dela Sora Treişpe: H∆NN∆ x D!ZZY

Dana Berghes | 26 Aug 2015

În Viena, future beat & bass e la el acasă.

La Dizzy în apartament, closetul este separat de restul... camerei de baie (de câte ori în viață apuci să spui „cameră de baie”?) și este un fel de cabină plină de postere de la evenimente, invitații la petreceri, poze cu prieteni, postcarduri și comics, precum și o revistă pe care scrie maiestuos: Hip-hop is our therapy. Closetul lui Dizzy e ca el: vesel, colorat și simpatic. Deși în viața de zi cu zi e învățător, în viața de weekend cu weekend, Dizzy e DJ încă din 2000, iar iubita lui, Hanna, din 2012. 
 
Când nu e călare pe Serato și nici nu predă, Dizzy gătește mult, mai ales mâncare indiană. Gusturile zice că le amestecă fix ca atunci când pune muzică, se chinuie să păstreze echilibrul, să aibă răbdare, să anticipeze, să dozeze și să se bucure de rezultat. Fiind atât de pasionat și atât de senzorial, toată lumea îl crede spart încontinuu, numai că la Dizzy e cazul patologic al unui natural high cu care se poate trezi la fel de bine la prima oră a dimineții, când pornește sistemul de sunet din casă. Printre drop-urile grăsune de bass, Dizzy e fidel și muzicii braziliene, dar și el și Hanna sunt fani eterni Hudson Mohawke. 
 
Cât despre Hanna, a fost campioană la gimnastică pe tarlaua austriacă la 17 ani și s-a apucat de digeială din pasiunea pentru dans. Care îi place atât de mult, încât lucrează de 11 ani la ImPulsTanz - Vienna International Dance Festival. Care informații ne permit să nu fim surprinși că primul ei nume de DJ a fost Duracell, de la - cough cough - Duracell Bunny, porecla ei. Nu numai Hanna e bolnavă după energia asta istovitoare din future beat, dar și Dizzy s-a plictisit de loop-urile din hip-hop, cu care a pornit inițial la drum. Pe de altă parte, la cum sună muzica de club în ultimii ani, e destul de greu să nu te atingi de beaturi noi, sau să pleci de la petrecerile lor fără prosopel pe umeri. 
 
În 2001, Dizzy a pornit un DJ-duo care se cheamă Mischgeschick, adică Mixfortune - proiect care încă stă în picioare. Prima oară când a primit copci la spital a fost la vârsta de patru ani, când a dansat cu atâta convingere, încât a ajuns să dea un cap sănătos în podea. Visul să se joace cu muzici i s-a îndeplinit, iar acum are și o gagică asortată. S-au cunoscut acum vreun an și jumătate, pentru că a auzit-o mixând și a vrut să colaboreze cu ea. Piesa lor de suflețel e All Night Long de la Lionel RIchie, ceea ce nu e în niciun alt fel decât perfect asortat chimiei lor, mai ales pentru că e un preambul pentru câte un remix de la Flume, cum e cel de la Hyperparadise. Zicem că e de bine când oamenii care (își) comunică prin muzică se găsesc.
 
We shared stages with the likes of Hudson Mohawke, GANZ, Mr. Carmack, Soulection Crew, Dorian Concept, Cid Rim. We played at ImPulsTanz Festival, Donau Insel Festival, Popfest Wien, Gürtel Night Walk Festival, HipHop Kemp din Cehia, în Berlin, Bratislava and every club in Vienna, zice Dizzy cu accent austriac. 
 
Oamenii stau bine pe ritm și merg mult pe future-beat și bass. Combinația e că Dizzy are skill-urile de scratch, iar Hanna îi împrumută tactul și energia unei persoane noi în film. Când pun muzică, țopăie amândoi ca și când ar fi cel mai grozav lucru din lume ce li se întâmplă în clipa respectivă, ceea ce probabil nu e deloc departe de adevăr. În 2013 și 2014, Dizzy și respectiv Hanna au câștigat fiecare, independent, renumita competiție Viennese Canyoudigit Sound Clash DJ, pentru că defilează cu seturi versatile și apariții vii și colorate în spatele platanelor. Cuplul lor muzical e plin de energie și au veselia specifică oamenilor relaxați că fac exact ce simt că e să facă. Cam așa.
 
Ca să fie treaba treabă, prima venire a oamenilor în România, duminică, pe 30 august la Baraka, e și un motiv să ne revedem cu TRU-L, despre care o să vorbim altă dată. E femeia aia incredibilă care bagă soul și hip-hop vechi și funk și sună totul ca un preludiu din anii `80, dus la climax cu bași rotunzi și balans. Poate v-o amintiți de la încălzirea pe care a făcut-o înainte de Akua Naru.
 
Eventul aici.
De ascultat până duminică: pe Mixcloud sau pe Soundcloud .
Pin It email