Cinema 101 - "What is neo-realism?"

Marc Solomon | 09 Iul 2013

Un scurtmetraj făcut pentru vestita revistă de cinema Sight and Sound.

Filmul este regizat de către kogonada, un regizor care face eseuri video despre cinema (cel mai cunoscut este Kubrick - One Point Perspective care are peste un milion de vizualizări pe Vimeo). 
 
Scurtmetrajul pornește de la următoarea premiză: dacă el (kogonada) ar face vreodată un experiment prin care ar putea să spună ceva nou despre neo-realism, s-ar urca într-o mașină a timpului și ar călători până în 1952 în Italia să vorbească cu Vittorio De Sica să regizeze un film cu actori de la Hollywood, precum Jennifer Jones și Montgomery Clift. Apoi, l-ar ruga pe David O. Selznick să fie producătorul filmului, pentru că știe că este genul de producător căruia îi place să își lase amprenta asupra unui film, și ar spera că gusturile lui De Sica și cele ale lui Selznick s-ar respinge atât de tare încât ambii ar monta câte o versiune proprie a filmului respectiv.

În final, kogonada s-ar uita la ambele filme în același timp, observând diferențele și, în aceste diferențe, ar încerca să găsească ceva de spus despre esența neo-realismului. Lucru pe care îl și face, chiar dacă filmul are doar 5 minute.
 
Singura chestie este că acest film nu este neapărat un experiment, deoarece De Sica chiar a făcut un film în 1952 cu Jennifer Jones și Montgomery Clift și cu Selznick ca producător. Se chema Stazione Termini și avea 89 de minute. După ce Selznick a văzut filmul lui De Sica, l-a luat, l-a tăiat fără să-l întrebe pe regizor nimic și așa a ieșit în același an Indiscretion Of An American Wife, un film de 72 de minute.
 
E absolut admirabil ce face kogonada în acest eseu în numai 5 minute. Pe de-o parte, e o lecție esențială de cinema, care evidențiază trăsăturile de bază ale neo-realismului. Pe de altă parte, e un manifest actual făcut prin observarea unor filme și a unor acțiuni din anii 50, care spune destule despre industria filmului (cea de atunci, cât și cea de acum) și despre cât de degradant poate fi să ți se ia filmul din mâini, fără să fii capabil să faci ceva în legătură cu asta.
 
5 stele din 5

***
Cronici Scurte pentru Filme Scurte este un proiect ShortsUP + SUB25. Pentru o extraporție de scurtmetraje intră pe shortsup.ro
Pin It email