenilor și te întâlnești cu propriile amintiri. Costumele și scenografia sunt bune, la fel și cuplul Cătălina Moga-Mihai Smarandache.

17. La Centrul Ceh (str. Ion Ghica, nr. 11) începe Festivalul FIlmului European. Sâmbătă, de la 20:00, se proiectează Hamlet (r. Margaret Williams, Sarah Frankcom, 2015), iar duminică, de la aceeași oră, Lecția (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov, 2014). Intrarea e liberă.

18. Party-urile Queer Night au ajuns la numărul 34 și se mută în Jazz Pong (str. Olteniței, nr. 103). Raze de Soare și Rek Abu se ocupă de muzică, tu trebuie să te ocupi de outfitul care să spună „faggoth”. Straight friendly, intrare de 15 lei.

19. Jus-Ed, Alexandra și Giuser bagă în Guesthouse, în al patrulea weekend de Nightshft. Intrarea e 20 de lei până în miez de noapte și 30 după.

20. La The Institute (Știrbei Vodă 104-106), alt party, pe filme de house, cu Kosta și Never Over. Intrare liberă.

DUMINICĂ

21. La Green Hours (Calea Victoriei, nr. 120) se joacă Daughter sau Hadika Tsuki, un mashup super șmecherie între Fata babei și fata moșneagului și un basm japonez, din care iese o piesă despre bucuriile și tristețile plecării din ciubul familial. Intrarea e 30 de lei, dar se reduce la jumate pentru studenți și alți nevoiași, și începe de la 19:30.

BONUS: Sâmbătă, Red Goblin, magazinul de board games de pe Colței 42, organizează Free Comic Book Day, o zi în care oferă gratuit benzi desenate oricărei persoane care le trece pragul. 
Pin It email