Ce păstrăm din 2012: Cărţi cu poze

Gabriela Piţurlea | 13 Dec 2012

Modă, câini, dans, punk, cărţi de la Patti Smith, Judd Apatow şi Malcolm Gladwell.

W: The First 40 Years
Cine știe pictorialul cu Karlie Kloss și Humpty Dumpty făcut de Tim Walker sau cel cu Lara Stone în Kiev făcut de Juergen Teller sau cel recent apărut pe net cu Daria Werbowy fotografiată de Ryan McGinley ar trebui să știe că W scoate astfel de minunății fotografice de patru decenii. Cartea asta e cel mai bun pansament pentru cine nu şi-a cumpărat-o până acum. Și un ghiont la abonare, ca să nu mai aștepți încă 40 de ani.

Tomboy Style: Beyond the Boundaries of Fashion
Lizzie Garrett e o jurnalistă de 29 de ani care scrie pentru Los Angeles Times. Pe lângă asta, are Tomboy Style, un blog pe care s-au îngrămădit până acum, ca într-un cufăr din casa mătușii preferate, bluze marinărești, pantaloni de prieten cu gusturi bune, costume albe (cu tot cu pălării), fotografii din anii ’70 cu Brigitte Bardot vâslind și Cher fiind Cher. Acum fanii blogului au și o carte de 128 de pagini, bună de pus pe raftul cu Așa da.

Punk: An Aesthetic
Postere, zines, eseuri, fotografii, DIY, anii 70, anii 80, veninul, rebelii, 352 de pagini de punk între coperte groase, care scot în evidenţă mai mult decât muzica unei contraculturi devenite cult.

Advanced Style
Când Ari Seth Cohen a început să fotografieze babe nebun de superbe pe stradă și să le ia interviuri despre cum se mențin în formă la 100 de ani, nu a reinventat bătrânețea, nu a idealizat-o, dar a făcut-o să pară suportabilă. Blogul, cartea și, în curând, documentarul lui, au arată că ridurile, șubrezeala și toate lucrurile alea urâte pe care le înveți uitându-te la bunici sau dând o tură cu tramvaiul pot fi amortizate cu un ruj bun, un colier scump de perle sau o autotranformare în curcubeu. Indiferent de cum va arăta, va citi şi va învăţa să îmbătrânească lumea asta în vreo 40-50 de ani, Advanced Style (cartea) e de avut la îndemână. Până atunci, poate i se alătură și una cu moși. 

The Big New Yorker Book of Dogs

În principiu orice începe cu The Big New Yorker Book of e de pus pe raft indiferent de ce urmează după of. Malcolm Gladwell s-a ocupat de prefață, iar John Cheever, Susan Orlean, Ian Frazier, John Updike, Roald Dahl, E. B. White, Jonathan Lethem, Anne Sexton plus o groază de alți scriitori și ilustratori vor face ca fiecare dintre cele 416 pagini să-și merite copacii tăiați și, probabil, ca numărul adopțiilor de câini să crească uşor.

Jordan Matter - Dancers Among Us: A Celebration of Joy in the Everyday

Începe să se întâmple peste tot: fotografi care roagă dansatori și balerine să facă ce știu mai bine în cele mai neașteptate locuri. Efectul demersului nu s-a diminuat, pentru că rezultatul e aproape invariabil rupător de frumos. Valabil și pentru ce face Jordan Matter în America din 2009, când și-a început proiectul pe un peron de metrou din New York. Pentru Matter nu e prima oară când explorează inedit orașul: tot în 2009 a lansat Uncovered, o carte cu femei de vârste și ocupații foarte diferite pozând topless în locuri publice.

Kate: The Kate Moss Book
Atâta timp cât 5 din 10 modele OK sunt numite de câte o revistă noua Kate Moss chiar și când n-au nicio urmă de supermodel în ele, chiar și când nu-i seamănă nici măcar la accent, atâta timp cât ea încă umple blogurile de suspine dacă apare (chiar și cu celulită) pe vreun catwalk, Kate Moss contează. Prin urmare merită avută în casă o carte cu fotografii de Hedi Slimane, David Sims, Juergen Teller, Patrick Demarchelier, Mario Testino, ale cărei pagini, la maximă nevoie și iubire, pot fi smulse și transformate în poster sau făcute cadou.

My Ideal Bookshelf

Thessaly LaForce, o tipă trecută pe la The Paris Review și The New Yorker, strânge cărțile preferate a zeci de oameni cu minți frumoase și mondial apreciate: Malcolm Gladwell, Michael Chabon, Judd Apatow, Chuck Klosterman, Miranda July, Alex Ross, Patti Smith, Jennifer Egan, Dave Eggers, Kate și Laura Mulleavy (Rodarte) etc. etc. Și nu oricum, ci ajutată de Jane Mount, o artistă care pune recomandările fiecăruia pe un raft multicolor și transformă cartea asta în ceea ce Chicago Tribune a numit a solid mainstream case for bookshelf porn.
Pin It email