Chestionar cinema: Ana Maria Vîjdea

Redacția | 19 Dec 2012

Ana Maria Vîjdea are 21 de ani. A semnat imaginea filmului The Bed Is Broken, câștigător la ediția de anul acesta a Aristoteles Workshop.

Filmul preferat
Astăzi mă simt destul de apropiată de Les Rendez-Vous d’Anna (Chantal Akerman). Acum un an, cred că tot la începutul lunii decembrie, dezvoltasem un fel de obsesie pentru Faces, al lui Cassavetes. Până atunci, Shadows, Ali:Fear Eats the Soul, Seul Contre Tous. Prin clasa a 10-a, după câteva încercări eșuate, am reușit să văd 2001: A Space Odyssey- a devenit preferatul meu și a generat un maraton de filme SF și cyberpunk pe care nu o să-l uit prea curând. Între timp, rămân lynchiană.

Cel mai bun film din ultimul an
Tabu (Miguel Gomes, 2012), pe care l-am văzut anul ăsta, la TIFF. Twice. Are două părți, una filmată pe 35mm, una pe 16mm. Încă nu m-am hotărât care îmi place mai mult. Trebuie să îl mai văd o dată.

Cel mai bun film românesc
Moartea Domnului Lăzărescu

Cel mai bun film cu adolescenți
Valerie and her week of wonders.

Cel mai bun film gay
Querelle.

Cel mai bun scurt-metraj
Ritual in Transfigured Time, însă nu aș spune că e „cel mai bun”. E mai mult de atât. E altceva.

Cel mai bun scurtmetraj românesc

Marilena de la P7

Un film supraestimat
Melancholia

O plăcere vinovată
Nu știu dacă poate fi numită așa, dar mă fascinează Spock (varianta Leondard Nimoy). Aveam postere și alte nimicuri cu el când eram mai mică, iar acum îi ascult muzica. The Way I Feel e chiar un album bun.

Ce film ai vrea să vezi transformat în musical?
Inland Empire. Ar merge, ținând cont de începutul filmului. Un musical onomatopeic, cu mulți iepuri, field recordings, drone, Penderecki și „a woman in trouble”.

Dacă Gegen die Wand ar fi fost făcut de români, pe cine ai vedea în rolurile principale (Cahit și Sibel)?

Șerban Pavlu și (probabil) Ana Ularu.

Cea mai excitantă secvență

„Mommy, mommy, baby wants to fuck”-scene în Blue Velvet. Dennis Hopper și Isabella Rossellini.

Regizor preferat
Astăzi- Chantal Akerman. Cred că depinde foarte mult de stări; de exemplu, îmi place Kenneth Anger, dar acum nu m-aș putea uita la multe dintre filmele lui și nu mă dau în vânt după Trier, dar aș revedea Breaking the Waves.

Actor preferat

Acum am rămas cu gândul la Dennis Hopper.

Actriță preferată

Juliette Binoche

Actor într-un rol în care avea sub 25 de ani
Arno Frisch în Benny’s Video

Actriță într-un rol în care avea sub 25 de ani
Melanie Mayron în Girlfriends

Melodie dintr-un film
Cam tot ce a compus Ryuichi Sakamoto pentru film, însă în special piesa Merry Christmas, Mr. Lawrence. Nu o mai ascultasem de ceva timp, însă cineva mi-a reamintit de ea. Tot ce face Sakamoto e genial. Aurora, de exemplu, cântată cu Alva Noto (Carsten Nicolai), e folosită des ca soundtrack pentru filmele din capul meu.

Replica preferată dintr-un film

Nu am așa ceva. Dar, dacă închid ochii acum (sunt într-o cafenea, afară plouă, înăuntru cântă Bjork etc), îmi vine în minte Mabel în A Woman Under the Influence. „All of a sudden, I miss everybody.”

Finalul preferat
News From Home- Chantal Akerman.

De ce nu doarme Ana Maria Vîjdea
.
Pin It email