Filme din Europa Centrală şi de Sud-Est, la prima ediţie BUZZ CEE

Redacția | 27 Apr 2016

Între 4 și 8 mai, mergem la Buzău, unde festivalul internațional de film BUZZ CEE aduce cele mai fresh filme din țările vecine.

La începutul lui mai, prima ediție a festivalului internațional de film BUZZ CEE va aduce în premieră filme din Europa Centrală și de Sud-Est, pe care e foarte puțin probabil să le mai prindeți pe ecran mare. Intrarea este liberă la toate proiecțiile, iar distanța București-Buzău e un pic peste 100 de kilometri, așa că nu aveți nicio scuză să-l ratați.

Cele 6 filme de lungmetraj din competiție, pe scurt: La 12 ani, Vlado pleacă din micul orășel din fosta Cehoslovacie și se mută împreună cu părinții în Viena, unde descoperă filmele. Povestea lui este chiar cea a regizorului Vlado Priborsky, iar Blockbuster - A life in Moving Pictures fiind despre cum iau naștere. Tot 12 ani are și Bayir, protagonistul din Celestial Camel (r: Yuriy Feting), care pleacă într-o misiunea de a recupera puiul de cămilă pe care tatăl lui l-a vândut. Ce urmează este un road-movie împănat cu un coming of age story, care nu va lăsa multe inimi neemoționate. În Snow, debutul regizorului bulgar Ventsislav Vasilev, avem un tânăr delincvent care primește o permisie de la școala de corecție, pentru a-și plânge tatăl ce tocmai a murit. Printre amintiri și întâlniri cu rudele, acesta va trebui să ia niște decizii. Sin și Illy sunt două fete dependente de heroină care se gândesc că ce le trebuie e o vacanță pe o insulă din Grecia, unde să se lase o dată pentru totdeauna. În pofida titlului voios, Sin and Illy Still Alive (r: Maria Hengge), filmul nu le rezervă o călătorie foarte liniștită. În Story of a Woman, al regizorului polonez Michal Wegrzyn, o viitoare mamă decide să-și părăsească familia, iar 03.ByPass (r: Nap Toader), singurul film românesc din competiție, se învârte în jurul unui echipaj de salvare în tura de noapte.

Documentarele sunt 10 la număr și sunt cum nu se poate mai diferite: de la The Ukrainians (r: Leonid Kanter, Ivan Yasny), care intră în poveștile armatei ucrainiene din recentul conflict cu Rusia, la Hot Men Cold Dictatorship (r: Mária Takács), care vorbește despre cum era să fii gay în Ungaria comunistă sau la Roboțelul de Aur (r: Mihai Gavril Dragolea, Radu Mocanu), un documentar românesc de debut despre o campioană multiplă la box. La scurtmetraje treaba e și mai variată, avându-l pe Cristi Mărculescu programmer. E de ajuns să spunem că genurile horror și SF sunt la loc de cinste, nelipsind totuși, nici comediile (unele dintre ele, macabre).

Juriul competiției de lungmetraj este format din regizorul și producătorul Dan Chișu (Ursul, București Nonstop, Youtube Bazaar), regizorul Igor Cobileanski (La limita de jos a cerului) și regizoarea Maya Vitkova (Viktoria). Cei care vor decide premiul pentru cel mai bun documentar sunt  regizorul și producătorul Alex Shiriaieff (reprezentant Baltic 2 Black Sea Docs), regizorul și producătorul Claudiu Mitcu, regizorul George Kalomenopoulos (fondator al workshop-ului DocuRoads) și producătorul Aurelian Nica. Iar la categoria scurtmetraj, juriul sună așa: regizoarea și scenarista Iulia Rugină (Love Building), monteurul Eugen Kelemen, producătorul Dan Burlac și criticul Emanuel Lăzărescu.

***

Festivalul Internațional de Film BUZZ CEE va avea loc între 4 și 8 mai la Buzău, la Cinema Dacia, sala Teatrului George Ciprian și sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate proiecțiile este liberă. Pentru mai multe detalii intrați pe site-ul festivalului.

Pin It email