Chestionar cinema: Liviu Bărbulescu

Redacția | 10 Sep 2013

Liviu are 24 de ani şi împreună cu câţiva prieteni se ocupă de chenar.ro. Ca day job face animaţii şi graphic design.

Filmul preferat

Lebanon, boker tov. (Waltz with Bashir). L-am vazut prima oară la Anim’est, cred că în 2009. Nu m-am putut ridica din scaun după ce s-a terminat filmul. E genul de film care te face să-ți fie greu să te întorci imediat la viața ta de dinainte să intri în sală. După ce reușești totuși să te ridici de pe scaun, tot ce se întâmplă în jurul tău, lumea din fața cinema-ului, oamenii cu care vorbești, sunt în planul doi, acoperiți de senzația ciudată pe care ți-o lasă filmul.

Cel mai bun film românesc

Sunt două filme românești de care sunt într-un fel atașat. Primul este Concurs al lui Dan Pița. O ciudățenie de film, care încearcă să combine un plot destul de facil de parabolă a societății socialiste à la Operațiunea Monstrul, cu secvențe inspirate din Tarkovski si Wajda. Un wtf, dar un wtf care îmi este drag datorită imaginii și a înclinației spre un gen de absurd pe care îl găsești rar în filmele românești. Și celălalt este, desigur, California dreamin’.

Cel mai bun film din ultimul an


The big one - Holy Motors. Mi-a mai mers la suflet și The Day He Arrives, un film coreean, care e și serios, dar care are și ceva din playfulness-ul nouvelle vague-ului. Și Ginger and Rosa.

Cel mai bun film cu adolescenți

The Exploding Girl. Un film de care m-am îndrăgostit. Cât de simplu poate un film să te lase zâmbind și feeling good. Cu múm pe coloana sonoră.

Cel mai bun film gay

A single man. Tot așa: e un film în care încă vrei să rămâi și după ce s-a terminat.

Cel mai bun scurtmetraj

Animațiile lui Adam Elliot. Și un film pe care l-am văzut la Shorts Up, The New Tenants. Așa l-am descoperit pe David Rakoff (scriitor canadian-evreu-gay în New York), de care îmi place la nebunie!

Cel mai bun scurt-metraj românesc

Carne. Clar Carne. Și Strung Love, pentru că „Oau!”

Film supraestimat

The Darjeeling Limited mi se pare supraestimat (dar Wes Anderson și-a spălat păcatele cu Moonrise Kingdom). De asemenea, orice de la Fatih Akin. Sau de la Darren Aronofsky.

Plăcere vinovată

The Truth About Cats & Dogs/ Serios ?/ Da, serios./ Groaznic…/ Mie-mi spui.../ Dar secvența din cadă…/ Secvența din cadă :|

Ce film ai transforma într-un musical

Ceva cu violență, Bronson sau This is England. Sau Deep End, cu tot cu o lampă disproporționat de mare, care să stea deaupra scenei.

Cea mai excitantă secvență

Din Kids sau Trash Humpers.

Regizor preferat

Yasujiro Ozu și Roy Andersson. Și Wim Wenders, pe acolo pe undeva.

Actori și actrițe preferate

Bill Murray, Malcolm McDowell / Winona Ryder, Anna Karina, Jean Seberg, Asia Argento.

Actor/actriță sub 25 de ani


Bud Cort în Harold and Maude și Brewster McCloud/Elle Fanning în Somewhere și Ginger and Rosa.

Coloana sonoră


Îmi pare rău că ma repet, dar tot Waltz with Bashir.

La ce film ai face un remake?

Blow-up
. Dar aș renunța la plot. Aș alege un fotograf (nu un actor) și l-aș filma, în timp ce el recreează acțiunile lui David Hemmings din film prin București.

Personaj memorabil dintr-un film:

Gummo – pentru că Gummo.

Replica preferată dintr-un film

„Been to the top of the tower?/ Yeah. Yeah, it's rubbish./ It is? The guidebook says it's a 'must-see'.” (In Bruges) E un inside joke, dar da, mi-a plăcut la nebunie filmul.

Final preferat:


Whisky, cu obloanele și micuțul atelier de făcut șosete - pentru că e finalul pe care îl așteptam, dar tot m-a mișcat.
Pin It email