Teona likes: Rose. Keel her.

Teona Galgoţiu | 26 Ian 2013

One-girl-band pasionată de extratereștri. Frica de scenă – gigantică. Dar boxele – duduinde.

Oraș natal: Hereford
Oraș curent: Brighton și uneori Londra
Vârstă: 19

And see me giving myself away
To men who don't believe
They're coming for brains and they're coming for blood
But they're not coming for me

If you see me giving myself away
To men who don't believe
Please give me a sign I'm going wrong
Would you do that for me


Rose Keeler-Schäffeler cântă de când se știe, la toate instrumentele care i-au picat în mână. Trece de la o trupă la alta, de la un pseudonim la altul și are deja 6 EP-uri și încă vreo 7 demo-uri. E genul de apariție de pe Tumblr: haine quirky dar fashion, weekenduri în puburi cu desene pe pereți și muzică live. Când începe să vorbească de o obsesie de-a ei (are multe), parcă îți lipește tentaculele ei în cap și brusc devii și tu obsedat. Rose e expansivă în backstage și stângace pe scenă. Dar ce e clar, e că Rose face muzică.

La ce instrumente știi să cânți?
Cânt la chitară și voce, dar mai cânt și la clape/synth. Și la vioară (un pic, dar eram foarte pasionată când era mică și am luat cursuri până în a opta sau cam așa ceva). Cânt și la bas, cred. De fapt, încerc să cânt la orice găsesc. Am învățat singură să cânt la toate instrumentele (în afară de vioară) și de-aia cred că nu sunt foarte bună, dar cred că e bine să înveți singur cum e cu muzica, pentru că așa se întâmplă să-ți iasă melodii ciudate și mișto accidental. Mi-e și rușine, dar mi-am cumpărat un ukulele când aveam vreo 13 ani și am învățat și la asta să cânt singură. Apoi am început să scriu muzică sub alt nume. Dup-aia, am trecut la chitară și am intrat în punkereli și hardcoreli, și așa a început KEEL HER.

Povestește-mi despre KEEL HER.
Deci da, în KEEL HER sunt numai eu. Dar înainte cântam și cu Andrew Barnes și James Levitt și aveam concerte de obicei în Londra și Brighton, și câteva în nord. Mie mi-e destul de frică de scenă și se pare că am probleme cu stima de sine, așa că ar trebui să văd cum să scap de atacurile astea de panică. Cred că muzica mea sună ciudat live și vreau să fiu o artistă ca Linda Smith, de exemplu. Eu oricum nu m-aș duce la un concert de-al meu, pentru că sunt timidă și nimeni nu vrea să vadă o fâstâcită pe scenă. Odată am avut un concert cu The Charlatans și cineva a scris pe Twitter: “Sorry, you're no Kim Deal luv” și mereu mă gândesc la tweetul ăla și nu-mi mai vine să țin niciun concert.

Cum îți înregistrezi cântecele și ce te inspiră?
De obicei înregistrez totul pe calculatorul meu, sau cu un 8 track recorder pe care îl am în dormitor. Mi se pare super haios să înregistrez, într-un timp făceam asta zilnic, dar am fost răcită iarna asta și n-am fost în stare. Sper c-o să îmi reiau obiceiul.

Mă inspiră o grămadă de chestii, dar nu o trupă sau un cântec. De obicei când sunt tristă și ascult o melodie care brusc devine dramatică pentru că am eu o stare aiurea, îmi vin versuri în minte și le scriu. Dar versurile îmi vin uneori pur și simplu, mergând pe stradă. Și după le cânt cu voce tare, le înregistrez pe telefon și după le folosesc când am nevoie de o idee de cântec.

Baby when I count to four, I'm going to throw you out the door and laugh in your face, laugh in your face

Ai un job?
Am o slujbă într-un hotel acum, e OK, lucrez la bar, fac curat prin camere și stau la recepție. Înainte lucram într-un pub și făceam și un pic au pairing. Am mai lucrat și într-un azil de bătrâni. Dar asta la hotel e cea mai bună de până acum pentru că fac câte puțin din toate și nu devine plictisitor.

Baby when I count to five, you're lucky you're alive, I'm sick of it all sick of it all

3 chestii pe care le iubești.
Asta-i super greu. Îl iubesc pe fostul meu iubit, o iubesc pe pisica mea Marmite și iubesc să cânt.

Și 3 chestii nașpa.
Îmi displace foarte tare când oamenii simt nevoia să compare tot și trebuie mereu să fie noua cea mai bună trupă etc etc.

Și nu-mi place deloc că sunt o grămadă de dovezi că există viață extraterestă dar dovezile sunt îngropate și ascunse de guvern pentru că au impresia că oamenii „nu pot face față” și că o s-o ia razna religiile. Vreau să știu adevărul și vreau ca toată lumea să știe adevărul și nu cred că o să înebunească dacă se întâmplă asta.
Și încă un lucru care nu-mi place e cât de puțin sunt plătită pentru slujba mea, deși e mult de muncă.

Obsesii, muzică preferată.
Îmi place mult să fac poze cu tot felul de filtre sau să le saturez foarte mult, ca William Eggleston sau Stephen Shore. Obișnuiam să fotografiez tot ce prindeam când eram mai mică. Mereu folosesc propriile fotografii sau desene pentru artwork-ul de la EP-urile mele, mi se pare drăguț să am un produs care să fie complet al meu, și muzica și coperta.

Hm, muzică preferată. LiliPUT, The Smashing Pumpkins, Television, Cocteau Twins, George Harrison, The Clean. Și îmi plac mult one-hit-wonders.

În ce trupă cânți acum?

Cânt la clape în Royal Limp, trupa unui prieten de-al meu, Andy (care cânta în Teen Sheikhs și Sex is Disgusting). Avem concerte des și așa îmi iau revanșa că nu prea am concerte KEEL HER. O să cântăm în deschidere pentru Mazes la două concerte din turneul lor, sunt foarte curioasă cum o să fie.

Ce vrei acum și ce voiai când erai mică să te faci când o să fii mare”.
Când mă fac mare vreau să mă ocup tot de muzică și artă. Nu-mi place să fac nimic altceva, deși mai încolo aș vrea să merg la o facultate să studiez ceva ce mă interesează. Până atunci, o să continui să am slujbe din astea deloc satisfăcătoare. Dar îmi place să muncesc din greu și-mi place să muncesc alături de oameni, pentru că oamenii sunt foarte ciudați. 

Când eram mică cred că voiam să fiu pilot. Încă aș vrea să fac asta dar nu cred că vederea mea e destul de bună. Aș fi însă stewardesă, pentru că-mi place la nebunie să zbor.

Muzica lui Rose Keeler 
Fotografiile lui Rose
Pin It email