Copilăria unei case de discuri

Marc Solomon | 16 Mai 2013

Cronici scurte pentru filme scurte - 12 Years Of DFA: Too Old To Be New, Too New To Be Classic. O recomandare ShortsUP.

DFA e o casă de discuri înființată în 2001 de către James Murphy, Jonathan Galkin și Tim Goldsworthy. În 2013, această casă de discuri a împlinit 12 ani. Și băieții de la Red Bull Music Academy s-au gândit să facă un film despre ei. De ce la 12 ani? O fată, membră a trupei Yacht (una din cele 10 trupe intervievate pentru acest scurtmetraj) a zis ceva interesant care ar putea foarte bine să fie motivul pentru care filmul s-a făcut: că atunci când împlinim 12 ani, copilăria noastră se termină și intrăm în adolescență. Poate că Max Joseph, regizorul filmului a vrut să surprindă această tranziție. Și îi iese.

Pe lângă faptul că prinde mai toată povestea DFA-ului în câteva minute, Joseph este ce nu sunt mulți regizori de film documentar: dinamic. Tocmai pentru că este așa succint. Regizorul face să nu conteze asta. El prinde tot de la personalitățile creatorilor până la bucățile tăiate mousepad-uri pe care le pun cei de la DFA pe tobe pentru a scoate un anumit sunet, care este recunoscut ca fiind al lor.

12 Years Of DFA: Too Old To Be New, Too New To Be Classic, poate fi comparat cu un alt scurtmetraj documentar regizat de deja cunoscutul duo Ariel Schulman și Henry Joost (Catfish, Paranormal Activity 3, Paranormal Activity 4), A Brief History Of John Baldessari (2012), care este aproape la fel de dinamic și fresh precum filmul lui Max Joseph. Dar parcă aici e ceva mai multă pasiune, fie ea pentru subiect, pentru lumea muzicii sau pur și simplu pentru a face film.

Notă: 4/5 (stele)
***
Cronici Scurte pentru Filme Scurte este un proiect ShortsUP + SUB25
Pentru o extraporție de scurtmetraje intră pe shortsup.ro
Pin It email